Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201609.sq.xhtml 12KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191
 1. <html newsdate="2016-09-14" type="newsletter">
 2. <head>
 3. <title>Buletini i FSFE-së - shtator 2016</title>
 4. </head>
 5. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201609">
 6. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - shtator 2016</h1>
 7. <h2 id="words-from-your-editors">Fjalë nga redaktorët tuaj</h2>
 8. <p newsteaser="yes">
 9. Faleminderit për ndihmesën për ta bërë Kuvendin e FSFE-së javën e kaluar
 10. një sukses shumë të madh! Qemë të ngazëllyer se do të shihnim kaq shumë
 11. fytyra familjare dhe presim me padurim të takohemi sërish me ju. Sigurisht që
 12. Kuvendi i FSFE-së s’qe gjëja e vetme muajin e shkuar. Në këtë buletin mund
 13. të lexoni mbi veprimtari të tjera të bashkësisë sonë. Në buletinin e tetorit
 14. do të japim një pasqyrë më të gjerë mbi zhvillimet e Kuvendit. Na prisni!
 15. </p>
 16. <h2 id="the-fsfes-15-years">The FSFE's 15 years</h2>
 17. <p>
 18. Këtë vit kremtojmë <a href="/campaigns/15years/">15-vjetorin tonë</a> dhe
 19. kulmimi i kremtimit zyrtar ndodhi gjatë Kuvendit të FSFE-së, nga 1-4 shtator.
 20. Por ky kremtim do të duhej të vazhdonte gjatë gjithë vitit: le t’i përdorim javët
 21. dhe muajt e ardhshëm për të nxjerrë në pah 15 vjet të ekzistencës tonë, dhe
 22. ta përdorim këtë mundësi për të përhapur fjalën për software-in e lirë dhe punën
 23. tonë. Le të nxjerrim në pah arritjet më të mëdha, le të kujtojmë histori personale dhe
 24. t’i ndajmë ato me të tjerë përmes postimesh blogu, mediash shoqërore, listash postimi,
 25. bisedash, dhe në rrugë të tjera.
 26. </p>
 27. <p>
 28. Që të merrni pak frymëzim se si mund të kontribuoni, jeni të mirëpritur të vizitoni <a href="https://wiki.fsfe.org/Events/2016/FSFE-15years-birthday/spread-the-word">faqen tonë wiki</a>, te e cila do të gjeni shembuj dhe ndihmë
 29. se si të kontribuoni. Një pjesë e punës që kemi bërë gjatë 15 vjetëve të shkuar është
 30. e pranishme te <a href="/timeline/timeline">rrjedha kohore</a> e ripunuar e FSFE-së.
 31. </p>
 32. <p>
 33. Një nga arritjet e fundit ka qenë krijimi nga ne i
 34. <a href="/campaigns/15years/15years">videos së FSFE-së</a> për kremtimin
 35. e ditëlindjes sonë. Kjo video ka titra në jo më pak se 12 gjuhë, falë përkthyesve
 36. tanë vullnetarë të mahnitshëm. Hidhini një sy edhe ngjitësit tonë të ri
 37. të 15-vjetorit, që mund ta porositni nga ne për të na ndihmuar <a href="/contribute/spreadtheword">të përhapim
 38. fjalën</a>, dhe jo vetëm për vete.
 39. </p>
 40. <h2 id="from-the-community">Nga bashkësia</h2>
 41. <p>
 42. <ul>
 43. <li>Falë përkthyesve tanë (përmendur tani për herë të dytë
 44. në këtë buletin!), jemi në gjendje të mbërrijmë në një publik
 45. të gjerë në shumë gjuhë! Ndihma e përkthyesve tanë është kyçe
 46. për ndikimin tonë. Përkthyesi frëng Julien Pivotto e ka përmirësuar
 47. procesin ekzistues të përkthimit për ta bërë më të efektshëm dhe
 48. më të hapur. Ai ka shkruar një propozim për të ndryshuar <a href="https://wiki.fsfe.org/TechDocs/Translations">konceptin kryesor të procesit</a>. Cryptie dhe André Ockers mbajtën një sesion rreth kësaj <a href="https://conf.qtcon.org/en/qtcon/public/events/757">gjatë kuvendit</a>.</li>
 49. <li>Paul Boddie <a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=1314">shkroi në blog
 50. mbi fushatën EOMA68 dhe mbi kritika të saj</a>. Fushata EOMA68
 51. më pas ia arriti të plotësojë me sukses mbledhjen e financimit dhe
 52. tani do të hidhet në prodhim.</li>
 53. <li>André Ockers gjithashtu <a href="http://blogs.fsfe.org/ao/2016/08/13/free-software-pdf-campaign-it-isnt-over-until-it-is-over/">i bindi autoritetet holandeze të heqin reklama për lexues jo të lirë PDF-sh</a> nga
 54. sajti zyrtar Digid.nl i përdorur për të hyrë në shumicën e shërbimeve publike
 55. në Holandë. </li>
 56. <li>Matthias Kirschner shkroi në blog rreth një mënyre për <a href="https://k7r.eu/setting-up-a-slightly-more-secure-solution-for-home-banking">të ujdisur një zgjidhje paksa më të sigurt për transaksione bankare që nga shtëpia</a>,
 57. duke e xhiruar ndaras nga shfletuesi juaj i përditshëm shfletuesin që përdorni
 58. për transaksione. Në një postim tjetër, ai shkroi <a href="https://k7r.eu/free-software-in-the-berlin-election-programs/">një përmbledhje
 59. të aspekteve pozitive</a> të Software-it të Lirë të përfshirë në pozicionet
 60. e partive, për zgjedhjet e ardhshme në Berlin.</li>
 61. <li>Jonas Öberg shkroi rreth regjistrimit të grupit të FSFE-së me rrjetin IRC
 62. Freenode, çka bën të mundur që <a href="http://blog.jonasoberg.net/irc-cloaks-on-freenode-available/">të kërkohen
 63. mantele përshoqërimi me FSFE-në</a>.
 64. Ai shkroi gjithashtu rreth përvojës së vet <a href="http://blog.jonasoberg.net/the-woes-of-webvtt/">për t’i bërë titrat të funksionojnë
 65. me videon tonë të FSFE-së duke përdorur WebVTT</a>.</li>
 66. </ul>
 67. </p>
 68. <h2 id="what-else-have-we-done">Ç’kemi bërë tjetër?</h2>
 69. <p>
 70. <ul>
 71. <li><a href="/news/2016/news-20160817-01">FSFE-ja u bë anëtare e trupës
 72. këshillimore të fondacionit Document Foundation, ndërsa Document Foundation
 73. u bë organizëm i asociuar i FSFE-së</a>. Me këtë shprehje të dyanshme të përkrahjes,
 74. të dy organizmat do të forcojnë njëri-tjetrin në objektivin e tyre të përbashkët
 75. të mbajtjes së publikut të përgjithshëm në vendin e drejtuesit në fushën e teknologjisë.</li>
 76. <li>Erik Grun dhe Erik Albers u rreshtuan në emër të FSFE-së me disa
 77. organizma të tjerë për të xhiruar një fushatë <a href="/campaigns/ayc">Pyetni
 78. kandidatin tuaj</a> të quajtur "Wahlprüfsteine". Pyetjet u janë dërguar shumicës
 79. së partive pjesëmarrëse në zgjedhjet e ardhshme në <a href="/news/2016/news-20160823-01">Mecklenburg Vorpommern</a>
 80. dhe <a href="/news/2016/news-20160831-01">Berlin</a>. Përgjigjet prej tyre
 81. u analizuan dhe u botuan për publikun votues.</li>
 82. <li>Që prej 1 gushtit, falë <a href="/news/2016/news-20160725-01">një
 83. ligji të ri gjerman</a>, nëse jeni klient i një furnizuesi gjerman shërbimi
 84. internet, gëzoni të drejtën të përdorni një rrugëzues alternativ, më e mira
 85. do të ishte një që xhiron nën Software të Lirë. Ju lutemi, na dërgoni përshtypjet
 86. tuaja nëse patët probleme me xhirimin e një rrugëzuesi të ri dhe na ndihmoni t’i
 87. grumbullojmë te
 88. <a href="https://wiki.fsfe.org/Activities/CompulsoryRouters/Implementation/Germany">faqja jonë wiki</a>.
 89. Në rast se nuk keni ndonjë pajisje alternative, bashkërenduesi i FSFE-së për Gjermaninë,
 90. Max Mehl <a href="https://blog.mehl.mx/2016/erste-testgeraete-fuer-routerfreiheit-versendet/">u ka dërguar tashmë rrugëzuesit e parë me Software të Lirë</a> vullnetarëve për testim dhe mund të furnizojmë edhe të tjerë. </li>
 91. <li>FSFE-ja qe e pranishme në FrOSCon 2016, në Sankt Augustin, ku
 92. analistja jonë e politikave dhe bashkërenduesja për çështje ligjore, Polina Malaja
 93. mbajti një fjalë rreth <a href="https://programm.froscon.de/2016/events/1797.html">"DSM, EIF,
 94. RED: Akronime në nivel BE-je dhe pse kanë rëndësi për lirinë e software-it"</a> (në
 95. Anglisht), ndërsa bashkërenduesi për Gjermaninë, Coordinator Max Mehl mbajti një fjalë
 96. <a href="https://programm.froscon.de/2016/events/1738.html">"Routerzwang
 97. und Funkabschottung – Was Aktivisten davon lernen können"</a> (në
 98. gjermanisht). Max <a href="https://blog.mehl.mx/2016/froscon-2016-ein-rueckblick/">shkroi në blog
 99. mbi përvojën e tij me konferencën, duke përfshirë në shkrim edhe lidhje për te incizimet e të dyja bisedave</a>.</li>
 100. </ul>
 101. </p>
 102. <h2 id="take-action">Hidhuni në veprim!</h2>
 103. <p>
 104. Për pesëmbëdhjetëvjetorin tonë (siç e shihni, këtë muaj po merremi shumë
 105. me këtë), po organizojmë fushatën <a href="/campaigns/15years/15years">"Njihuni
 106. me heroin tuaj vendor të Software-it të Lirë"</a>. Ideja është të lidhen
 107. anëtarët e bashkësive tona vendore me shtypin vendor atje ku banojnë. Heronjtë
 108. tanë vendorë shpjegojnë se si i prek njerëzit Software-i i Lirë në zonën e tyre,
 109. të mirat e tij për arsimin, sistemin shëndetësor, ekonominë vendore dhe jetën
 110. e përditshme të shtetasve. Nëse jeni një gazetar, blogtar, vlogtar, <em>podcaster</em>, ose
 111. çfarëdo tjetër që mund të na ndihmojë të lidhemi me një degë të medias, ju
 112. lutemi, lidhuni me ne dhe do t’ju tregojmë se cilët janë heronjtë vendorë
 113. për ju dhe si të lidheni me ta.
 114. </p>
 115. <h2 id="other-free-software-news">Lajme të tjera nga Software-i i Lirë</h2>
 116. <p>
 117. Policia lituaneze <a href="https://itsfoss.com/lithuanian-police-switches-libreoffice/">migroi
 118. mbi 8000 kompjuter nga Microsoft Office në LibreOffice</a>. Qeveria holandeze
 119. në planin e vet Digital Agenda për 2016-2017 po sheh mundësinë
 120. <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/epractice/news/dutch-consider-mandatory-egovernment-standards">për t’i bërë Standardet e Hapura të detyrueshëm për administratat publike</a>, me synimin që bizneseve
 121. dhe shtetasve t’u jepen rrugë më të lehta për te shërbimet e-qeveri. Qyteti
 122. i Valencias (Spanjë) po <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/spain%E2%80%99s-valencia-reuses-greek-pc-lab-software">ripërdor Epoptes</a>, një software për administrim laboratorësh PC në shkolla,
 123. i krijuar si software i lirë që nga 2008 në Greqi. Software-i është përmirësuar
 124. nga anëtarë të degës TI të bashkisë së qytetit, të cilët e japin kodin e tyre publikisht.
 125. </p>
 126. <h2 id="fsfe-in-the-press">FSFE-ja në Shtyp</h2>
 127. <p>
 128. Me rastin e 15-vjetori të saj, FSFE-ja është trajtuar në shtyp lidhur me një numër
 129. temash. Ja disa nga këta artikuj, për lexim të mëtejshëm:
 130. </p>
 131. <p>
 132. <ul>
 133. <li>[EN] nga William New, Matthias citohet nga një artikull në Intellectual Property
 134. Watch mbi se si <a href="http://www.ip-watch.org/2016/08/22/new-us-government-source-code-policy-could-provide-model-for-europe/">Politika e Re e Qeverisë së ShBA-ve Për Kodin Burim Mund të Shërbejë Si Model Për Europën</a>.</li>
 135. <li>[IT] [EN] nga Sonia Montegiove, Tech Economy, <a href="http://www.techeconomy.it/2016/08/18/sostegno-alla-liberta-digitale-fsfe-intervista-doppia-matthias-kircker-alessandro-rubini/?platform=hootsuite">Përkrahni lirinë dixhitale
 136. me FSFE-në: një intervistë e dyfishtë me Matthias Kirschner-in dhe
 137. Alessandro Rubini-n</a>.</li>
 138. <li>[DE] [AT] nga Patrick Dax, Future zone,
 139. <a href="https://futurezone.at/netzpolitik/bedenken-gegen-einschraenkung-alternativer-router-software/216.155.897">Shqetësime lidhur me kufizimet e software-it të rrugëzuesve alternativë </a>. Në këtë artikull, ka një referencë
 140. ndaj fushatës së FSFE-së kundër rrugëzuesve të detyruar.</li>
 141. <li>[EN] nga Paul Brown, opensource.com, <a href="https://opensource.com/life/16/8/fsfe-summit-europe-2016?sc_cid=701600000011jJVAAY">Kuvendi i parë i FSFE kremton sukseset e software-it të lirë</a>.</li>
 142. <li>[DE] nga Hans-Joachim Baader, pro-linux.de, <a href="http://www.pro-linux.de/news/1/23900/fsfe-vergleicht-parteipositionen-zu-freier-software-f%C3%BCr-wahl-in-mecklenburg.html">FSFE-ja krahason pozicionet
 143. e partive lidhur me Software-in e Lirë për zgjedhjet në Mecklenburg-Vorpommern</a>.</li>
 144. <li>[DE] nga Mirko Lindner, pro-linux.de, <a href="http://www.pro-linux.de/news/1/23878/fsfe-und-tdf-arbeiten-enger-zusammen.html">FSFE
 145. und TDF arbeiten enger zusammen</a>.</li>
 146. <li>[EN] nga Paul Brown, LiNUX.com, <a href="https://www.linux.com/news/first-fsfe-summit-will-focus-social-issues-and-strategies">Kuvendi i parë i FSFE-së Do të Përqendrohet në Çështje dhe Strategji Sociale</a>.</li>
 147. <li>[DE] nga Jan Raehm, Deutschlandfunk, <a href="http://www.deutschlandfunk.de/computer-programme-ohne-zwaenge-kampf-um-freie-software.684.de.html?dram:article_id=364243">Programe kompjuterikë pa
 148. kufizime - beteja për software-in e lirë</a>.</li>
 149. </ul>
 150. </p>
 151. <p>Falënderojmë krejt <a href="https://fsfe.org/contribute/contribute.en.html">vullnetarët</a>,
 152. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">anëtarët shok</a> dhe <a href="https://fsfe.org/donate/thankgnus.en.html">korporatat dhuruese</a> që bëjnë të mundur punën tonë,</p>
 153. <p>redaktorët tuaj Polina Malaja, Erik Albers, Olga Gkotsopoulou dhe
 154. Jonas Öberg, <a href="https://fsfe.org">FSFE</a></p>
 155. </body>
 156. <sidebar promo="about-fsfe"/>
 157. <date>
 158. <original content="2016-09"/>
 159. </date>
 160. <followup>donate</followup>
 161. <tags>
 162. <tag>newsletter</tag>
 163. </tags>
 164. </html>