Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201606.sq.xhtml 11KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2016-06-01" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - qershor 2016</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201606">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - qershor 2016</h1>
 8. <h2 id="fsfe-co-signed-the-letter-on-net-neutrality">FSFE-ja nënshkroi letrën mbi asnjanësinë në rrjet</h2>
 9. <p newsteaser="yes">FSFE-ja tok me 72 organizma të tjerë, në negociatat në zhvillim e sipër
 10. për udhëzime lidhur me sendërtimin e Rregullatores së BE-së
 11. të sapomiratuar për periudhën 2015/2120,
 12. <a href="https://akvorrat.at/sites/default/files/20160502_nn_berec_civilsocietyletter_signed.pdf">nënshkruan
 13. një letër për rregullatorët e telekomit në BE, në përkrahje të rregullave të forta për
 14. asnjanësinë në rrjet</a>. Rregullatorja krijon bazën për një asnjanësi të fortë
 15. në rrjet, dhe FSFE-ja, tok me organizma të tjerë nga anembanë bota,
 16. i kërkon Grupit Europian të Rregullatorëve të Komunikimeve Elektronike (BEREC)
 17. dhe 28 rregullatorëve telekom kombëtarë t’i përkrahin këto rregulla dhe
 18. të vendosin udhëzime për asnjanësi të fortë në rrjet në Europë.</p>
 19. <h2 id="from-free-software-misunderstandings-to-software-at-cern---fsfe-busy-at-events">Nga
 20. kuptimi gabim i Software-it të Lirë, te software-i në CERN - FSFE-ja e zënë me veprimtari</h2>
 21. <p>Muaji i kaluar qe plot veprimtari dhe biseda, me praninë, në disa raste,
 22. të nëpunësve të FSFE-së dhe anëtarëve të ekipit të saj. Bisedat dhe prezantimet
 23. përfaqësojnë një pjesë të madhe të punës tonë për të mbërritur te njerëz nga
 24. shtresa të ndryshme dhe për t’u dhënë atyre mesazhin tonë.</p>
 25. <p>Presidenti i FSFE-së, Matthias Kirschner, mbajti një fjalë të shkurtër gjatë
 26. <a href="https://re-publica.de/16/session/freie-software-missverstandnisse-gekonnt-aufklaren">Re:publica TEN</a>,
 27. mbi se si të trajtohen kuptimet e gabuara të Software-it të Lirë. Ai mori pjesë edhe
 28. në Konferencën e Përdoruesve Kroatë të Linux-it,
 29. <a href="http://2016.dorscluc.org/activity/29/#activity">DORS / CLUC</a>
 30. në Zagreb, Kroaci, ku mbajti fjalën rreth "Rrugës së gjatë të aftësimit
 31. të njerëzve për të kontrolluar teknologjinë".</p>
 32. <p>Gjatë konferencës foss-north në Goteborg, Suedi, zëvendëspresidenti
 33. i FSFE-së, Alessandro Rubini, mbajti një fjalë rreth "Kohës në Software
 34. dhe Hardware - si trajtohet koha në kernelin e Linux-it dhe në rrjetin
 35. Lepuri i Bardhë në CERN", dhe drejtori i përgjithshëm i FSFE-së, Jonas Öberg,
 36. mbajti një fjalë rreth "Gjendjes së Software-it të Lirë në Europë (dhe gjetkë)".</p>
 37. <p>Bashkërenduesi i ekipit gjerman, Max Mehl, mbajti një fjalë lidhur me
 38. Direktivën mbi 'Bllokimin' e Radiofrekuencave, gjatë veprimtarisë Wireless Battle of the Mesh v9,
 39. në Porto, Portugali, dhe redaktorja e buletinit tuaj, Polina Malaja, ofroi
 40. një përmbledhje rreth së njëjtës temë gjatë Wireless Community Weekend 2016
 41. në Berlin, Gjermani.</p>
 42. <p>Së fundi, por jo për nga rëndësia, bashkërenduesi i ekipit austriak të FSFEsë,
 43. Peter Bubestinger,
 44. <a href="http://blogs.fsfe.org/pb/?p=165">mbajti një fjalë lidhur me Software-in
 45. e Lirë në shkolla</a>, gjatë konferencës OSCAL - Open Source Conference Albania.</p>
 46. <h2 id="from-the-community">Nga bashkësia</h2>
 47. <ul>
 48. <li><p>Torsten Grote, në blogun e tij
 49. <a href="https://blog.grobox.de/2016/briar-next-step-of-the-crypto-messenger-evolution/">ofron
 50. një përmbledhje të risive më të reja nga fusha e sigurisë në shkëmbimin e atypëratyshëm
 51. të mesazheve, te "Briar - Hapi Pasues në Evolucionin e Mesazheve Me Fshehtëzim"</a>.
 52. Briar synon të bëhet programi për shkëmbim të atypëratyshëm të mesazheve <em>peer-to-peer</em>,
 53. i ndërtuar tërësish mbi Software të Lirë: ai përdor fshehtëzim nga-pika-në-pikë,
 54. me veçorinë <em>forward secrecy</em> dhe nuk kërkon prej përdoruesve
 55. të japin tejtëdhëna (përmbajtjen e librave të adresave dhe shpeshtinë e bisedave
 56. të tyre me kontaktet). Këto kritere do të ndihmojnë të ofrohet një program i sigurt,
 57. që mbron privatësinë, dhe që mund ta përdorë lirisht gjithkush.</p></li>
 58. <li><p>Elena Grandi
 59. <a href="http://social.gl-como.it/display/3e3ce0df12572dd2557bdda693148259">përshkroi
 60. përvojën e saj nga OpenPandora</a>, një konsolë lojërash dhe kompjuter
 61. personal celular. Me këtë rast, Elena parashikon edhe pluset dhe minuset
 62. e pajisjes pasuese, Pyra.</p></li>
 63. <li><p>Diderik van Wingerden shkroi në blogun e vet rreth perceptimit të tij
 64. të të ardhmes së risive dhe rolit të Software-it të Lirë në të, duke përpiluar edhe një
 65. listë të burimeve që e ndihmuan në
 66. <a href="http://think-innovation.com/blog/shaping-a-vision-of-the-future/">"Formimin e një vizioni të së ardhmes"</a>.</p></li>
 67. <li><p>Drejtori ynë i përgjithshëm, Jonas Öberg, shkroi mbi
 68. <a href="http://blog.jonasoberg.net/automated-testing-of-algorithms/">projektin
 69. Videorooter dhe testin e automatizuar të algoritmeve në të</a>. Kodi tashmë
 70. është i lidhur me depot Github dhe testet e automatizuar të algoritmeve kryhen
 71. sa herë që dikush përmirëson kodin.</p></li>
 72. <li><p>Björn Schießle ka lexuar kontratën e koalicionit të
 73. qeverisë së re në Baden-Württemberg, shtet i Gjermanisë, dhe
 74. <a href="http://blog.schiessle.org/2016/05/10/freie-software-im-koalitionsvertrag-baden-wurttemberg/">analizoi
 75. se si premtojnë të promovojnë Software-in e Lirë</a> (Në gjermanisht).</p></li>
 76. <li><p>Christian Widerström hartoi një
 77. <a href="https://blog.widerstroem.com/weblog/4/veranstaltungen-oesterreich-2016-part-i">përmbledhje
 78. të veprimtarive të ardhshme në të cilat do të marrë pjesë ekipi austriak i FSFE-së</a> (Në gjermanisht).</p></li>
 79. <li><p>Projektit "Sustainable use of older laptops with Linux and Free
 80. Software", i zhvilluar kryesisht nga anëtari shok Wolf-Dieter Zimmermann,
 81. <a href="https://blogs.fsfe.org/wromey/2016/05/06/projekt-nachhaltige-nutzung-auch-alterer-laptops-mit-linux-und-freier-software-erhalt-den-rwe-nachhaltigkeitspreis/">i është
 82. akorduar çmimi RWE Sustainability Award</a>. Projekti i ndihmon njerëzit
 83. të migrojnë në Software-in e Lirë dhe të rivënë në përdorim hardware të vjetër
 84. përmes një instalimi të GNU/Linux-it (Në gjermanisht).</p></li>
 85. </ul>
 86. <h2 id="what-else-have-we-done">Ç’kemi bërë tjetër?</h2>
 87. <ul>
 88. <li><p>Si të bëhet me sukses fushatë për Software-in e Lirë, në një mënyrë
 89. që të jetë tërheqëse si për publikun e përgjithshëm, ashtu edhe për politikanët? FSFE-ja
 90. punoi tok me <a href="https://www.pen.gg/">Peng! Collective</a> dhe mësoi prej
 91. përvojës së kësaj të fundit në fushata, gjatë një praktike në fundjavë. Përfaqësuesi
 92. i Anëtarësisë Shok të FSFE-së, Mirko Boehm
 93. <a href="https://creative-destruction.me/2016/05/04/how-to-campaign-for-the-cause-of-software-freedom/">i
 94. përmblodhi përfundimet e praktikës në këtë postim blogu</a>.</p></li>
 95. <li><p>Ekipi austriak i FSFE-së bëri një punë të madhe duke qenë i pranishëm me stenda
 96. në <a href="https://blog.widerstroem.com/weblog/2/linuxwochen-wien-grazer-linuxtage">Linuxwochen
 97. Wien dhe Grazer Linuxtage (në gjermanisht)</a> dhe grupi vendor në Berlin qe i pranishëm
 98. në OpenTechSummit në Berlin, Gjermani.</p></li>
 99. <li><p>Wolf-Dieter Zimmermann <a href="http://open-educational-resources.de/podlove/file/502/s/download/c/select-show/OER027.mp3">dha një intervistë rreth rëndësisë së Software-it të Lirë për Burimet e Hapura Edukative</a> (Në gjermanisht).</p></li>
 100. <li><p>Aktivizimi në Software-in e Lirë dhe kryerja e kësaj duke punuar
 101. për FSFE-në është gjithnjë e më tërheqës, dhe çdo muaj na kanë ardhur mjaft
 102. kërkesa për programin tonë të praktikantëve. Por shumica e kërkesave që marrin
 103. nuk i plotësojnë kushtet. Në një postim në blogun e vet, drejtori ynë i përgjithshëm,
 104. Jonas Öberg, <a href="http://blog.jonasoberg.net/are-you-the-fsfes-next-intern/">jep
 105. disa këshilla se si të keni sukses me kërkesën tuaj për praktikant</a>
 106. dhe të arrini të punoni në ekipin e FSFE-së si praktikant.</p></li>
 107. </ul>
 108. <h2 id="take-action">Hidhuni Në Veprim</h2>
 109. <p>Dilni vullnetar për mirëmbajtjen e platformës tonë të blogut! Nëse ju intereson
 110. fusha <em>devops</em> ose administrimi i sistemeve, ofrojmë një mundësi të përmirësoni
 111. aftësitë tuaja dhe të mësoni gjëra të reja gjatë administrimit të një platforme blogu
 112. për mijëra vullnetarët tanë!</p>
 113. <p>Platforma e blogut FSFE është një shërbim që e ofrojmë për vullnetarët tanë, për t’u dhënë
 114. një hapësirë ku të shkruajnë mbi eksplorimin nga ana e tyre të Software-it të Lirë dhe punës
 115. së tyre në FSFE. Po bëhen ca kohë që
 116. <a href="http://blog.jonasoberg.net/blogs-and-other-infrastructures/">shërbimi
 117. është në pikë të hallit dhe ka nevojë për t’u përmirësuar</a>. Falë vullnetarëve
 118. të mrekullueshëm që ngritën dorën dhe ofruan ndihmën e tyre në mirëmbajtjen e platformës,
 119. shërbimi do të mbahet gjallë.</p>
 120. <p>Nëse jeni të interesuar të bëheni pjesë e ekipit të platformës tonë të blogut, lidhuni
 121. me të, te blog-hackers (at) lists.fsfe.org.</p>
 122. <h2 id="good-free-software-news">Lajme të mira nga fusha e Software-it të Lirë</h2>
 123. <p>Qeveria hungareze
 124. <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/hungary-increase-use-open-source-software">botoi
 125. një dekret që promovon përdorimin e Software-it të Lirë dhe Standardeve
 126. të hapura në administratat publike</a>. Ministrisë së Brendshme të vendit
 127. i kërkohet të krijojë një regjistër qendror licencash për software të përdorur
 128. nga sektori publik dhe të raportojë një herë në vit mbi përparimin e bërë
 129. në përdorimin e Software-it të Lirë dhe Standardeve të Hapura. Nga ana tjetër,
 130. Franca <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/france%E2%80%99s-rgi-v2-recommends-odf">i rishikoi
 131. udhëzimet e veta për ndërveprueshmërinë, të cilat tani e tutje rekomandojnë ODF-në
 132. si një format standard komunikimi mes administratave publike dhe shtetasve</a>.
 133. Sipas përditësimeve të strategjisë të planifikuara, që do të botohen në qershor,
 134. Agjencia e Sigurimeve Shoqërore në Suedi (Försäkringskassan) është
 135. <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/sweden%E2%80%99s-insurer-open-source-maximises-it-efficiency">e vendosur të vazhdojë me strategjinë e saj të Software-it të Lirë dhe të mbështesë vazhdimësinë
 136. e zgjidhjeve Software i Lirë që përdor</a>. Siç nënvizon Agjencia e Sigurimeve Shoqërore,
 137. Software-i i Lirë e rrit në maksimum vlerën e TI-së duke lejuar përdorim të efektshëm të saj.</p>
 138. <p>Falënderime për krejt
 139. <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>
 140. ,
 141. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">Anëtarët Shok</a>
 142. dhe
 143. <a href="/donate/thankgnus.html">korporatat dhuruese</a>
 144. që bëjnë të mundur punën tonë,</p>
 145. <p>redaktorët tuaj, Polina Malaja dhe Erik Albers, <a href="/index.html">FSFE</a></p>
 146. </body>
 147. <sidebar promo="about-fsfe"/>
 148. <date>
 149. <original content="2016-06-01"/>
 150. </date>
 151. <followup>donate</followup>
 152. <tags>
 153. <tag>newsletter</tag>
 154. </tags>
 155. </html>