Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
Nevar pievienot vairāk kā 25 tēmas Tēmai ir jāsākas ar burtu vai ciparu, tā var saturēt domu zīmes ('-') un var būt līdz 35 simboliem gara.
 
 
 
 
 
 

146 rindas
8.7 KiB

 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2016-03-02" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - mars 2016</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201603">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - mars 2016</h1>
 8. <h2 id="i-love-free-software-day-2016">Dita "E dua Software-in e Lirë" 2016</h2>
 9. <p newsteaser="yes">Për të gjashtin vit rresht i kërkuam kujtdo që ditën e Shën Valentinit
 10. të shprehë mirënjohjen dhe vlerësimin e tyre ndaj kontribuesve në
 11. Software-in e Lirë. Hidhini një sy raportit tonë #ilovefs 2016 dhe shihni <a href="https://fsfe.org/news/2016/news-20160222-01.en.html">se kujt i shkoi mirënjohja këtë vit, përmes postimesh, fotosh, punësh grafike, memesh,
 12. shënimesh personale, etj</a>. Mos harroni t’i vini shenjë 14 shkurtit
 13. të ardhshëm si Dita "E dua Software-in e Lirë", që të vazhdohet kjo traditë
 14. e bukur e mirënjohjes ndaj njerëzve dhe punës së palodhur të gjithkujt
 15. pas Software-it të Lirë. Falënderojmë krejt pjesëmarrësit që gjetën kohë
 16. të thonë "faleminderit" dhe që e shndërruan #ilovefs 2016 në një sukses
 17. të tillë!</p>
 18. <h2 id="no-cloud-went-viral">"S’ka re" u përhap në mënyrë virale</h2>
 19. <p>Pikërisht para Ditës "E dua Software-in e Lirë", <a href="http://blogs.fsfe.org/mk/the-reddit-effect-more-orders-in-24-hours-than-usually-in-6-months/">falë një postimi spontan në Reddit, patëm mbi 200 porosi për
 20. materiale tonat promocionale</a> në një interval 48 orësh. Sa për krahasim,
 21. gjatë 2015-s morëm rreth 370 porosi gjithsej. Pas 24 orësh na kishin mbërritur
 22. më shumë porosi se sa zakonisht në gjashtëmujor. Shumica e porosive
 23. kërkonin materialin "s’ka re", por, veç tij, njerëzit porositën edhe
 24. fletëpalosjen tonë me të dhëna bazë mbi Software-in e Lirë, fletëpalosjen
 25. mbi GnuPG-në, dhe atë mbi F-Droid-in.</p>
 26. <h2 id="european-free-software-policy-meeting-2016">Takimi Europian
 27. për Politika të Software-it të Lirë 2016</h2>
 28. <p>Në fund të janarit, tok me Open Forum Europe organizuam në Bruksel
 29. <a href="https://fsfe.org/news/2016/news-20160205-01.en.html">një
 30. takim para FOSDEM-it, me grupe europiane aktive në politika të Software-it
 31. të Lirë</a>. Qëllimi i takimit qe njohja me veprimtarinë e njëri-tjetrit dhe
 32. shkëmbimi i mendimeve, me theksin te veprimet e lidhura me politika publike.
 33. Morën pjesë gjithsej 19 organizma. Veç tyre, në takim morën pjesë edhe
 34. eurodeputetja Julia Reda, dhe një përfaqësues i degës TI të Komisionit
 35. Europian, Pierre Damas, për të paraqitur punën e instituteve të BE-së
 36. në fushën e Software-it të Lirë.</p>
 37. <h2 id="from-the-community">Nga bashkësia</h2>
 38. <ul>
 39. <li><p>shkurti iu kushtua deklaratave të ëmbla të dashurisë për
 40. Software-in e Lirë, me rastin e ditës #ilovefs. Hidhini një sy raportit
 41. tonë për #ilovefs 2016, të cilit i referohemi më sipër, për të dhëna
 42. më të hollësishme rreth postimesh të ndryshme mbi të, dhe për t’u
 43. frymëzuar për kremtimin e ardhshëm vitin tjetër, nga
 44. <a href="https://blogs.fsfe.org/floriansnow/2016/02/13/make-your-own-personal-banner-for-i-love-free-software-day/">ideja e Florian Snow-it për banderola #ilovefs DIY</a>.</p></li>
 45. <li><p>Paul Boddie përdori programim në Python me kompjuter të vjetër
 46. dhe shkroi se si të <a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=1233">bëhen
 47. programet Python më të shpejtë me ndihmën e Shedskin-it</a>.</p></li>
 48. <li><p>Marcus Moeller dha këshilla se si <a href="https://blogs.fsfe.org/mmoeller/2016/02/03/getting-started-with-gnu-social/">t’ia fillohet me rrjetin shoqëror të federuar GNU social</a>.</p></li>
 49. <li><p>Björn Schießle përsiat mbi të ardhmen e GitHub-it dhe
 50. <a href="http://blog.schiessle.org/2016/02/12/the-next-generation-of-code-hosting-platforms/">brezit të ardhshëm të platformave
 51. për strehim kodi</a>.</p></li>
 52. </ul>
 53. <h2 id="what-else-have-we-done">Ç’kemi bërë tjetër?</h2>
 54. <ul>
 55. <li><p>Pas adoptimit nga Parlamenti Europian të raportit
 56. të vet "Drejt një Tregu të Përbashkët Dixhital", i cili përfshiu
 57. disa referenca pozitive për shtimin e përdorimit të Software-it
 58. të Lirë në sektorin publik, u pa se kuptimi i "i lirë" humbi gjatë
 59. përkthimit. Veçanërisht, versioni italian i raportit i referohej
 60. Software-it të Lirë si "gratis", si tek "birrë falas", në vend se "i lirë"
 61. si tek fjala liri. Ne i kërkuam stafit të eurodeputetes Julia Reda
 62. të na ndihmonte dhe të tërhiqnim vëmendjen e autorëve të raportit
 63. te ky gabim.
 64. <a href="http://blogs.fsfe.org/mk/now-italian-european-parliaments-dsm-report-speaks-about-freedom-not-price/">Gabimi u ndreq dhe versioni italian i raportit tani i referohet si duhet lirisë së software-it, dhe jo çmimit</a>.</p></li>
 65. <li><p>Kemi thjeshtuar proceset tona të brendshme: s’duhet më
 66. që dikush që kërkon të ndihmojë me faqet tona web ose në ekipe
 67. të tjera të regjistrojë një llogari vizitori në sistemet tona. Tani ata
 68. do të regjistrohen në të njëjtin sistem si Anëtarët tanë Shok. Mund
 69. të mos duket kushedi çë, por është një revolucion, për sa i përket
 70. thjeshtëzimit, për të cilin jemi të lumtur! Lexoni se si mund të
 71. <a href="https://fsfe.org/contribute/">kontribuoni edhe ju
 72. në veprën tonë</a>.</p></li>
 73. <li><p>Botuam një <a href="https://fsfe.org/news/2016/news-20160224-01.en.html">raport mbi punën tonë gjatë 2015-s</a>. Nga mësimi i njerëzve se si të përdorin fshehtëzimin për email-et e tyre, deri në ndërrim
 74. të drejtimit të politikave në shkallë europiane, FSFE-ja punoi fort gjatë
 75. 2015-s që të fuqizojë kontrollin e përdoruesve mbi teknologjinë. Qemë
 76. dëshmitarë të mjaft përmirësimeve të mënyrës se si punojmë, dhe
 77. e mbyllëm pozitivisht vitin, me plot shpresa për 2016-n. Duam të falënderojmë
 78. këdo për ndihmën që na dhanë për ta bërë botën një vend më të mirë!</p></li>
 79. <li><p>Siç u përmend në buletinin e kaluar, u jemi bashkuar KDE-së,
 80. Qt-së, VideoLAN-it dhe të tjerëve që po organizojnë QtCon 2016 në Berlin,
 81. nga 2-4 shtator 2016. Do ta shfrytëzojmë këtë mundësi për organizimin e një
 82. takimi të FSFE-së gjatë zhvillimit të QtCon-it. Më tepër të dhëna së shpejti.</p></li>
 83. </ul>
 84. <h2 id="take-action">Hidhuni Në Veprim</h2>
 85. <p>Kemi ende stok plot ngjitës "s’ka re" dhe tjetër material informativ!
 86. Na ndihmoni të përhapim në bashkësinë tuaj vendore fjalën rreth lirisë
 87. së software-it, duke
 88. <a href="https://fsfe.org/contribute/spreadtheword.en.html">porositur
 89. fletëpalosje, ngjitës, kartolina dhe afishe tonat</a>.</p>
 90. <h2 id="good-free-software-news">Lajme të mira mbi Software-in e Lirë</h2>
 91. <p>Qeveria frënge po rishikon kontratën e vet ekzistuese të mbështetjes
 92. së Software-it të lirë, të nënshkruar më 2011-n, dhe <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/france-involves-public-draft-support-contract">u ka kërkuar bashkësive të Software-it të Lirë dhe publikut
 93. të japin ndihmesën e tyre në hartimin e kontratës së ardhshme të kuadrit
 94. të punës për shërbime dhe asistencë Software-i të Lirë.</a> Ndërkohë, parlamenti frëng
 95. ka <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/france-assembly-encourages-use-free-software">miratuar një projektligj paraprak për një Republikë Dixhitale, që nxit përdorimin e Software-it të Lirë
 96. nga administratat publike, dhe që e konsideron informacion publik
 97. kodin burim të software-it të zhvilluar nga ose për administrata publike</a>. Shkolla në kryeqytetin e Estonisë, Talin, <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/tallinn-schools-piloting-open-source-software">po kalojnë gradualisht drejt Software-it të Lirë, pasi administrata e qytetit vendosi në janar të 2015-s të kalojë në Software-in e Lirë</a>. Deri në
 98. shtator 2015, më shumë se 4000 kompjutera dhe kompjutera portativë në 50 shkolla në
 99. Talin xhirojnë me Software të Lirë. Në Gjermani, <a href="https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/open-source-largest-german-pension-fund">Sigurimet Federale të Pensioneve, që janë më të mëdhatë në vend, po shtojnë
 100. përdorimin e Software-it të Lirë duke botuar një ftesë për tender në të cilën
 101. kërkohet asistencë për shërbimet e veta të bazuara në Software-in e Lirë</a>.</p>
 102. <p>Falënderojmë krejt
 103. <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>
 104. ,
 105. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">Anëtarët Shok</a>
 106. dhe
 107. <a href="/donate/thankgnus.html">korporatat dhuruese</a>
 108. që bëjnë të mundur punën tonë,</p>
 109. <p>redaktorët tuaj Polina Malaja dhe Jonas Öberg <a href="/index.html">FSFE</a></p>
 110. </body>
 111. <sidebar promo="about-fsfe"/>
 112. <date>
 113. <original content="2016-03-02"/>
 114. </date>
 115. <followup>donate</followup>
 116. <tags>
 117. <tag>newsletter</tag>
 118. </tags>
 119. </html>