Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201506.sq.xhtml 9.1KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2015-06-05" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - qershor 2015</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201506">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - qershor 2015</h1>
 8. <h2>Për kë bien këmbanat?</h2>
 9. <p newsteaser="yes">
 10. Të mërkurën e parë të majit, një koalicion organizmash për liri dixhitale,
 11. përfshi FSFE-në, dhe shumë veprimtarë individualë organizuan
 12. <a href="https://www.defectivebydesign.org/dayagainstdrm">Ditën Ndërkombëtare Kundër DRM-së</a>
 13. për 2015-n, për ndërgjegjësim rreth Administrimit Dixhital të Kufizimeve dixhitale, një mekanizëm
 14. i kudondodhur dhe i rrënjosur thellë, i konceptuar për t’u plaçkitur shtetasve
 15. konceptin e pronësisë.
 16. </p>
 17. <p>
 18. Në një vijë me mbrojtës të shumtë të të drejtave të konsumatorit dhe
 19. të lirive dixhitale, botuam
 20. <a href="/news/2015/news-20150506-01.html">një deklaratë ku u kërkohet
 21. ligjbërësve të garantojnë të drejtën tradicionale për të gëzuar</a> pronën
 22. tonë. Kjo është bërë e nevojshme nga gërryerja e pandalshme e derisotshme e
 23. të drejtave për të ndrequr dhe modifikuar gjëra që i kemi në pronësi dhe
 24. nga vala e rinuar e trysnisë nga kompani të ndryshme prodhuese, të tilla si
 25. <a href="http://copyright.gov/1201/2015/comments-032715/class%2021/John_Deere_Class21_1201_2014.pdf">John Deere</a>, një nga prodhuesit më të mëdhenj
 26. të pajisjeve bujqësore, për t’u mohuar klientëve të tyre të drejtën
 27. për të modifikuar çka kanë në pronësi, ashtu si duan ata, duke u bazuar në
 28. ligje të dëmshme, të tillë si US Digital Millennium Copyright Act, i cili ua
 29. ndalon konsumatorëve të anashkalojnë apo të heqin qafe defekte në gjëra
 30. që kanë blerë.
 31. </p>
 32. <h2>FSFE-ja po kërkon një arkitekt sistemesh</h2>
 33. <p>
 34. Falë rritjes së qëndrueshme që kemi parë vitet e fundit, infrastruktura
 35. jonë ka mbërritur në një fazë ku nuk është më në gjendje të plotësojë
 36. nevojat tona. Ndaj, po
 37. <a href="/news/2015/news-20150527-01.html">kërkojmë një arkitekt sistemesh</a>
 38. që të na ndihmojë të dokumentojmë nga se varet infrastruktura jonë ekzistuese,
 39. ta kalojmë këtë në një arkitekturë të mirëmbajtshme, dhe të ndihmojë përgjegjësit
 40. e sistemit tonë të migrojnë shërbimet tona në arkitekturën e re.
 41. </p>
 42. <p>
 43. Nëse keni një ide të mjaftueshme mbi Software-in e Lirë, mbi krijim
 44. dokumentimi teknik, virtualizim, MTA, shërbyes baze të dhënash, dhe shërbime
 45. web, dhe dëshironi të na ndihmoni të sigurojmë përshkallëzueshmërinë
 46. dhe funksionimin e vazhdueshëm të shërbimeve të Anëtarësisë Shok dhe mjeteve
 47. tona të brendshme, atëherë jeni i mirëpritur të aplikoni duke u lidhur
 48. me drejtorin tonë ekzekutiv,
 49. <a href="/about/oberg/index.html">Jonas Öberg</a>. Ky është shansi juaj për
 50. të fituar një kuptim më të thellë të sfidave teknike me të cilat ndeshet
 51. stafi dhe vullnetarët tanë, dhe për të na ndihmuar të kapërcejmë këto
 52. vështirësi!
 53. </p>
 54. <h2>Diçka krejt tjetër</h2>
 55. <ul>
 56. <li>
 57. Guido Arnold, bashkërenduesi i ekipit të FSFE-së për arsimin, mbajti një fjalë
 58. në DORS/CLUC në Zagreb rreth adoptimit të Software-it të Lirë në arsim, nëpër
 59. Europë
 60. dhe shkroi <a href="http://blogs.fsfe.org/guido/2015/06/free-software-in-education-keynote-at-dorscluc/">një postim të shkurtër rreth saj</a>.
 61. </li>
 62. <li>
 63. Presidenti ynë, Karsten Gerloff, shkroi një postim blogu ku shpjegohet
 64. <a href="http://blogs.fsfe.org/gerloff/2015/06/01/facebook-offers-to-send-you-encrypted-emails-this-wont-help-you/">pse mundësia e re në Facebook për fshehtëzim
 65. njoftimesh email-i përmes përdorimit të standardit
 66. OpenPGP është e padobi</a>.
 67. Thelbi është që, në Facebook, produkti jeni ju dhe
 68. “veçoria” e re nuk do t’i mbrojë të dhënat tuaja
 69. as nga organet duargjata të ligjit, dhe as nga industria
 70. e reklamave, e gatshme të paguajë.
 71. </li>
 72. <li>
 73. <a href="/associates/associates.html">Shoqata</a>
 74. <a href="https://ceata.org/">Fundaţia Ceata</a>, bashkëpunëtore
 75. e jona, po organizon në Bukuresht, Rumani, më 6 dhe 7 qershor,
 76. një konferencë të quajtur <a href="http://coliberator.ro/2015/">Coliberator '15</a>.
 77. Në konferencë, si folës gjatë edicioneve të kaluara, kanë
 78. marrë pjesë presidenti ynë Karsten Gerloff dhe themeluesi
 79. i lëvizjes për Software të Lirë, Richard M. Stallman.
 80. </li>
 81. <li>Nga grumbullimet planet:</li>
 82. <ul>
 83. <li>
 84. Anëtari shok Kevin Keijzer shkruan mbi
 85. <a href="http://blogs.fsfe.org/the_unconventional/2015/05/08/flashing-coreboot-on-a-t60-with-a-raspberry-pi/">çlirimin e një Thinkpad T60p</a>
 86. për një tjetër anëtar shok, Andrean, i cili
 87. <a href="https://blogs.fsfe.org/ao/2015/05/29/how-i-got-a-thinkpad-t60p-coreboot-gnu-linux-libre-trisquel-laptop/">procesin e shqyrton këtu</a>.
 88. </li>
 89. <li>
 90. Daniel Pocock u tregon njerëzve se si
 91. <a href="http://danielpocock.com/quick-start-blender-video-editing">të përdorin Blender-in për përpunime videosh</a>.
 92. </li>
 93. <li>
 94. Max Mehl, praktikant i dikurshëm, shkruan mbi
 95. <a href="http://blog.mehl.mx/2015/technology-and-free-software-in-tz/">përshtypjet e tij si vullnetar në Afrikë</a>.
 96. Maksi ofron një perspektivë pakëz të çuditshme, por
 97. që të hap sytë, mbi mënyrën se si tanzanianët perceptojnë teknologjinë.
 98. </li>
 99. </ul>
 100. </ul>
 101. <h2>Aktivizohuni: bëjuni thirrje ligjvënësve të kundërshtojnë TTIP-në, CETA</h2>
 102. <p>
 103. Ky buletin nisi me DRM-në; dhe do të mbyllet me DRM-në:
 104. aktorë pa skrupuj po përpiqen të përdorin marrëveshje tregtare
 105. të negociuara në fshehtësi, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) dhe
 106. CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) për ta bërë tejet të vështirë
 107. për qeveri të ardhshme heqjen qafe të ndalimeve të tanishme
 108. ndaj anashkalimit të mekanizmave të kufizimeve dixhitale. Në vend të kësaj,
 109. ata do t’i detyronin qeveritë të zbatojnë dënime edhe më të rënda për këdo
 110. që guxon të luajë me pronësinë e tyre.
 111. </p>
 112. <p>
 113. Ne të FSFE-së do të donim ta shmangnim këtë të ardhme. Ndaj ju kërkojmë
 114. të lidheni me përfaqësuesit tuaj në parlamentin europian dhe
 115. në ente të ndryshme legjislative kudo në Europë dhe t’i vini në dijeni
 116. se dëshironi që ligjet europiane të mbeten pronë e ligjvënësve europianë
 117. Kërkojuni atyre të kundërshtojnë marrëveshje
 118. <a href="https://blogs.fsfe.org/lucile.falg/2014/08/11/ttip-policy-laundering-a-few-reasons-for-free-software-communities-to-get-angry/">të vendosura në fshehtësi</a>; kërkojuni
 119. atyre të kërkojnë transparencë dhe të qenët të hapur; dhe, më e rëndësishmja,
 120. bëjeni tani dhe tregojuni ligjvënësve tuaj gjërat që do të donit të bënit
 121. me ato çka keni në pronësi.
 122. </p>
 123. <p>
 124. Do të ishte e dëshirueshme t’u tregonit se ç’nuk do të ishit në gjendje të bënit,
 125. nëse këto marrëveshje tregtare të fshehta do të miratoheshin, por ja që s’mundeni:
 126. nuk e njohim gjendjen e tanishme të pazareve. Kjo është mjaft shqetësuese,
 127. por mos u dëshpëroni: shumica e të zgjedhurve tanë janë po ashtu në errësirë,
 128. dhe ka pak gjasa që kjo t’u pëlqejë. Kjo na ofron një mundësi unike t’i
 129. sintonizojmë ata kundër marrëveshjeve, përpara se këto të finalizohen
 130. dhe të paraqiten për miratim: le t’i bëjmë përfaqësuesit tanë t’i kundërshtojnë
 131. këto pazare, tani, sa munden të marrin një vendim të bazuar në parime
 132. demokratike dhe pa u dashur të ndajnë nëse përfitimet ekonomike tejkalojnë
 133. dëmin e propozuar ndaj një shoqërie të lirë.
 134. </p>
 135. <p>
 136. Falënderime për krejt <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>,
 137. <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">anëtarët shok</a> dhe
 138. <a href="/donate/thankgnus.html">korporatat dhuruese</a> që bëjnë të mundur
 139. punën tonë, <br/>
 140. <a href="/about/repentinus">Heiki Lõhmus</a>,
 141. <a href="/index.html">FSFE</a>
 142. </p>
 143. <!--/e-content-->
 144. </body>
 145. <sidebar promo="about-fsfe" />
 146. <author id="repentinus" />
 147. <date>
 148. <original content="2015-06-05" />
 149. </date>
 150. <followup>donate</followup>
 151. <tags>
 152. <tag>newsletter</tag>
 153. </tags>
 154. </html>
 155. <!--
 156. Local Variables: ***
 157. mode: xml ***
 158. End: ***
 159. -->