Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201703.sq.xhtml 6.2KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687
 1. <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
 2. <html newsdate="2017-03-14" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - Mars 2017</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201703">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - Mars 2017</h1>
 8. <h2 id="the-chronicles-of-limux">Kronika e LiMux-it</h2>
 9. <p newsteaser="yes">Në shkurt, lajmet mbi LiMux-in tronditën botën. LiMux, një projekt i zhvilluar nga bashkia e Mynihut dhe i përfunduar më 2013-n, përbën një nga shembujt më të shkëlqyer për administratë të pavarur nga tregtuesit, të bazuar në Software të Lirë; gjatë fazës së ekzekutimit, u migruan nën Software të Lirë 15 mijë kompjutera dhe kompjutera portativë të përdorur nga administrata publike.</p>
 10. <p>Me një lëvizje të papandehur, një koalicion partish depozituan në këshillin bashkiak një mocion me një kohë minimale përgjigjeje, për të kërkuar rrëzimin e projektit dhe rikthimin në zgjidhje pronësore.</p>
 11. <p>Përgjigja nga bashkësia qe e menjëhershme dhe e jashtëzakonshme.
 12. Zv.bashkërenduesi i FSFE-së për Gjermaninë, Björn Schießle,
 13. <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170301-01">përshkruan se ç’ndodhi në vijim</a>. U formua një koalicion <em>ad-hoc</em>, i përbërë nga FSFE-ja, The Document Foundation, KDE dhe OSBA, që grumbulloi pyetje rreth mocionit dhe proceseve të lidhura me të. Përpara seancës publike u kontaktuan anëtarë të këshillit bashkiak, dhe përkrahësit e FSFE-së në Gjermani dhe Austri u ftuan të angazhohen duke kontaktuar politikanët lidhur me problemin. Veç tërë kësaj, u bë e mundur një
 14. <a href="https://wiki.fsfe.org/Activities/LiMux">mbulim nga media në shumë gjuhë</a>.</p>
 15. <p>Gjatë seancës publike, palët pjesëmarrëse cituan disa nga pyetjet tona, dhe pranuan se kurrë më parë nuk kishin parë kaq interes nga publiku. Ajo që u arrit nga seanca qe një mocion i modifikuar i miratuar më 15 shkurt,
 16. me të cilin i kërkohet administratës të propozojë një strategji për unifikimin e pjesës klient të arkitekturës TI të bashkisë deri më 2020-n, të ngritur mbi një platformë pronësore që duhet krijuar dhe që garanton përputhshmëri maksimale me zgjidhjet ekzistuese.</p>
 17. <p>FSFE-ja nuk pretendon se LiMux-i kish zgjidhur krejt problemet. Megjithatë, ne i qëndrojmë idesë se shumica e këtyre problemeve janë të natyrës organizative, dhe si të tillë duhet trajtuar ndaras nga ana teknike. Infrastruktura publike duhet të mbetet e pavarur nga tregtues software-i, dhe të investohet në pasuri të përbashkët, gjë që e ofron Software-i i Lirë.</p>
 18. <hr />
 19. <p>Ndihmonani të fuqizohemi dhe të arrijmë diçka gjatë 2017-s
 20. <a href="https://fsfe.org/join/nl2017-03">
 21. https://fsfe.org/join</a></p>
 22. <hr />
 23. <h2 id="what-else-have-we-done?-inside-and-Outside-the-fsfe">
 24. Ç’kemi bërë tjetër? Brenda dhe Jashtë FSFE-së</h2>
 25. <ul>
 26. <li>Me rastin e #IloveFS, Andrea <a href="https://blogs.fsfe.org/ao/2017/02/14/ilovefs-2017-vrije-software-lied/"> përktheu</a> këngën e Software-it të Lirë.</li>
 27. <li>Pas takimit para-FOSDEM të suksesshëm të vitit të kaluar, FSFE-ja
 28. dhe OpenForum Europe e vazhduan traditën e mbledhjes tok të aktivistëve të Software-it të Lirë, para një veprimtarie FOSDEM të lidhur me politika publike.
 29. <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170214-02">Mbledhja e këtij viti</a> u ofroi shtetasve dhe vendim-marrësve të shkëmbejnë idetë e tyre, bazuar në informacione praktike vetjake lidhur me Software-in e Lirë në politikat publike.</li>
 30. <li>Për 16 vjet, FSFE-ja ka qenë e pranishme në FOSDEM me një stendë,
 31. vullnetarë të shumtë dhe staf. Reinhard Müller, bashkërenduesi i stendës në FOSDEM,
 32. <a href="https://blogs.fsfe.org/reinhard/2017/02/fosdem-2017/">
 33. përshkruan në raportin e tij</a> atmosferën e këndshme mes vullnetarëve që kujdeseshin për stendën dhe se si gjatë 2 ditëve të veprimtarisë u ble dhe shpërnda një sasi e konsiderueshme artikujsh tregtarë dhe materialesh promocionale.</li>
 34. <li><a href="https://lwn.net/Articles/713073/">Më 2016-n, Europa
 35. u uroi mirëseardhjen tre enteve ombrellë</a> për projekte të Software-it (dhe hardware-it) të Lirë: Public Software CIC, The
 36. Commons Conservancy, dhe Center for the Cultivation of
 37. Technology. Duke u kujdesur për nevojat e bashkësisë, entet e reja ofrojnë një njësi ligjore pjesë e të cilës mund të bëhen projektet, lidhur me anë të tilla si dhurimet, kontabiliteti, grantet, përputhja me anën ligjore, apo edhe administrim të sofistikuar. Këto shërbime administrative u lejojnë projekteve të përqendrohen në anët teknike dhe çështje të bashkësisë.</li>
 38. </ul>
 39. <h2 id="get-active">Aktivizohuni</h2>
 40. <p>Kemi ende mundësi të pranojmë studentë për praktikantë për 2017-n. Nëse jeni duke studiuar dhe ju duhet të bëni një praktikë si pjesë e studimeve tuaja, ose nëse s’jeni diplomuar ende dhe dëshironi të kryeni një praktikë vullnetare, mund
 41. <a href="https://fsfe.org/news/2017/news-20170116-01">të aplikoni tani</a>.</p>
 42. <h2 id="help-us-to-improve-our-newsletter">Ndihmonani të përmirësojmë buletinin tonë</h2>
 43. <p>Nëse shihni lajme që mendoni se do të duhej t’i paraqitnim, na i dërgoni. Nëse doni të na jepni mendimet tuaja, na i dërgoni.
 44. Adresa është gjithmonë newsletter@fsfe.org. Presim t’ju dëgjojmë!</p>
 45. <p>Falënderojmë krejt
 46. <a href="https://fsfe.org/contribute/contribute.en.html">
 47. vullnetarët</a>,
 48. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join/nltr17">
 49. përkrahësit</a> dhe
 50. <a href="https://fsfe.org/donate/thankgnus.en.html">
 51. dhuruesit</a> që bëjnë të mundur punën tonë.</p>
 52. <p>redaktorët tuaj Olga Gkotsopoulou dhe Jonas Öberg
 53. <a href="https://fsfe.org">FSFE</a></p>
 54. <hr />
 55. <p>Ndihmonani të fuqizohemi dhe të arrijmë diçka gjatë 2017-s
 56. <a href="https://fsfe.org/join/nl2017-03">
 57. https://fsfe.org/join</a></p>
 58. <hr />
 59. </body>
 60. <sidebar promo="about-fsfe" />
 61. <date>
 62. <original content="2017-03" />
 63. </date>
 64. <followup>donate</followup>
 65. <tags>
 66. <tag>newsletter</tag>
 67. </tags>
 68. </html>