Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201704.sq.xhtml 9.9KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122
 1. <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
 2. <html newsdate="2018-04-05" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - Prill 2017</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201703">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - Prill 2017</h1>
 8. <h2 id="Free-Software-in-the-German-OGP-action-plan">Software i Lirë në planin gjerman OGP të veprimeve</h2>
 9. <p newsteaser="yes">Dhjetorin e kaluar, Gjermania iu bashkua nismës
 10. <a href="https://www.opengovpartnership.org/">Open Government
 11. Partnership</a> dhe tashmë i duhet që deri në Qershor të 2017-s
 12. të hartojë dhe vendosë për një plan veprimesh. Shtim i transparencës dhe raportim i vazhdueshëm, efektshmëri në qeverisje dhe administrata dashamirëse ndaj qytetarit, të tëra këto janë pjesë e synimeve të nismës Open Government.</p>
 13. <p>FSFE-ja ka punuar tok me organizma të tjerë dhe "grupin e punës OGP" Gjermani që të përmbledhë temat e Software-it të Lirë në kontekstin e Qeverisë së Hapur dhe të japë plane konkrete veprimi, tok me një hyrje të shkurtër, por sqaruese, të temës dhe një përfytyrim për 2030-n. Rekomandimet iu parashtruan qeverisë gjermane në Mars.</p>
 14. <p>Propozimi qe përfundimi i një workshop-i, të mbajtur nga qeveria gjermane në Shkurt, me kontribut nga përfaqësues të shumtë të shoqërisë civile, përfshi FSFE-në. Duke
 15. <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170328-01.en.html">
 16. publikuar sugjerimet tona</a>, shpresojmë t’u krijojmë mundësinë aktorëve të shoqërisë civile anembanë rruzullit të njihen me diskutimin mbi OGP-në në Gjermani dhe t’i përdorin këto sugjerime në vende të tjera.</p>
 17. <hr />
 18. <p>Ndihmonani të fuqizohemi dhe të sjellim një ndryshim gjatë 2017-s
 19. <a href="https://fsfe.org/join/nl2017-04">
 20. https://fsfe.org/join</a></p>
 21. <hr />
 22. <h2 id="what-else-have-we-done?-inside-and-Outside-the-fsfe">
 23. Ç’kemi bërë tjetër? Brenda dhe Jashtë FSFE-së</h2>
 24. <ul>
 25. <li> Në zgjedhjet në Holandë, <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170302-01.en.html">
 26. Freedomvote.nl</a>, nismë e grupit holandez të FSFE-së, krahasoi pozicionet e partive rreth lirisë dixhitale dhe jo vetëm që i ndihmoi votuesit të ndajnë mendjen, por ofroi edhe një ide se ç’duhet pritur nga politikat dixhitale të partive të sapozgjedhura.</li>
 27. <li> Muajin e kaluar, <a href="https://fsfe.org/associates/associates.en.html">
 28. mirëpritëm si organizëm shok, Dyne.org - jofitimprurës, që ofron ide dhe veprim</a>, me më tepër se 10 vjet ekspertizë në zhvillim mjetesh Software-i të Lirë dhe narrativash për fuqizimin e bashkësisë.</li>
 29. <li>Më 7 Mars, <a href="https://www.youtube.com/watch?v=lPd5N2Y5nuM">
 30. Matthias Kirschner pati në qendër të vëmendjes LiMux-in</a>, në fjalën që mbajti në <a href="https://digitalegesellschaft.de/2017/03/58-npa/">58. Netzpolitischer Abend</a> në Berlin, dhe më 28 Mars,
 31. <a href="https://ansol.org/FSFE-palestra">shkëmbeu pikëpamje me publikun në institutin ISCTE–University e Lisbonës në Portugali</a> lidhur me rrugë për fuqizimin e njerëzve në përdorimin e teknologjisë. Matthias mori pjesë edhe në një <a href="http://www.pietcast.com/folge-0026-limux/">podcast më të gjatë mbi LiMux-in, në gjermanisht</a>.</li>
 32. <li>Më 11-12 Mars,<a href="https://chemnitzer.linux-tage.de/2017/en">
 33. FSFE-ja u rikthye te Chemnitzer Linux-Tage</a>, konferenca më e madhe në Gjermani mbi Software-in e Lirë, zhvilluar në Universitetin e Kemnicit. Sistemuam një stendë informacionesh dhe Max Mehl-i foli mbi zhvillimet lidhur me <a href="https://fsfe.org/activities/radiodirective/index.html">
 34. Direktivën e "Kyçjeve" Radio Në BE</a>.</li>
 35. <li>Më 20 Mars, Olga Gkotsopoulou, Polina Malaja dhe Lusy Vaseva
 36. <a href="https://etherpad.wikimedia.org/p/oscibar2017_session17">
 37. paraqitën pozicionin e FSFE-së rreth përfshirjes së Software-it të Lirë dhe Standardeve të Hapura në Horizon 2020, dhe në krejt kërkimet e financuara me para publike</a> dhe organizuan një diskutim mbi rolin e Software-it të Lirë në Shkencën e Hapur gjatë veprimtarisë <a href="https://www.open-science-conference.eu/barcamp/">
 38. Open Science Barcamp</a>, në Berlin.</li>
 39. <li>Gjatë konferencës LibrePlanet 2017 <a href="http://www.fsf.org/news/securedrop-and-alexandre-oliva-are-2016-free-software-awards-winners">Free Software Foundation shpalli fituesit e çmimit Free Software Awards</a> për 2016. Çmimi i Projekteve Në Përfitim të Shoqërisë iu dha SecureDrop-it, një platformë anonime për nxjerrësit e sekreteve, i zhvilluar nga Freedom of the Press Foundation, ndërsa çmimi për Shpënien Përpara të Software-it të Lirë iu dha Alexandre Oliva-s, një mbrojtës i Software-it të Lirë dhe Projektit GNU.</li>
 40. <li><a href="https://blogs.fsfe.org/franz.gratzer/2017/03/10/booth-veganmania-indoor-2017/">
 41. Grupi i FSFE-së për Vjenën organizoi një stendë informative gjatë festivalit Veganmania 2017.</a></li>
 42. <li>Jonas Öberg shkroi rreth <a href="http://blog.jonasoberg.net/policy-whys-that">
 43. nevojës për të punuar më tepër me qeveri dhe bashki vendore</a>
 44. me qëllim që të nxitet përqafimi i politikave dashamirëse kundrejt Software-it të Lirë në prokurimin dhe zhvillimin e sistemeve IT. Ekipi i politikave në FSFE-së ka intensifikuar përpjekjet drejt këtij kahu dhe
 45. <a href="https://fsfe.org/fellowship/ams/join.php?ams=join">kërkon përkrahjen e gjithkujt.</a></li>
 46. <li>Nëse ju interesojnë diskutimet rreth Software-it të Lirë në Android, mund të pajtoheni te <a href="https://lists.fsfe.org/mailman/listinfo/android">
 47. lista e postimeve e FSFE-së mbi androidin</a>, të cilën e mori në shqyrtim Matthias Kirschner gjatë paraqitjes së tij mbi <a href="https://k7r.eu/testing-signal-without-google-account/">
 48. instalimin e Signal-it pa llogari Google apo nga Google Play</a>.</li>
 49. <li> <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170315-01.en.html">
 50. Në shkurt, për të tetin vit me radhë, kremtuam ditën "E dua Software-in e Lirë"</a>. Njerëz nga anembanë bota shfrytëzuan rastin për të shpallur dashurinë e tyre jo vetëm për zemrën binjake, por për krejt bashkësinë e Software-it të Lirë. Në kremtimet e këtij viti kishte gjithçka:
 51. <a href="https://fsfe.org/campaigns/ilovefs/whylovefs/gallery.en.html">
 52. një fotostendë gjatë FOSDEM-it, në Bruksel</a>, <a href="https://fsfe.org/news/2017/graphics/ilovefs-roses.jpg">
 53. letra dhe lule për parlamentin gjerman</a>, filma të shkurtër
 54. <a href="http://bit.ly/2ltZM4H"> në rrugët e Berlinit</a>
 55. dhe <a href="https://www.flickr.com/photos/blixxter/32872437596/">
 56. Frankfurtit</a>, <a href="http://www.elektrollart.de/?p=4503">punime grafike</a>, një program të ndritur veprimtarish IloveFS, <a href="https://blog.3rik.cc/2017/02/free-software-ergo-sum/">meme zbavitëse</a>, këngë, mikroblogime dhe postime blogu nga individë, politikanë dhe organizma që na përkrahin.</li>
 57. <li>Jeni student? A keni të detyrueshëm një periudhë stazhi, si
 58. pjesë të planit tuaj mësimor? Flisni rrjedhshëm gjermanisht dhe anglisht dhe ju interesojnë politikat rreth Software-it të Lirë? Po qe kështu,
 59. <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170321-01.de.html">shihni lajmërimin për një vend të ri</a>, për zyrën tonë në Berlin, nga qershori deri në tetor të 2017-s. Dhe mos harroni,
 60. ende jemi në gjendje të pranojmë studentë stazhierë të tjerë për 2017-n. <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170116-01.html">
 61. Aplikoni tani</a> dhe mos humbni rastin që të bëheni pjesë e një ekipi të fuqishëm ndërkombëtar dhe të larmishëm, me bazë Berlinin!</li>
 62. </ul>
 63. <h2 id="get-active">Hidhuni në veprim</h2>
 64. <p>Zgjedhjet e Anëtarësisë Shok për 2017-n: Sipas
 65. <a href="https:///www.fsfe.org/about/legal/constitution.html#id-fellowship-seats">
 66. statutin tonë</a>, dy vende në <a href="https:///www.fsfe.org/about/team#general-assembly">
 67. Asamblenë e Përgjithshme</a> janë të rezervuara për përfaqësues të zgjedhur nga anëtarët tanë shok. Janë të tillë për dy vjet dhe një vend është për t’u rizgjedhur. Procesi elektoral i 2017-s shtrihet gjatë periudhës nga 10 Prilli deri më 24 Prill. Në garë për vendin në Asamblenë e Përgjithshme të FSFE-së janë tetë kandidatë. Listën e kandidatëve, tok me manifestet përkatëse dhe jetëshkrimin e secilit, si dhe planin dhe procedurën e votimeve, mund t’i gjeni te <a href="https://wiki.fsfe.org/Activities/Election/FellowshipElection_2017">
 68. faqja jonë e posaçme për Zgjedhjet e Anëtarësisë Shok për 2017-n</a>. Të tërë anëtarët shok që mund të zgjedhin, do të marrin një email me krejt informacionet e nevojshme.</p>
 69. <h2 id="help-us-improve-our-newsletter">Na ndihmoni të përmirësojmë buletinin tonë</h2>
 70. <p>Nëse ju kap syri diku lajme që mendoni se do të duhej t’i përfshinim, na i dërgoni. Nëse do të donit të na jepnit mendime, na i dërgoni.
 71. Adresa është gjithmonë newsletter@fsfe.org. Presim lajme nga ju!</p>
 72. <p>Falënderime për krejt
 73. <a href="https://fsfe.org/contribute/contribute.en.html">
 74. vullnetarët</a>,
 75. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join/nltr17">
 76. përkrahësit</a> dhe
 77. <a href="https://fsfe.org/donate/thankgnus.en.html">
 78. dhuruesit</a> që bëjnë të mundur punën tonë.</p>
 79. <p>Redaktorët tuaj,
 80. Jonas Öberg, Olga Gkotsopoulou, Lusy Vaseva
 81. <a href="https://fsfe.org">FSFE</a></p>
 82. <hr />
 83. <p>Na ndihmoni të fuqizohemi dhe të sjellim një ndryshim gjatë 2017-s
 84. <a href="https://fsfe.org/join/nl2017-04">
 85. https://fsfe.org/join</a></p>
 86. <hr />
 87. </body>
 88. <sidebar promo="about-fsfe" />
 89. <date>
 90. <original content="2017-04" />
 91. </date>
 92. <followup>donate</followup>
 93. <tags>
 94. <tag>newsletter</tag>
 95. </tags>
 96. </html>