Browse Source

typo fixing

svn path=/trunk/; revision=25403
tags/stw2018
guest-Besnik_b 6 years ago
parent
commit
bae1eab7a1

+ 10
- 10
campaigns/android/android.sq.xhtml View File

@@ -4,7 +4,7 @@
<head>
<title>Çlironi Android-in Tuaj! - FSFE</title>
<meta content="Rifitoni kontrollin mbi pajisjen tuaj Androiddhe të dhënave tuaja: kjo fushatë është për lirinë, kontrollin dhe privatësinë." name="description" />
<meta content="android telefon i mençur sistem operativ përudhësa zbatime Replicant OS CyanogenMod F-Droid FoeBuD e.V. fsf ansol software i lirë telefon celular burim i hapur GTA04 Maemo/MeeGo Mer Tizen Carrier IQ spiunim spiun analizë" name="keywords" />
<meta content="android telefon i mençur sistem operativ përudhës zbatime Replicant OS CyanogenMod F-Droid FoeBuD e.V. fsf ansol software i lirë telefon celular burim i hapur GTA04 Maemo/MeeGo Mer Tizen Carrier IQ spiunim spiun analizë" name="keywords" />
<link type="text/css" href="/campaigns/android/android.css" rel="stylesheet" media="screen and (min-device-width:1280px) and (min-width:1200px)" />
</head>
<body>
@@ -100,7 +100,7 @@
t'ua kalojnë këto të dhëna kompanive si Google ose Apple. Shumica e përdoruesve nuk
nuk kanë kontroll të plotë mbi të dhënat personale në pajisjet e tyre. Rrugë të volitshme
për njëkohësimin e pajisjeve të ndryshme dhe për kopjeruajtjen e të dhënave ndjellin
gjithnjë e më shumë njerëz drejt depozitimit të krejt të dhënave të ture në shërbyes
gjithnjë e më shumë njerëz drejt depozitimit të krejt të dhënave të tyre në shërbyes
të centralizuar të mbajtur në punë nga disa korporata që ekzistojnë për fitime. Këto
zakonisht gjenden në ShBA dhe e kanë të detyruar t'ia kalojnë të dhënat tuaja qeverisë
së ShBA-ve fill e pas një kërkese të thjeshtë. Cilido që ka informacione personale mbi
@@ -118,12 +118,12 @@
title="Apple faces US inquiry over iPhone address book privacy">libri juaj i adresave</a>
dhe “phone home”, ose përdorin
<a href="https://code.google.com/apis/analytics/docs/mobile/android.html#overview">Google Analytics</a>
për të dërguar të dhëna te Google. Këto janë vetëm disa shembuj të zbuluar deri më sot.
për të dërguar të dhëna te Google. Këta janë vetëm disa shembuj të zbuluar deri më sot.
Mungesa e lirisë pengon këqyrjen e pavarur dhe mekanizmat e fshehtë të spiunimit dalin
në dritë vetëm aksidentalisht.
</p>
<p>
Shumica e telefonëve të mençur kërkojnë medoemos që të lidheni dhe
Shumica e telefonave të mençur kërkojnë medoemos që të lidheni dhe
të bëni identifikimin e vetes te një shërbyes i centralizuar përpara se
të mundeni t'i përdorni ashtu si duhet. Përdoruesve u mbetet të besojnë
shërbyesin pa ditur se çfarë të dhënash depozitohen në të dhe se si përpunohen
@@ -144,23 +144,23 @@
Edhe pse kjo fushatë merret me Android-in, ka nisma të tjera
që e bëjnë të mundur përdorimin e kompjuterave të vegjël celularë
me (në pjesën dërrmuese) Software të Lirë. Për shkak të gjendjes
së përudhësave në hardware-in për celular, asnjë prej këtyre nismave
së përudhësve në hardware-in për celular, asnjë prej këtyre nismave
nuk është në gjendje t'i bëjë këto makina të funksionojnë në liri.
Për mjaft pajisje të tilla lypsen përudhësa jo të lirë dhe <i>firmware</i>
Për mjaft pajisje të tilla lypsen përudhës jo të lirë dhe <i>firmware</i>
që të mund të funksionojnë në liri.
</p>

<p>
Nga fusha hardware kemi <a
href="http://projects.goldelico.com/p/gta04-main/">telefonin GTA04</a>.
Është vazhdimtari i Openmoko GTA02 dhe qe hartuar që të mos kërkojë përudhësa
Është vazhdimtari i Openmoko GTA02 dhe qe hartuar që të mos kërkojë përudhës
pronësorë për funksionimin. Xhiron GNU/Linux, por lyp <i>firmware</i> jo të lirë
që të mund të shfrytëzojë WiFi-n. Kaq pranë qëllimit, dhe prapëseprapë kaq larg.
</p>

<p>
Nismat <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Maemo">Maemo</a>/<a
href="https://meego.com/">MeeGo</a> ndërtuan sisteme për telefonë celularë të
href="https://meego.com/">MeeGo</a> ndërtuan sisteme për telefona celularë të
bazuara në GNU/Linux, me plot përbërës jo të lirë. Tani kanë kaluar te
<a href="http://merproject.org/">Mer</a>
dhe <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Tizen">Tizen</a>.
@@ -173,9 +173,9 @@
Mozilla po punon mbi
<a href="https://www.mozilla.org/en-US/firefoxos/">sistemin operativ Firefox OS</a>
koncepti i të cilit është të furnizojë vetëm një shfletues që xhiron zbatime web.
Këtu shfaqen problemes e zakonshme të temës
Këtu shfaqen problemet e zakonshme të temës
<a href="https://www.gnu.org/philosophy/who-does-that-server-really-serve.html">Software-i si Shërbim</a>,
përmbi atë të përudhësave me gjasë jo të lirë.
përmbi atë të përudhësve me gjasë jo të lirë.
Për WebOS-in po ashtu <a
href="http://developer.palm.com/blog/2011/12/open-source/">pati njoftime se
do të hidhej në qarkullim Software i Lirë</a>. Mbetet të shihet nëse krejt

+ 4
- 4
campaigns/android/help.sq.xhtml View File

@@ -105,14 +105,14 @@
<p>
Te <a
href="https://wiki.fsfe.org/Android#Apps_That_Still_Need_To_Be_Liberated">
wiki jonë</a> kemi listën e zbatimeve që nuk kanë të njëvlefshëm të lirë,
wiki jonë</a> kemi listën e zbatimeve që nuk kanë të njëvleftshëm të lirë,
por që ka rëndësi të jenë në një sistem të lirë. Ju lutemi, shtoni këtu të tjera zbatime
thelbësore. Njerëzit mund <a
href="https://wiki.fsfe.org/ConvinceYourFriends">të lidhen me autorët</a>
e këtyre zbatimeve dhe t'i pyesin pse nuk janë Software i Lirë.
</p>

<h4>Përgjigje Ndaj Ojeksioneve Që Kemi Dëgjuar Prej Programues Zbatimesh</h4>
<h4>Përgjigje Ndaj Objeksioneve Që Kemi Dëgjuar Prej Programues Zbatimesh</h4>

<p>
Vetëm pasi të kuptojmë motivimin e programuesve që i mbajnë zbatimet e tyre
@@ -142,7 +142,7 @@
të shpërndahet nga të tjerë njerëz dhe unë të mos fitoj gjë.
<ul>
<li> Kjo është e vërtetë, por mos harroni që njerëzit që nuk
duan t'ju paguajnë për diçka, do ta gjiejnë gjithmonë rrugën
duan t'ju paguajnë për diçka, do ta gjejnë gjithmonë rrugën
për të bërë kështu. </li>
<li> Nëse ua kërkoni njerëzve në mënyrë miqësore dhe jo forcërisht
dhe u jepni atyre arsye të shëndosha, do t'ju japin para. </li>
@@ -181,7 +181,7 @@
href="mailto:android&#64;lists.fsfe.org">android&#64;lists.fsfe.org</a>.
Për pyetje teknike rreth zbatimeve, një vend i përshtatshëm për to është <a
href="irc://irc.freenode.net/fdroid">kanali IRC për F-Droid-in</a>.
Për shkëmbime rreth shtresave të ulta të Android-it,
Për shkëmbime rreth shtresave të ulëta të Android-it,
<a href="irc://irc.freenode.net/replicant">kanali IRC i Replicant-it</a> dhe <a
href="irc://irc.freenode.net/cyanogenmod">CyanogenMod-it</a> janë më të përshtatshëm.
Cilido në këtë bashkësi është mjaft miqësor dhe e ka për zemër të ndihmojë të tjerët,

+ 6
- 6
campaigns/android/liberate.sq.xhtml View File

@@ -37,8 +37,8 @@
të kyçur, çka ju pengon të instaloni dhe nisni sisteme të tjerë operativë.
Nëse doni të blini një telefon Android, sigurohuni që ngarkuesi i nisjes të
mund <a
href="http://wiki.cyanogenmod.com/?search=&quot;unlock+bootloader&quot;">të çkyçet</a>.
Në disa pajisje mund të çkyçet vetëm me trike të mençura dhe prodhuesit priren ta deklarojnë të pavlefshme garancinë në rast se zhbllokoni ngarkuesin e nisjes te pajisjet e tyre. Por, sipas Direktivës Europiane 1999/44/CE, thjesht fakti se ndryshuat ose ndërruat software-in e pajisjes suaj, nuk është arsye e mjaftueshme për ta bërë të pavlefshme garancinë tuaj. Për më tepër informacion, <a href="http://piana.eu/root" title="Does rooting your phone invalidate its warranty?">shihni blogun e Karlo Pianës</a>. Ka gjithashtu kompani
href="http://wiki.cyanogenmod.com/?search=&quot;unlock+bootloader&quot;">të shkyçet</a>.
Në disa pajisje mund të shkyçet vetëm me trike të mençura dhe prodhuesit priren ta deklarojnë të pavlefshme garancinë në rast se zhbllokoni ngarkuesin e nisjes te pajisjet e tyre. Por, sipas Direktivës Europiane 1999/44/CE, thjesht fakti se ndryshuat ose ndërruat software-in e pajisjes suaj, nuk është arsye e mjaftueshme për ta bërë të pavlefshme garancinë tuaj. Për më tepër informacion, <a href="http://piana.eu/root" title="Does rooting your phone invalidate its warranty?">shihni blogun e Karlo Pianës</a>. Ka gjithashtu kompani
që i shesin pajisjet e tyre me ngarkues të pabllokuar nisjeje ose
që furnizojnë mjetet për ta zhbllokuar atë. Përtej kësaj, është ide e mirë
të shihet nëse ka versione të lirë të Android-it <a
@@ -67,7 +67,7 @@
ofron <a href="http://www.cyanogenmod.com/about/features">veçori</a>
që nuk gjenden te firmware-et e bazuara në Android-in zyrtar. Ai ofrohet
gjithashtu pa zbatimet Google dhe ju jep më tepër liri mbi pajisjen tuaj.
CyanogenMod është Software i Lirë i krijuar nga bhë bashkësi aktive.
CyanogenMod është Software i Lirë i krijuar nga një bashkësi aktive.
Që të arrijë të xhirojë në kaq shumë pajisje, ai përdor
<a href="https://github.com/CyanogenMod/android_device_semc_iyokan/blob/gingerbread/proprietary-files.txt">përudhësa pajisjesh dhe firmware jo të lirë</a> që
<a href="https://github.com/CyanogenMod/android_device_semc_iyokan/blob/gingerbread/extract-files.sh">sillen me pajisjen</a> dhe përfshihen në ROM.
@@ -105,7 +105,7 @@
i Lirë apo jo, lere pastaj mbi licencat e tij. Mjerisht, shumica e zbatimeve prej këtij
tregu ose prej të tjerësh janë pronësorë. Edhe nëse instaloni një zbatim Software
të Lirë, nuk ka arsye pse duhet besuar në dyorin e shkarkuar. Përdorimi i Google
Market-it lyp gjithshtu një llogari Google. Është e këshillueshme që të mos
Market-it lyp gjithashtu një llogari Google. Është e këshillueshme që të mos
përdoret fare ky treg.
</p>

@@ -133,7 +133,7 @@
href="https://gitorious.org/f-droid/fdroidserver">shumë aktive</a>,
me programim të decentralizuar dhe e hapur për bashkëveprim,
krijimi i depove të tilla vetjake nuk është vërtet i domosdoshëm.
Synimi i saj është të përfshihen krej zbatimet e dobishme Android që janë
Synimi i saj është të përfshihen krejt zbatimet e dobishme Android që janë
Software i Lirë dhe të ndiqen përditësimet për to.
</p>

@@ -161,7 +161,7 @@
<li>
<a href="https://code.google.com/p/kolab-android/">kolab-android</a>
njëkohëson librin e adresave dhe kalendarin tuaj Android me dosje <a
href="http://www.kolab.org/">Kolab</a>/IMAP folders.
href="http://www.kolab.org/">Kolab</a>/IMAP.
</li>
<li>
<a href="http://f-droid.org/repository/browse/?fdid=com.funambol.androidsync">Klienti Funambol Sync</a>

+ 4
- 4
campaigns/android/workshops.sq.xhtml View File

@@ -91,7 +91,7 @@
<p>
Pajisjet tonë celulare përmbajnë më tepër të dhëna personale se sa ditarët
më të fshehtë. Por sistemet pronësore, madje shumica e telefonëve Android,
më të fshehtë. Por sistemet pronësore, madje shumica e telefonave Android,
janë hartuar që këto të dhëna t'ua kalojnë kompanive të tilla si Google
apo Apple. Shumica e përdoruesve nuk kanë kontroll të plotë mbi të dhënat
personale te pajisja e tyre. Zgjidhjet e volitshme për njëkohësim api kopjeruajtje
@@ -107,7 +107,7 @@
Privatësia është një nga arsyet më të rëndësishme pse të përkrahet Software-i Lirë.
Shtesat pronësore të tillë si <a
href="https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier_IQ">Carrier IQ</a> i spiunojnë përdoruesit
e telefonëve të mençur pa dijeni e tyre. Shumë zbatime në treg përmbajnë
e telefonave të mençur pa dijeni e tyre. Shumë zbatime në treg përmbajnë
veçori dashakeqe. Ato lexojnë të dhënat tuaja private, të tilla si
<a href="http://www.guardian.co.uk/technology/2012/feb/15/apple-iphone-address-book-privacy"
title="Apple faces US inquiry over iPhone address book privacy">libri juaj e adresave</a>
@@ -118,7 +118,7 @@
dhe veçoritë spiunuese merren vesh vetëm aksidentalisht.
</p>
<p>
Shumica e telefonëve të mençur e kanë të domosdoshme që ju të lidheni dhe
Shumica e telefonave të mençur e kanë të domosdoshme që ju të lidheni dhe
të identifikoni veten te një shërbyes i centralizuar përpara se të mund
t'i përdoni normalisht. Përdoruesve u mbetet t'i besojnë shërbyesit
pa ditur se çfarë të dhënash depozitohen në të dhe se si përpunohen
@@ -156,7 +156,7 @@

<p>
Nismat <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Maemo">Maemo</a>/<a
href="https://meego.com/">MeeGo</a> krijuan sisteme për telefonë celularë,
href="https://meego.com/">MeeGo</a> krijuan sisteme për telefona celularë,
bazuar në GNU/Linux, me mjaft përbërës jo të lirë. Tani kanë kaluar te
<a href="http://merproject.org/">Mer</a>
dhe <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Tizen">Tizen</a>.

+ 1
- 1
campaigns/generalpurposecomputing/secure-boot-analysis.sq.xhtml View File

@@ -39,7 +39,7 @@ të dhënash të përpunuara dhe të depozituara nga pajisja. Si pasojë, i zoti
nuk bëri, dhe ende nuk bën publik ndonjë version të këtyre domosdoshmërive mbi certifikimin e <em>hardware</em>-it, ngaqë ato janë baza e një kontrate individuale mes Microsoft-it dhe secilit prej prodhuesve të <em>hardware</em>-it
që duan të përfitojnë <em>Windows 8 Certification</em> e Microsoft-it për produktet e tyre kompjuterike. Ndaj "Windows 8 Hardware Certification Requirements" mund të ndryshojnë në çfarëdo kohe, pa u vënë re nga publiku, ose hollësitë specifike mbi çfarë është e domosdoshme për të pasur logon mund të ndryshojnë nga prodhuesi në prodhues: gjithçka ndodh sipas vullnetit të Microsoft-it dhe në pjesën dërrmuese pas dyersh të mbyllura. Kështu që askush nuk bazohet dot te një version i botuar dhe statik i "Windows 8 Hardware Certification Requirements", por i percepton hollësitë e planifikuara për "Nisjen e Sigurt" si një "objektiv gjithnjë në lëvizje".</p>

<p>Pra, problemi i "Nisjes së Sigurt" nuk kufizohet medoemos te "Connected Stand-By Systems" (sipas gjasash një përqindje e madhe e tregut të ardhshëm të <em>notebook</em>-ëve, <em>netbook</em>-ëve dhe PC-ve) dhe te kompjutera të ndërtuar me mikroprocesorë ARM (kryesisht tablete dhe telefonë celularë), por mund të zgjerohet në çfarëdo kohe nga Microsoft-i drejt çfarëdo lloji tjetër pajisjesh. Po njësoj, prodhuesit e <em>hardware</em>-it që nuk prodhojnë pajisje për Windows 8 mund ta vënë në punë "Nisjen e Sigurt" UEFI, ose të tjera procese nisjeje të kufizuar me ndihmën e nënshkrimeve kriptografike. TiVo ka një dhjetëvjeçar që e bën këtë, dhe konsola të ndryshme lojërash, nga ato të Sony-it deri te ato të Microsoft-it i përdorin gjithashtu proceset e nisjes të kufizuar kriptografikisht. Të tjerë prodhues mund të përdorin specifikime apo kërkesa të ngjashme me ato të "Windows 8 Hardware Certification Requirements", që të kenë mundësi të kufizojnë artificialisht aftësitë e pajisjeve TI.</p>
<p>Pra, problemi i "Nisjes së Sigurt" nuk kufizohet medoemos te "Connected Stand-By Systems" (sipas gjasash një përqindje e madhe e tregut të ardhshëm të <em>notebook</em>-ëve, <em>netbook</em>-ëve dhe PC-ve) dhe te kompjutera të ndërtuar me mikroprocesorë ARM (kryesisht tablete dhe telefona celularë), por mund të zgjerohet në çfarëdo kohe nga Microsoft-i drejt çfarëdo lloji tjetër pajisjesh. Po njësoj, prodhuesit e <em>hardware</em>-it që nuk prodhojnë pajisje për Windows 8 mund ta vënë në punë "Nisjen e Sigurt" UEFI, ose të tjera procese nisjeje të kufizuar me ndihmën e nënshkrimeve kriptografike. TiVo ka një dhjetëvjeçar që e bën këtë, dhe konsola të ndryshme lojërash, nga ato të Sony-it deri te ato të Microsoft-it i përdorin gjithashtu proceset e nisjes të kufizuar kriptografikisht. Të tjerë prodhues mund të përdorin specifikime apo kërkesa të ngjashme me ato të "Windows 8 Hardware Certification Requirements", që të kenë mundësi të kufizojnë artificialisht aftësitë e pajisjeve TI.</p>

<h2>Kufizime që mund të zgjerohen drejt zbatimeve?</h2>


Loading…
Cancel
Save