Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201607.sq.xhtml 12KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171
 1. <html newsdate="2016-07-11" type="newsletter">
 2. <head>
 3. <title>Buletini i FSFE-së - korrik 2016</title>
 4. </head>
 5. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201607">
 6. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - korrik 2016</h1>
 7. <h2 id="eif-v.-3-the-eu-hampers-its-own-goal-to-promote-better-interoperability-with-harmful-licensing-terms">EIF v. 3:
 8. Me kushte të dëmshme licencimi, BE-ja pengon synimet e veta për të promovuar ndërveprueshmëri më të mirë</h2>
 9. <p>FSFE-ja i ofroi Komisionit Europian <a href="https://fsfe.org/news/2016/news-20160624-01.en.html">mendimet
 10. e veta lidhur me rishikimin që po i bëhet Kuadrit Europian të Ndërveprueshmërisë</a> (EIF). EIF synon të promovojë ndërveprueshmëri të zgjeruar në sektorin publik të BE-së, dhe gjendet përgjatë rishikimit të tretë që nga 2004. Edhe pse në <a href="https://ec.europa.eu/eusurvey/files/57b2ecd5-effa-4594-9ef2-47e7ecc67047">versionin projekt</a> i jepet përparësi Standardeve të Hapura në ofrimin e shërbimeve publike, në të promovohen
 11. kushte të dëmshme licencimi FRAND (të ashtuquajturat "fair, reasonable and non-discriminatory") për standardet. Në praktikë, këto janë
 12. <a href="https://fsfe.org/activities/os/why-frand-is-bad-for-free-software.en.html">tejet anti-konkurrencë dhe të papërshtatshme</a>
 13. jo vetëm për Software-in e Lirë por për krejt sektorin software në përgjithësi. Veç kësaj, projekti shpërfill gjithashtu edhe marrëdhënien e provuar mes ndërveprueshmërisë dhe Software-it të Lirë: mjaft kuadro ligjore kombëtare <a href="https://wiki.fsfe.org/Migrated/EU%20Policies%20overview%3A%20Free%20Software%20and%20Open%20Standards">kërkojnë shprehimisht që shërbimet e tyre kombëtare të jenë të bazuara në Software të Lirë</a>. Ne
 14. <a href="https://fsfe.org/activities/os/eif-v3.en.html">i kërkuam Komisioni Europian që t’i shohë këto dhe të tjera mangësi dhe të sigurojë ndërveprueshmëri në një rrugë të efektshme</a></p>
 15. <h2 id="fsfe-summit---registration-open-and-how-to-attend">Kuvendi i FSFE-së - Hapen regjistrimet dhe si të merret pjesë</h2>
 16. <p>Më 2 deri më 4 shtator do të mbahet kuvendi i parë i FSFE-së.
 17. Kjo është <a href="https://fsfe.org/community/events/2016/summit/frontpage">veprimtaria
 18. kryesore për të mbledhur tok anëtarë dhe përkrahës të FSFE-së nga krejt Europa</a>.
 19. Këto javët e fundit, ekipi ynë i mrekullueshëm për kuvendin e FSFE-së harxhoi kohë,
 20. pauza kafeje dhe kohë ëndrrash për t’ju ofruar një veprimtari e cila ia vlen
 21. të ndiqet dhe do të jetë kremtimi zyrtar i përvjetorit të pesëmbëdhjetë të FSFE-së.
 22. Veprimtaria do të jetë mbarë-europiane, e organizuar për bashkësinë,
 23. do të përfshijë të vjetër dhe të sapoardhur, dhe do të mbahet në zemër të Berlinit.
 24. Çdo ditë do të ketë një temë të re, të cilat ngrihen përreth bisedash mbi teknologjinë,
 25. lirinë dhe shoqërinë. Dhe së fundi, por jo për nga rëndësia, veprimtari shoqërore në mbrëmje,
 26. që ju japin rastin të takoheni me të tjerë, të ndani me ta ide dhe të planifikoni veprimtari të reja.</p>
 27. <p>Tashmë, <a href="https://fsfe.org/community/events/2016/summit/attendance">regjistrimi
 28. për kuvendin e parë të FSFE-së është zyrtarisht i hapur</a>. Për më tepër, në po atë faqe do të gjeni
 29. krejt të dhënat e dobishme rreth pyetjesh që mund të keni lidhur me pjesëmarrjen. Më mirë të shpejtoheni,
 30. se biletat dikur do të mbarohen!</p>
 31. <p>Ju lutemi, kini parasysh që ekipi ynë për kuvendin është ende duke punuar fort për t’i dhënë formë
 32. një programi frymëzues dhe të baraspeshuar, i cili përfundimisht do të njoftohet në javët e ardhshme.</p>
 33. <h2 id="from-the-community">Nga bashkësia</h2>
 34. <ul>
 35. <li><p>Pas lajmeve më të reja lidhur me sendërtim të fshehtëzimit në aplikacione popullore
 36. fjalosjesh, <a href="https://blogs.fsfe.org/h2/2016/05/31/why-privacy-is-more-than-crypto/">Hannes Hauswedell
 37. trajton aspektet e rëndësishme të privatësisë në komunikime</a>, dhe jep disa shembuj aplikacionesh
 38. të tanishme dhe nga projekte në zhvillim e sipër që respektojnë privatësinë në nivele të ndryshme.
 39. Tej fshehtëzimit, thotë Hannes, privatësia jonë ka nevojë për Software-in e Lirë, pacenueshmërinë e pajisjeve dhe rrjete të federuar.
 40. <a href="https://framablog.org/2016/06/27/le-chiffrement-ne-suffira-pas/">Framasoft e
 41. përktheu në frëngjisht këtë postim blogu</a>.</p></li>
 42. <li><p>Björn Schießle shkruan rreth
 43. <a href="http://blog.schiessle.org/2016/07/04/history-and-future-of-cloud-federation/">Historisë
 44. dhe të Ardhmes së Federimit Në Re</a>, ku shpjegon konceptin e shkëmbimeve shërbyes-me-shërbyes
 45. në rastin e Owncloud-it/Nextcloud-it dhe zhvillimin e tij si "ID e federuar reje",
 46. që duket e ngjashme me një adresë email. Ashtu si edhe email-i, "reja e federuar" i referohet
 47. një përdoruesi në një shërbyes të dhënë.</p></li>
 48. <li><p>Torsten Grote, anëtar i Asamblesë së Përgjithshme
 49. <a href="https://blog.grobox.de/2016/the-proprietarization-of-android-google-play-services-and-apps/">shkruan
 50. mbi procesin e kalimit të Android-it në një produkt pronësor</a> dhe se si kjo efektivisht
 51. gjymton versione të tjerë të Android-it dhe i bën ata gjithnjë e më të padobishëm.
 52. Torsten gjithashtu mbron idenë se edhe versione të gjymtuar të Android-it përfaqësojnë për bashkësitë
 53. një themel të rëndësishëm për shtimin e lirisë së njerëzve.</p></li>
 54. <li><p>Daniel Pocock shkruan mbi <a href="https://danielpocock.com/webrtc-sip-xmpp-projects-gsoc-2016">WebRTC-në
 55. dhe projekte komunikimi si pjesë e Google Summer of Code, nën ombrellën
 56. e Projektit Debian</a>. Përmbledhja e tij përfshin shtojca WebRTC për platforma popullore
 57. CMS dhe web, alternativa vërtet peer-to-peer, si dhe platformën Linux Desktop Telepathy.</p></li>
 58. <li><p>Erik Albers shkruan se si tani së fundi ministrat e BE-së e humbën rastin për ta bërë
 59. Software-in e Lirë pjesë integrale të strategjisë Open Access dhe se
 60. pse <a href="http://blog.3rik.cc/2016/06/there-is-no-open-science-without-the-use-of-open-standards-and-free-software/">nuk mund të ketë Shkencë të Hapur pa përdorimin e standardeve të hapur dhe Software-it të Lirë</a>.</p></li>
 61. <li><p>Björn Schießle shkruan <a href="http://blog.schiessle.org/2016/06/15/freedom-for-whom/">Liri, po për kë</a>,
 62. ku ndan me ne mendimet e veta rreth dëmit të Contributor License Agreement
 63. (CLA) për bashkësitë e Software-it të Lirë dhe se si mund të përfitojë biznesi dhe bashkësia
 64. nga zhvillimi i zgjidhjeve plotësisht Software i Lirë.</p></li>
 65. </ul>
 66. <h2 id="what-else-have-we-done">Ç’kemi bërë tjetër?</h2>
 67. <ul>
 68. <li><p>Erik Albers, drejtuesi i ekipit për kuvendin, shkroi disa herë këtë muaj rreth procesit
 69. në zhvillim e sipër të organizimit të kuvendit të parë të FSFE-së. Në to përfshihet
 70. diskutimi rreth <a href="http://blog.3rik.cc/2016/05/fsfe-summit-about-logo-and-pr/">PR/Logo-s</a>,
 71. rreth <a href="http://blog.3rik.cc/2016/06/fsfesummit-some-updates-and-introducing-our-committee/">komitetit të kuvendit</a>
 72. dhe rreth <a href="http://blog.3rik.cc/2016/07/fsfesummit-registration-open/">regjistrimit dhe ekipit pas tij</a>.</p></li>
 73. <li><p>FSFE-ja përkrahu krijimin
 74. e <a href="https://fsfe.org/news/2016/news-20160630-01">nismë Software Heritage,
 75. arkiv i kodit Software të Lirë</a>. Në të grumbullohen programe,
 76. aplikacione dhe copëza kodi të hedhura në qarkullim nën licencë të lirë, prej një
 77. larmie të gjerë burimesh kodi aktive apo të thara, me synim shpëtimin e kodit,
 78. që ky të mos tretet në harresë.</p></li>
 79. <li><p>Ca kohë më parë patëm një ide të krijonim degë kombëtare të FSFE-së,
 80. por kjo doli e panevojshme. Matthias Kirschner deklaron tani
 81. se <a href="https://k7r.eu/fsfe-chapter-germany-ev-officially-dissolved/">FSFE
 82. Chapter Germany e.V. është mbyllur zyrtarisht</a>.</p></li>
 83. <li><p>FSFE-ja i dërgoi shqetësimet e veta zv.presidentit të Tregut të Përbashkët Dixhital,
 84. Andrus Ansip, komisionerëve Elżbieta Bieńkowska, Günther
 85. Oettinger, dhe Margrethe Vestager lidhur me
 86. <a href="https://fsfe.org/activities/os/why-frand-is-bad-for-free-software.en.html">kushtet
 87. e dëmshme të licencimeve FRAND</a>, pjesë e planeve të BE-së për standardizimet.</p></li>
 88. <li><p>U bëmë pjesë e nismës "shoqëri civile transparente" që tani pasqyrohet
 89. në një ndarje të re te faqja jonë <a href="https://fsfe.org/about/about.en.html">Rreth</a>:
 90. <a href="https://fsfe.org/about/transparency-commitment.en.html">Përkushtimi Ynë Ndaj Transparencës</a>
 91. në të cilën radhiten krejt të dhënat e nevojshme për të qenë pjesë e nismës.</p></li>
 92. <li><p>FSFE Austria qe e pranishme me një <a href="https://blog.widerstroem.com/weblog/6/veganmania-2016-in-wien">stendë
 93. të FSFE-së në Veganmania 2016, në Vjenë</a> (DE),
 94. në <a href="https://blog.widerstroem.com/weblog/7/fair-planet-2016-in-linz">Fair
 95. Planet 2016 në Linc</a> (DE) dhe në <a href="https://blog.widerstroem.com/weblog/8/linuxwochen-linz-2016">Linuxwochen
 96. Linz 2016</a>.</p></li>
 97. <li><p>Zv.presidenti i FSFE-së, Alessandro Rubini, ndihmoi në organizimin e Konferencës Italiane
 98. të Software-it të Lirë, Confsl 2016 dhe
 99. <a href="http://blogs.fsfe.org/rubini/2016/06/29/confsl-2016-the-italian-free-software-conference/">përfaqësoi
 100. FSFE-në në një sesion të posaçëm</a>.</p></li>
 101. <li><p>Grupi i FSFE-së për Munihun qe i pranishëm me një
 102. <a href="https://www.softmetz.de/2016/06/13/erster-corso-leopold-2016-die-fsfe-war-dabei/">stendë FSFE në
 103. të parin Corso Leopold 2016</a> (DE).</p></li>
 104. <li><p>"FreieSoftwareAG" qe i pranishëm me një <a href="http://blogs.fsfe.org/fast_edi/?p=502">stendë
 105. FSFE në Offenburg</a> (DE).</p></li>
 106. </ul>
 107. <h2 id="take-action">Hidhuni në veprim!</h2>
 108. <p><a href="https://fsfe.org/community/events/2016/summit/attendance">Siguroni
 109. biletën tuaj për të parin kuvend të FSFE-së, 2-4 shtator</a>!</p>
 110. <p>Veç kësaj, <a href="https://fsfe.org/community/events/2016/summit/frontpage#spreadtheword">na ndihmoni
 111. të përhapim lajmin</a> te listat tuaja të postimeve, blogun tuaj, kanalet tuaj
 112. të mediave shoqërore ose duke ua dhënë lajmin fqinjëve tuaj.</p>
 113. <h2 id="good-free-software-news">Lajme të Mira Nga Software-i i Lirë</h2>
 114. <p>Shoqata April na njofton për përparimet në fushatën e tyre lidhur me projektligjin
 115. mbi Republikën Dixhitale Frënge, ku <a href="https://www.april.org/en/progress-report-aprils-campaign-around-french-digital-republic-bill">parlamenti frëng i ka dhënë përparësi Software-it të Lirë</a>. Edhe pse kuadri i përgjithshëm ligjor
 116. në Francë po ndërmerr vetëm hapa bebeje për promovimin e Software-it të Lirë,
 117. deri në fund të 2018-s, thuajse <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/%E2%80%98open-source-values-match-municipal-public-services%E2%80%99">70% e krejt kompjuterave publikë në qytetin frëng të Fontenit
 118. do të xhirojnë nën Linux</a>. Nga ana tjetër, Bullgaria është shndërruar në shembullin
 119. frymëzues për sa u përket politikave të Software-it të Lirë, përmes <a href="https://thepolicy.us/bulgaria-got-a-law-requiring-open-source-98bf626cf70a#.nfmord3u7">votimit të ligjit që kërkon që krejt
 120. software-i shkruar për qeverinë të jetë Software i Lirë dhe të zhvillohet si i tillë në një depo
 121. publike</a>. Andaluzia nuk mbetet pas në këtë prirje dhe ka njoftuar
 122. se <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/andalusia-renews-funds-key-open-source-projects">do të vazhdojë financimi i dy projekteve kyçe Software i Lirë të rajonit, GECOS dhe Guadalinux</a>.
 123. Universitete në Europë po
 124. <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/european-colleges-share-smes-open-source-training">krijojnë kurse
 125. për studentë që të ndihmojnë kompani në zgjedhje dhe përdorim shërbimesh re të ndërtuara me Software të Lirë</a>.</p>
 126. <p>Faleminderit krejt <a href="https://fsfe.org/contribute/contribute.en.html">vullnetarëve</a> ,
 127. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">Anëtarëve Shok</a> dhe
 128. <a href="https://fsfe.org/donate/thankgnus.en.html">korporatat dhuruese</a>
 129. që bëjnë të mundur punën tonë,</p>
 130. <p>redaktorët tuaj Cellini, Polina dhe Erik, <a href="https://fsfe.org">FSFE</a></p>
 131. </body>
 132. <sidebar promo="about-fsfe"/>
 133. <date>
 134. <original content="2018-07"/>
 135. </date>
 136. <followup>donate</followup>
 137. <tags>
 138. <tag>newsletter</tag>
 139. </tags>
 140. </html>