Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
 
 
 
 
 
 

207 lines
9.2 KiB

 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2014-08-04" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - Gusht 2014</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201408">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - Gusht 2014</h1>
 8. <div class="e-content">
 9. <h2>Privilegj dhe Fuqi</h2>
 10. <p>
 11. Në të kaluarën, qytetari i rëndomtë i një republike,
 12. që merrej me punën e vet të përditshme, qe goxha, të themi,
 13. i lirë. Gjatë punës, me raste mund t’i duhej një vegël e re ose
 14. ndonjë këshillë, dhe kufijtë e lirisë së tij
 15. shtriheshin sa kufijtë e njohjes së tij, sipas thënies së lashtë
 16. latine <em>scientia potentia est</em> (shkenca është fuqi): nëse
 17. i duhej një vegël e re dhe i mungonte dija për ta ndërtuar atë,
 18. bëhej i varur nga veglabërësi, por vetëm sa për të patur veglën.
 19. </p>
 20. <p>
 21. Në botën e re është ndryshe: jo vetëm që varemi nga ndërtuesit e
 22. mjeteve, kur dëshirojmë të kemi një mjet të ri, por shpesh, pas
 23. kësaj, mbetemi të varur nga ata, përgjithmonë. Dikur një çekiç
 24. mund ta përdorje si për të ngulur hunj (ose vampirë) përdhe, ashtu
 25. edhe për të gozhduar qivurin e vampirit. Sot, blerësit që blen
 26. një mjet për një punë të çfarëdoshme, i duhet të paguajë dy herë
 27. për të: një herë për t’i ngulur hurin vampirit dhe mandej, sërish,
 28. kur të gozhdojë qivurin e tij.
 29. </p>
 30. <p>
 31. Goxha mirë, nëse qëllon që të jeni një nga pak veglabërësit: jo
 32. vetëm që janë ndër të paktët e privilegjuar që kanë kontrollin
 33. e pronës së tyre, por na kanë hequr ne të tjerëve të drejtat tona
 34. dhe kanë edhe fuqi të komandojnë mjetet tona, duke patur kështu
 35. pushtet mbi ne. Mjerisht, privilegji u verbon sytë përpara gjendjes
 36. revoltuese.
 37. </p>
 38. <p>
 39. Erërat nuk kanë qenë të mira dhe, përmbi pasojave revoltuese të
 40. rregullave të dështuara dhe logjikës së akullt, të padrejtë, të
 41. drejtuar për nga përfitimet, të biznesit, na kanë ardhur zbulime
 42. pas zbulimesh mbi agjenci dhe zyra të ngritura për të na mbrojtur,
 43. dhe të cilave më pas u është dhënë një mision i pamundur, ai i
 44. spiunimit tonë. Këto zhvillime, edhe pse për të ardhur keq, mundet
 45. të paktën të kuptohen racionalisht.
 46. </p>
 47. <p>
 48. Por nuk kuptohet dot racionalisht pse <em>përfaqësuesit tanë të
 49. zgjedhur demokratikisht</em> të kërkojnë t’i ngulisin këto shkelje
 50. mjerane në të drejtat tona, në të drejtat e tyre. Por ja që mjaft
 51. prej tyre e bëjnë: Komisioni Europian po
 52. <a href="/news/2014/news-20140708-01.html">refuzon t’i japë fund
 53. kapjes për fyti të BE-së nga Microsoft-i</a>
 54. dhe, si një zhvillim akoma më thellësisht tronditës, Komiteti i
 55. Komunikacioneve të Dhomës së Lordëve të parlamentit britanik
 56. <a href="http://www.publications.parliament.uk/pa/ld201415/ldselect/ldcomuni/37/3704.htm#a14">ka propozuar t’i jepet fund anonimitetit në Internet</a>.
 57. </p>
 58. <p>
 59. Sikur rreziqet ndaj privatësisë dhe lirisë të mos ishin kaq të rënda,
 60. paaftësia teknike e komitetit dhe argumentet krejtësisht të papërshtatshme
 61. për vendlindjen e liberalizmit do të ishin tejet zbavitëse. Por rreziqet
 62. që sjellin njerëzit të cilët janë korruptuar nga pushteti ose nga babëzia
 63. janë reale dhe vendosmëria jonë për t’i përballur këto rreziqe me më tepër
 64. decentralizim, siguri, privatësi dhe anonimat duhet të bëhet edhe më e madhe.
 65. </p>
 66. <h2>Jemi të tërë në Shënjestër</h2>
 67. <p>
 68. Sipas
 69. <a href="http://www.wired.com/2014/07/nsa-targets-users-of-privacy-services/">zbulimesh të reja</a>
 70. nga fillimi i Korrikut thuajse cilido në bashkësinë teknologjike është
 71. në shënjestrën e survejimeve. Përveç veprimtarish të tjera, ne jemi ose do të jemi
 72. futur në rreth për vizitat në
 73. <a href="https://www.torproject.org/">sajtin e projektit Tor</a>, për
 74. leximin e
 75. <a href="http://www.linuxjournal.com/">Linux Journal</a>-it, për përdorimin e
 76. <a href="http://mixminion.net/">shërbimit të ridërgimit anonim të email-eve,
 77. Mixminion</a>,
 78. dhe për shkarkimin e <a href="https://tails.boum.org/">Tails</a>, një
 79. shpërndarje GNU/Linux e përqendruar në privatësinë. Këto fakte serioze
 80. duhet të sillen në mend çdo orë, çdo ditë. Tek e fundit, arma jonë më
 81. e fuqishme është zhvillimi dhe promovimi i projekteve që një ditë do të
 82. shpien njerëz të interesuar për ta në po të njëjtën listë.
 83. </p>
 84. <h2>Diçka Krejt Tjetër</h2>
 85. <ul>
 86. <li>
 87. FSFE-ja do të ketë një stendë në
 88. <a href="https://www.froscon.de/en/home/">FrOSCon</a>, në të cilin,
 89. zëvendëspresidenti ynë <a href="/about/kirschner/kirschner.html">Matthias Kirschner</a>
 90. do të mbajë një
 91. <a href="http://programm.froscon.de/2014/events/1321.html">bisedë</a>
 92. mbi fundin e kompjuterit si mjet për qëllime të përgjithshme.
 93. </li>
 94. <li>
 95. Presidenti ynë, <a href="/about/gerloff/gerloff.html">Karsten Gerloff</a>
 96. shkruan mbi <a href="http://blogs.fsfe.org/gerloff/2014/07/03/evaluating-free-software-for-procurement/">vlerësimin e Software-it të Lirë për prokurimet</a>.
 97. </li>
 98. <li>
 99. <a href="/about/roy/roy.html">Hugo Roy</a>, zëvendësbashkërenduesi ynë ligjor
 100. shkruan në blogun e tij mbi
 101. <a href="http://hroy.eu/posts/intro-defpubs/">botimet mbrojtëse dhe punën e tij për rrjetin Open Invention</a>.
 102. </li>
 103. <li>
 104. Matiasi shkruan në blogun e tij rreth
 105. <a href="http://blogs.fsfe.org/mk/an-invisible-part-of-the-free-software-foundation-europe/">punëve të padukshme</a>
 106. për të cilat kujdeset
 107. <a href="https://wiki.fsfe.org/Fellows/reinhard">Reinhard Müller</a>-i,
 108. përgjegjësi ynë financiar.
 109. </li>
 110. <li>
 111. Guido Arnold, bashkërenduesi ynë
 112. i Ekipit të Arsimit, ka përfunduar hartimin e koleksionit të tij
 113. <a href="http://blogs.fsfe.org/guido/2014/07/free-software-in-education-news-june/">Lajmeve mbi Software-in e Lirë në Arsim për Qershorin</a>.
 114. </li>
 115. <li>
 116. Nga <a href="http://planet.fsfe.org/">grumbullimet planet:</a>
 117. <ul>
 118. <li>
 119. Kevin Keijzer shkruan mbi
 120. <a href="http://blogs.fsfe.org/the_unconventional/2014/07/17/watching-dvb-t-without-a-tv/">marrjen e sinjalit televiziv duke përdorur një pajisje DVB-T USB</a>. Për lexuesit tanë
 121. më të guximshëm këshillojmë sintonizimin e marrësit në
 122. 1090 MHz dhe kapjen e buletinit mbi trafikun ajror vendor
 123. civil, siç jepet nga transmetuesit ADS-B të avionëve.
 124. </li>
 125. <li>
 126. Sergey Matveev raporton rreth
 127. <a href="http://blogs.fsfe.org/stargrave/archives/122">demonit GoVPN</a>
 128. që shkroi në gjuhën e programimit Go.
 129. </li>
 130. </ul>
 131. </li>
 132. </ul>
 133. <h2>Aktivizohuni!</h2>
 134. <ol>
 135. <li>
 136. Përdorini dhe përhapni fjalën për
 137. <a href="https://www.gnupg.org/">GnuPG</a>,
 138. <a href="https://otr.cypherpunks.ca/">Off-the-Record messaging</a>,
 139. <a href="https://www.torproject.org/">Tor</a>,
 140. <a href="https://code.google.com/p/cryptsetup/">cryptsetup</a>,
 141. <a href="https://www.eff.org/https-everywhere">HTTPS Everywhere</a>,
 142. <a href="https://www.eff.org/privacybadger">Privacy Badger</a>
 143. dhe tjetër Software të Lirë që zgjerojnë dhe thellojnë privatësinë.
 144. </li>
 145. <li>
 146. Nëse mund të programoni dhe kuptoni ca nga informatika,
 147. gjeni në ndonjë botim shkencor një koncept tërheqës që lidhet
 148. me zgjerimin dhe thellimin e privatësisë ose anonimitetit dhe
 149. sendërtojeni atë në një program.
 150. </li>
 151. </ol>
 152. <p>
 153. Falënderojmë krejt <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>,
 154. <a href="fellowship.fsfe.org/join">Anëtarët Shok</a>, dhe
 155. <a href="/donate/thankgnus.html">dhuruesit</a> që bëjnë të mundura
 156. përpjekjet tona,<br />
 157. <a href="/about/ojasild/ojasild.html">Heiki Ojasild</a> –
 158. <a href="www.fsfe.org">FSFE</a>
 159. </p>
 160. </div>
 161. </body>
 162. <sidebar promo="about-fsfe">
 163. <h3>Lajme nga FSFE</h3>
 164. <ul>
 165. <li><a href="/news/">Njoftime Shtypi</a></li>
 166. <li><a href="/news/newsletter.html">Arkiv Buletinesh</a></li>
 167. <li><a href="/events/">Veprimtari Së Afërmi</a></li>
 168. <li><a href="http://planet.fsfe.org/">Blogje Planet</a></li>
 169. <li><a href="/contact/community.html">Diskutime Mbi Software-in e Lirë</a></li>
 170. </ul>
 171. </sidebar>
 172. <author id="ojasild" />
 173. <date>
 174. <original content="2014-08-04" />
 175. </date>
 176. <followup>donate</followup>
 177. <tags>
 178. <tag>newsletter</tag>
 179. </tags>
 180. </html>
 181. <!--
 182. Local Variables: ***
 183. mode: xml ***
 184. End: ***
 185. -->