Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201604.sq.xhtml 8.2KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2016-04-01" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - prill 2016</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201604">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - prill 2016</h1>
 8. <h2 id="eu-radio-directive-threatens-software-freedom">Direktiva e BE-së mbi Radiokomunikimet
 9. kërcënon lirinë e software-it</h2>
 10. <p newsteaser="yes">Ne botuam pozicionet tona lidhur me Direktivën mbi Pajisjet Radio 2014/53/EU
 11. (pranuar në maj të 2014-s), që u kërkon prodhuesve të pajisjeve të kontrollojnë
 12. përputhshmërinë e software-it të çdo pajisjeje. Në pamje të parë, kjo tingëllon
 13. e arsyeshme, por ka implikacione të forta negative mbi të drejtat e përdoruesve
 14. dhe Software-in e Lirë, konkurrencën e ndershme, risitë, mjedisin, dhe
 15. vullnetarizmin – kryesisht pa përfitime kushedi çë për sigurinë. Direktiva lypset
 16. të sendërtohet nga shtetet anëtare përpara 13 qershorit 2016. Kemi <a href="https://fsfe.org/activities/radiodirective/">formuluar
 17. disa propozime për institucione të BE-së dhe shtetet anëtare të BE-së, me hapa
 18. konkretë për zgjidhjen e problemeve.</a></p>
 19. <h2 id="new-us-policy-demands-publicly-financed-software-to-be-published-as-free-software">Qeveria e Shteteve të Bashkuara
 20. kërkon që software-i i financuar me para publike të botohet si Software i Lirë</h2>
 21. <p>Meqë një nga synimet tona kryesore për 2016-n është të ushtrojmë trysni
 22. për të kërkuar që krejt software-i i financuar me para publike në BE të botohet
 23. si Software i Lirë, i shohim me miratim disa hapa konkretë të hedhur
 24. në këtë drejtim në anën tjetër të Atlantikut. Veçanërisht, në fillim të marsit,
 25. qeveria e Shteteve të Bashkuara botoi një <a href="https://sourcecode.cio.gov/SourceCodePolicy.pdf">draft
 26. të Politikave mbi Kodin Burim</a>, për të vjelë komentet e publikut deri më 11 prill.
 27. Në to <a href="https://k7r.eu/us-government-commits-to-publish-publicly-financed-software-under-free-software-licenses/">kërkohet që çdo agjenci publike të botojë si Software të Lirë software të krijuar posaçërisht për to,
 28. që të përdoret, studiohet, ndahet me të tjerë dhe përmirësohet si nga
 29. të tjera agjenci publike, ashtu edhe nga publiku i përgjithshëm.</a></p>
 30. <p>Do të donim që BE-ja ta ndiqte këtë shembull dhe të dalë me politika të ngjashme
 31. edhe në shkallë europiane. Nëse keni mendime dhe komente lidhur me Politikat mbi Kodin Burim
 32. të ShBA-ve, ju lutemi, dërgojini ato te <a href="https://mail.fsfeurope.org/mailman/listinfo/discussion">lista
 33. jonë e diskutimeve në anglisht</a> ose drejtpërdrejt te Matthias Kirschner. Do të donim
 34. të garantonim marrjen parasysh të ideve tuaja përpara se të bisedojmë me
 35. politikanë europianë për këtë temë.</p>
 36. <h2 id="from-the-community">Prej bashkësisë</h2>
 37. <ul>
 38. <li><p>Björn Schiessle <a href="http://blog.schiessle.org/2016/03/14/federated-sharing-whats-new-in-owncloud-9-0/">shkroi në blog rreth veçorisë së re të ownCloud 9.0, Ndarje Në Re të Federuar</a> që u lejon përdoruesve
 39. shkëmbim më të lehtë të ID-ve të tyre për Re të Federuar dhe të të dhënave
 40. mes reve të tyre.</p></li>
 41. <li><p>Sergey Matveev
 42. <a href="http://blogs.fsfe.org/stargrave/archives/158">solli
 43. në blogun e tij një përmbledhje rreth demonit Software të Lirë
 44. GoVPN: pse lindi, cilat çështje synon të zgjidhë, dhe anët teknike të tij</a>.</p></li>
 45. <li><p>Guido Arnold <a href="http://blogs.fsfe.org/guido/2016/03/fsfe-meeting-in-frankfurt-with-talk-about-free-software-licenses/">shkroi rreth takimit të Anëtarësisë Shok në Frankfurt, që përmbante edhe një fjalë
 46. rreth licencash Software-i të Lirë, nga Michael Stehmann</a>.</p></li>
 47. <li><p>Guido Günther <a href="http://honk.sigxcpu.org/con/Contatacs__CardDAV__Calypso_and_the_N900.html">shkroi
 48. rreth njëkohësimit të kalendarëve me Calypso, dhe Syncevolution, në N900 që xhiron Maemo</a>.</p></li>
 49. </ul>
 50. <h2 id="what-else-have-we-done">Ç’kemi bërë tjetër?</h2>
 51. <ul>
 52. <li><p>Anëtari themelues i FSFE-së, <a href="http://www.fsf.org/news/library-freedom-project-and-werner-koch-are-2015-free-software-awards-winners">Werner Koch, u nderua me Çmimin e Software-it të Lirë
 53. për këtë vit, për Shpënien Më Tej të Software-it të Lirë, me projektin e tij GnuPG</a>. Çmimi
 54. për Shpënien Më Tej të Software-it të Lirë jepet çdo vit për një individ që
 55. ka dhënë një kontribut të madh në përparimin dhe zhvillimin e Software-it
 56. të Lirë.</p></li>
 57. <li><p><a href="https://k7r.eu/chemnitzer-linuxtage-misunderstandings-compulsory-routers-and-new-black-nocloud-t-shirts/">Presidenti Matthias Kirschner dhe bashkërenduesi për Gjermaninë, Max
 58. Mehl mbajtën biseda në Chemnitzer Linuxtage</a>. Veprimtaria qe një sukses,
 59. me shumicën e artikujve tregtarë dhe materialeve promocionale të avulluara
 60. brenda pak kohe nga stenda e mbuluar prej Reinhard Müller, Katja Müller,
 61. Max Mehl dhe Fabian Keil.</p></li>
 62. <li><p>Vullnetarët tanë në Berlin morën pjesë në <a href="http://www.fsf.org/news/anti-drm-activists-go-to-w3c-meeting-to-protest-digital-restrictions-management-in-web-standards">fushatën e FSF-së anti-DRM, kundër kufizimeve
 63. dixhitale të propozuara nga W3C për standardin HTML</a>. Kufizimet dixhitale në
 64. standardet web do ta bënin më pak të kushtueshme dhe politikisht të pranueshme
 65. vendosjen e kufizimeve ndaj përdoruesve.</p></li>
 66. <li><p>FSFE-ja qe e pranishme me një stendë në <a href="https://logancij.com/">CIJ
 67. Logan Symposium</a>, një konferencë kushtuar takimit me njëri-tjetrin
 68. të ajkës së gazetarëve, haktivistëve, ekspertëve ligjorë dhe të sigurisë,
 69. për të diskutuar lirinë e shtypit dhe të drejtat dixhitale. Lista e folësve në
 70. CIJ përfshinte Edward Snowden-in, i cili <a href="http://www.fsf.org/blogs/community/recapping-day-zero-of-libreplanet-2016">mbajti
 71. një fjalë edhe në Libreplanet</a>, një konferencë mbi Software-in e Lirë organizuar nga FSF-ja.</p></li>
 72. </ul>
 73. <h2 id="take-action-note-or-perhaps-anything-else-in-this-action">Hidhuni Në Veprim</h2>
 74. <p>Për krejt ju përkthyesit e mrekullueshëm! Na ndihmoni të zgjerojmë
 75. shtrirjen tonë, duke përditësuar faqen <a href="https://fsfe.org/contribute/spreadtheword.en.html">'Përhapni
 76. Fjalën'</a> për porosi të materialeve tona promocionale në gjuhën tuaj.
 77. Deri tani, faqja gjendet në anglisht, gjermanisht, holandisht dhe shqip,
 78. por do të ishte shumë e dëshirueshme të përfshihej në këtë listë çfarëdo
 79. gjuhe tjetër.</p>
 80. <h2 id="good-free-software-news">Lajme të mira Software-i të Lirë</h2>
 81. <p><a href="http://sflc.in/press-release-indian-patent-office-says-no-to-software-patents/">Zyra e Patentave në Indi u tha "Jo!" patentave të software-it</a> në udhëzimet e veta të përditësuara, të cilat deklarojnë qartazi
 82. se çfarëdo pretendimi për patentë që bazohet vetëm në software, nuk ka
 83. për t’u pranuar sipas ligjit indian të patentave. Në Poloni,
 84. <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/polish-egovernment-strategy-advocates-open-source">strategjia e re eQeveri këshillon që për software-in e financuar me para publike për një sistem të ri të regjistrave
 85. publikë duhet parë mundësia e botimit nën një licencë Software-i të Lirë</a>. Suedia ka <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/sweden-updates-list-mandatory-it-standards">përditësuar listën e 'standardeve
 86. të Hapura TI' që mund të bëhen të detyrueshëm kur blihet software dhe
 87. shërbime të lidhura me të</a>. Për t’u përfshirë në listë, standardet TI duhet
 88. të zhvillohen haptazi dhe publikisht, s’duhet të kufizojnë ripërdorimin e
 89. standardit, dhe patentat thelbësore për standardin duhet të ofrohen lirisht.</p>
 90. <p>Falënderime për krejt
 91. <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>
 92. ,
 93. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">Anëtarët Shok</a>
 94. dhe
 95. <a href="/donate/thankgnus.html">korporatat dhuruese</a>
 96. që bëjnë të mundur punën tonë,</p>
 97. <p>redaktorët tuaj, Polina Malaja dhe Jonas Öberg <a href="/index.html">FSFE</a></p>
 98. </body>
 99. <sidebar promo="about-fsfe"/>
 100. <date>
 101. <original content="2016-04-01"/>
 102. </date>
 103. <followup>donate</followup>
 104. <tags>
 105. <tag>newsletter</tag>
 106. </tags>
 107. </html>