Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201509.sq.xhtml 9.8KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2015-09-07" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - shtator 2015</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201509">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - shtator 2015</h1>
 8. <h2>FSFE-ja përkrah kontrollin nga ana e përdoruesve të të dhënave të tyre në internet</h2>
 9. <p newsteaser="yes">Tashmë ne përdorim shërbime internet për gjithçka dhe
 10. u japim atyre gjithnjë e më shumë të dhëna tonat. Por ndërkohë humbasim më
 11. shumë se kurrë edhe kontrollin mbi të dhënat tona. Tok me organizma të tjera,
 12. <a href="http://fsfe.org/news/2015/news-20150829-01.html">FSFE-ja përkrah
 13. botimin e Manifestit 2.0 Mbi të Dhënat e Përdoruesve</a> i cili promovon
 14. të drejtat themelore të përdoruesve të kontrollojnë të dhënat e tyre, teksa
 15. përdorin shërbime në internet. Sipas manifestit, përdoruesit duhet të kenë
 16. kontrollin se kush mund t’i përdorë të dhënat e tyre, duhet të dinë nëse
 17. të dhënat e tyre depozitohen nga shërbimet në internet, dhe duhet të kenë
 18. mundësi të zgjedhin lirisht një platformë, pa qenë të detyruar t’u nënshtrohen
 19. bllokimeve nga ana e tregtuesve. Manifesti është një pikënisje e goditur për
 20. debatin mbi të drejtat e përdoruesve në internet, dhe FSFE-ja pret që
 21. përpjekjes për shërbime në internet që respektojnë të drejtat themelore
 22. të përdoruesve t’i bashkohen edhe organizma të tjera.</p>
 23. <h2>Rrugëzues të detyruar: Kaq e pat edhe një tjetër</h2>
 24. <p>Rrugëzuesi, edhe pse shpesh një pajisje e mbuluar nga pluhuri në ndonjë
 25. qoshe të shtëpisë, është pjesë e rëndësishme e rrjetit tuaj vendor dhe e
 26. telefonit tuaj. Mjaft përdorues në Gjermani nuk e kanë në pronësi këtë pajisje,
 27. edhe pse e kanë në shtëpi dhe paguajnë për të. Kështu është, të paktën deri sot.
 28. Më 12 gusht, Ministria Federale Gjermane e Ekonomisë (BMWi) miratoi një
 29. <a href="http://www.bmwi.de/BMWi/Redaktion/PDF/Gesetz/gesetzentwurf-der-bundesregierung-zur-auswahl-und-zum-anschluss-von-telekommunikationsendgeraeten,property=pdf,bereich=bmwi2012,sprache=de,rwb=true.pdf">projekt-ligj</a> të ripunuar që do t’i çlironte përdoruesit nga përdorimi i detyruar i
 30. rrugëzuesve të caktuar. Projekti siguron që përdoruesit e internetit në
 31. Gjermani mund të përdorin çfarëdo rrugëzuesi që duan, për t’u lidhur në
 32. internet.</p>
 33. <p>Projekt-ligji tani është kaluar në Parlamentin Federal (Bundestag)
 34. dhe Asamblenë Federale (Bundesrat). Deri tani, komentet ceknin vetëm
 35. një dykuptimësi të vogël formale, por na duhet të sigurojmë që ky ligj
 36. të miratohet pa ndonjë ndryshim negativ dhe që më pas të vihet në jetë.
 37. Kemi një
 38. <a href="https://fsfe.org/news/2015/news-20150902-01.html">njoftim të përditësuar të hollësishëm</a>
 39. i cili përshkruan edhe se si mund të ndihmonit tani në Gjermani!
 40. Veç kësaj, e <a href="https://fsfe.org/activities/routers/routers.html">kemi
 41. përmbledhur</a> çështjen dhe po
 42. <a href="https://fsfe.org/activities/routers/timeline.html">përditësojmë
 43. në mënyrë konstante rrjedhën kohore</a>, që kështu, nëse kjo temë hapet në
 44. vendin tuaj, të mund të ripërdorni argumentet tona.</p>
 45. <h2>Bashkërendues i ri gjerman dhe rreth shkrirjes së shoqatës gjermane</h2>
 46. <p><a href="http://blogs.fsfe.org/mk/dissolving-our-association/">Në
 47. postimin te blogu i vet, redaktori juaj përmblodhi</a> procesin e ristrukturimit
 48. të FSFE-së përmes shkrirjes së përfaqësisë së fundit në një vend, e njohur
 49. si FSFE Chapter Germany e.V. Për këtë hap qe vendosur në nëntorin e vitit të kaluar,
 50. me synim lehtësimin e peshës burokratike që lidhet me mirëmbajtjen
 51. e një enti ligjor. Por, siç mund ta lexoni te artikulli, shkrirja e një
 52. organizmi nuk është aq e lehtë sa duket; por shpresojmë ta plotësojmë
 53. këtë proces në prill të vitit të ardhshëm.</p>
 54. <p>FSFE-ja është e lumtur të njoftojë që Max Mehl-i dhe Björn Schießle
 55. u bënë muajin e kaluar bashkërenduesit e rinj të ekipit gjerman, dhe që
 56. nga sot e tutje nuk do të shpenzojnë orë të shumta në vit duke u marrë
 57. me burokracira, shpresojmë. Që të dy kanë qenë pjesë e FSFE-së për
 58. një kohë të gjatë dhe na kanë ndihmuar të arrijmë
 59. <a href="http://fsfe.org/about/mission.html">synimin tonë të aftësimit
 60. të njerëzve të kontrollojnë teknologjinë</a>. Mu tani së fundi, Bjorni
 61. shkroi <a href="https://netzpolitik.org/2015/user-data-manifesto-2-0/">një
 62. artikull një blogun gjerman Netzpolitik.org rreth Manifestit Mbi
 63. të Dhënat e Përdoruesve</a> (shihni më sipër), dhe Maksi sapo publikoi
 64. një përditësim mbi rrugëzuesit e detyruar, përmendur më sipër, tok me një
 65. <a href="https://netzpolitik.org/2015/der-lange-weg-des-routerzwangs-zur-endgeraetefreiheit/">artikull
 66. në Netzpolitik.org rreth kësaj teme</a>.</p>
 67. <h2>Diçka krejt tjetër</h2>
 68. <ul>
 69. <li>Paul Boddie ka rifilluar intervistat me Anëtarësinë Shok:
 70. <a href="http://blogs.fsfe.org/fellowship-interviews/?p=683">ai bisedoi
 71. me Neil McGovern-in</a> që është anëtar shok i FSFE-së, nga Mbretëria e Bashkuar
 72. dhe Drejtuesi i Tanishëm i Projektit Debian.</li>
 73. <li>Hugo Roy, zv.bashkërenduesi ligjor i FSFE-së shkroi
 74. <a href="http://www.lemondedudroit.fr/le-monde-du-droit-le-quotidien-des-juristes-daffaires/publications/dossiers/207324-decompilation-dun-logiciel-etat-des-lieux.html">një
 75. artikull</a> (në frëngjisht) rreth çështjes gjyqësore mbi të drejta kopjimi mes Skype-it
 76. dhe një kompanie frënge software-i, e cila shpërpiloi pjesë të Skype-it
 77. me qëllim që, siç pretendon, të ndërtojë një sistem të ndërveprueshëm
 78. me të. Ia vlen të vihet në dukje se gjykata vendosi që zbërthimi i kodit
 79. burim të kompanisë ishte i paligjshëm, por që përdorimi i kodit për
 80. të krijuar një program të ri të ndërveprueshëm qe i ligjshëm.</li>
 81. <li>FSFE-ja ka një rol të ri në
 82. <a href="http://fsfe.org/news/2015/news-20150817-01.en.html">projektin Bacula</a>.
 83. Në muajt e ardhshëm, FSFE-ja do të tërhiqet gradualisht nga roli i saj
 84. i deritanishëm si përfaqësuese ligjore e Bacula-s, duke ia kaluar
 85. efektivisht Kern-it të drejtat. Megjithatë, FSFE-ja do të vazhdojë
 86. të punojë me Kern-in dhe kontribuesit për të siguruar që Bacula të mbetet
 87. Software i Lirë, si te marrëveshja jonë origjinale.</li>
 88. <li>Muajin që vjen FSFE-ja do të ketë një stendë të sajën në &quot;Rotlintstraßenfest&quot; në
 89. Frankfurt, më 19 shtator dhe një tjetër në &quot;Kieler Open Source
 90. and Linuxtage&quot; nga 18-19 shtator.</li>
 91. <li>Nga <a href="http://planet.fsfe.org">grumbullimet planet</a>:</li>
 92. <ul>
 93. <li>Nikos Roussos gjatë pushimeve të veta pati Open Street Map si udhërrëfyes,
 94. dhe pas tyre shpenzoi ca kohë për
 95. <a href="http://www.roussos.cc/2015/08/07/post-vacations-map-editing/">përmirësimin
 96. e Open Street Map-it</a> me të dhëna që grumbulloi gjatë udhëtimit të vet, që kështu
 97. gjithkush të përfitojë prej tyre.</li>
 98. <li>Daniel Pocock botoi <a href="http://danielpocock.com/recording-live-events-like-a-pro-part-two-video">pjesën
 99. e dytë</a> të udhëzimeve të veta mbi se si &quot;të regjistrohen, si nga
 100. një profesionist, veprimtari live&quot;.</li>
 101. <li>Paul Boddie <a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=1000">komentoi
 102. Fairphone-in e ri</a> dhe shkroi rreth
 103. <a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=1070">pasionit</a> të tij
 104. për sisteme mikrokompjuterash të viteve ’80 dhe përvojës së tij me dizajn PCB-sh.</li>
 105. <li>Mario Fux na zbulon përbërësit e fshehtë për suksesin e
 106. <a href="http://blogs.fsfe.org/mario/?p=336">&quot;takimeve Randa&quot;</a> --
 107. takimet mbi KDE-në në Alpet e Zvicrës -- që këtë vit u mbajtën për herë
 108. të gjashtë.</li>
 109. <li>Në një aspekt pak më teknik, Peter Bubestinger, bashkërenduesi
 110. i FSFE-së për Austrinë dhe teknik në Arkivën Kombëtare të Videos, shkroi
 111. mbi <a href="http://blogs.fsfe.org/pb/?p=158">shpëtimi e shiritave video</a>.</li>
 112. <li>Kevin Keitzer shkroi rreth ca trukesh magjike me SSH, në
 113. <a href="http://blogs.fsfe.org/the_unconventional/2015/08/27/web-interface-over-ssh/">&quot;Si të lidheni me ndërfaqja web e një shërbyesi përmes SSH-je&quot;</a>, dhe rreth
 114. <a href="http://blogs.fsfe.org/the_unconventional/2015/08/31/sdr-on-linux/">si
 115. të ndiqni avionë dhe të bëni gjëra të tjera interesante me &quot;software
 116. radio në GNU/Linux&quot;</a>.</li>
 117. </ul>
 118. </ul>
 119. <h2>Aktivizohuni: përktheni dhe përmirësoni përkthimet e deklaratës mbi misionin tonë</h2>
 120. <p>&quot;organizëm jofitimprurës që fuqizon përdoruesit të kontrollojnë
 121. teknologjinë. Software-i prek thellësisht krejt aspektet e jetës sonë.
 122. Është e rëndësishme që kjo teknologji të na fuqizojë, jo të na kufizojë.
 123. Software-i i Lirë i jep kujtdo të drejtën...&quot; Kështu
 124. <a href="https://fsfe.org/about/mission.html">fillon
 125. deklarata e misionit</a> të FSFE-së, e përditësuar së fundi. Shpresojmë që
 126. të na ndihmojë të shtojmë numrin e personave që kuptojnë se çfarë
 127. bëjmë. Kemi tashmë përkthimin në anglisht, finlandisht, greqisht,
 128. holandisht, italisht, portugalisht, shqip, turqisht.</p>
 129. <p>Ju lutemi, na ndihmoni ta <a href="http://fsfe.org/contribute/translators/translators.html">kemi
 130. në më tepër gjuhë</a>, dhe në kontrollin e përkthimeve ekzistuese për
 131. lexim të lehtë nga kushdo.</p>
 132. <p>Falënderime për krejt <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>,
 133. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">anëtarët shok</a> dhe
 134. <a href="/donate/thankgnus.html">korporatat dhuruese</a> që bëjnë të mundur punën tonë,<br/>
 135. <a href="/about/kirschner">Matthias Kirschner </a> - <a href="/index.html">FSFE</a></p>
 136. <!--/e-content-->
 137. </body>
 138. <sidebar promo="about-fsfe" />
 139. <author id="kirschner" />
 140. <date>
 141. <original content="2018-09-07" />
 142. </date>
 143. <followup>donate</followup>
 144. <tags>
 145. <tag>newsletter</tag>
 146. </tags>
 147. </html>
 148. <!--
 149. Local Variables: ***
 150. mode: xml ***
 151. End: ***
 152. -->