Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
 
 
 
 
 
 

211 lines
11 KiB

 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 2. <html newsdate="2014-01-04" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së – Janar 2014</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201401">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së – Janar 2014</h1>
 8. <div class="e-content">
 9. <h2>Nga Festa e Julit në Dimër të Plotë</h2>
 10. <p newsteaser="yes">
 11. Mjaft <i>hackers</i> (përfshi ne, sigurisht!) dëfryen në
 12. festimet e ndryshme të zhvilluara gjatë solsticit të dimrit.
 13. Por ja që koha për të vrarë mendjen me dhuratat e
 14. Krishtlindjeve dhe për të shijuar përhumbjen në gjirin e familjes
 15. mbaroi – Juli iku, viti u ripërtëri, dhe beteja për lirinë dhe
 16. çlirimin kërkon sërish vëmendjen tonë. Ndaj, ia vlen të fillohet
 17. me një përmbledhje të shkurtër të atyre që sjell për ne 2014
 18. gjatë muajve të parë.
 19. </p>
 20. <p>
 21. Ata që pëlqejnë kremtimet do të duhej ta kishin tashmë mendjen te
 22. 14 Shkurti, rasti i përvitshëm kur sajti bëhet rozë dhe
 23. përmbytet nga zemra, dhe koha e përkryer për
 24. <a href="/campaigns/ilovefs/ilovefs.html">t’u dhënë një përqafim
 25. programuesve</a> dhe për të afruar të dashurit tuaj me Software-in
 26. e Lirë dhe
 27. <a href="/fellowship/index.html">Anëtarësimin Shok</a>.
 28. </p>
 29. <p>
 30. Atyre që u pëlqejnë më shumë gjërat praktike, do t’u duhet të presin
 31. deri nga fundi i Marsit, që
 32. <a href="http://documentfreedom.org/">të edukojnë bashkëqytetarët</a>
 33. rreth <a href="/activities/os/os.html">Standardeve të Hapura</a>.
 34. Sidoqoftë, nuk ka pse të dëshpëroheni:
 35. <a href="/campaigns/campaigns.html">fushatat aktive</a> tona kanë
 36. përherë nevojë për veprimtarë të rinj. Është
 37. <a href="/contact/contact.html">e lehtë</a> të lidheni!
 38. </p>
 39. <p>
 40. Dhe meqë jemi në temë, gjatë vitit do të ketë mjaft raste për
 41. t’u takuar me stafin, vullnetarë dhe Anëtarë Shok tanët. Sa për
 42. t’ia filluar, FSFE-ja do të jetë e pranishme me një stendë në
 43. konferencën e Software-it të Lirë, FOSDEM, që mbahet javën e
 44. parë të Shkurtit në Bruksel. Cilido që pëlqen bisedat, apo që
 45. po i mbarohen <a href="/order/order.html">gjërat e lirisë</a>
 46. do të duhej të bënte një xhiro andej. Ata që nuk vijnë dot në
 47. FOSDEM këtë vit, do të duhej, me raste, t’i hidhnin një sy
 48. ndarjes mbi veprimtaritë, te <a href="/#id-events">sajti ynë</a>
 49. për mundësi takimi me ne në të ardhmen.
 50. </p>
 51. <h2>DIY përkundër Administrim Kufizimesh Dixhitale</h2>
 52. <p>
 53. Ndërkohë që jemi të sigurt se mjaft nga lexuesit tanë ose patën
 54. fat, ose e ngritën mjaft zërin për të marrë vetëm dhurata
 55. Krishtlindjeje që respektojnë lirinë e tyre, ka ndoshta ca që
 56. e shohin veten në zotërim objektesh që as qenë krijuar nga
 57. dhuruesi, as shihen gjëkundi te
 58. <a href="https://www.fsf.org/givingguide/">Udhërrëfyes Dhurimesh Festash</a> të organizmit tonë vëlla.
 59. </p>
 60. <p>
 61. Kemi ndoca rekomandime për trajtimin e këtyre dhuratave: ca prej
 62. tyre mund të çlirohen (p.sh.,
 63. <a href="/campaigns/android/android.html">pajisjet Android</a>);
 64. ka shumë gjasa që zhvillues që punojnë për krijimin e
 65. zëvendësimeve të lira për sisteme të ndryshme pronësore ta
 66. pëlqejnë dhurimin në hardware (kërkoni në web për përpjekje
 67. të ndryshme për çlirimin e kategorive të ndryshme të pajisjeve);
 68. dhe së fundi, mund të jeni në gjendje ta bëni vetë një dhuratë
 69. të tillë të xhirojë Software të Lirë.
 70. </p>
 71. <p>
 72. Çfarëdo të keni vendosur të bëni me këto sende, do të donim të
 73. na bënit të ditur zgjidhjet tuaja. Lidhur me temën kemi hapur një
 74. <a href="http://mail.fsfeurope.org/pipermail/discussion/2014-January/009897.html">rrjedhë</a>
 75. te lista e postimeve, dhe e-mail-et te
 76. <a href="mailto:discussion@fsfeurope.org">discussion@fsfeurope.org</a>
 77. janë të mirëpritur (ju lutemi, kini parasysh që kjo është një
 78. listë publike postimesh). Përveç zgjidhjeve për dhurata jo të
 79. lira, jemi gjithashtu në kërkim të lajmeve për dhurata që e
 80. respektojnë lirinë ose DIY me të cilat po zbaviteni vërtet.
 81. </p>
 82. <h2>Diçka Krejt Tjetër</h2>
 83. <ul>
 84. <li>
 85. Ky buletin, që prej Dhjetorit 2013, del rregullisht
 86. në Rumanisht. Shoqata bashkëpunëtore
 87. <a href="/associates/associates.html#id-fundația-ceata">Fundația Ceata</a>
 88. ka marrë përsipër ofrimin në kohë të përkthimeve, gjë për
 89. të cilin i jemi tej mase mirënjohës.
 90. </li>
 91. <li>
 92. Nga <a href="http://planet.fsfe.org">grumbullimet planet</a>:
 93. </li>
 94. <ul>
 95. <li>
 96. Ish-nënpresidenti ynë, Henrik Sandklef, ka qenë
 97. <a href="http://sandklef.wordpress.com/2013/12/28/lcd-support-added-in-searduino/">i zënë</a>
 98. me shtimin e
 99. <a href="http://searduino.wordpress.com/2013/12/28/partial-lcd-support-in-searduino-not-complete-but-ready-for-use/">mbulimit të LCD-ve</a>
 100. nga Searduino. Postimi i tij i fundit (jo te planeti) shërben
 101. gjithaq edhe si një thirrje për kontribute.
 102. </li>
 103. <li>
 104. Isabel Drost-Fromm, në
 105. ‘<a href="http://blog.isabel-drost.de/posts/on-geeks-growing-up.html">On geeks growing up</a>’
 106. sodit domethënien e jetës, ose për ta thënë më thjesht,
 107. sa të afërta janë për familjen një numër konferencash
 108. mbi teknologjinë. Modelet pozitive të zgjedhura prej
 109. Izabelës i kanë hak ca fjalë inkurajimi, dhe vetë
 110. Izabelës nuk kemi ç’t’i themi tjetër veç se shumë
 111. e goditur Anësia Induktive!
 112. </li>
 113. <li>
 114. Guido Arnold, Bashkërenduesi i ekipit të Arsimit, ka
 115. grumbulluar dhe përmbledhur lajmet e Nëntorit mbi
 116. <a href="http://blogs.fsfe.org/guido/2013/12/free-software-in-education-news-november/">Software-in e Lirë në arsim</a>.
 117. </li>
 118. <li>
 119. Daniel Pocock ka shkruar mjaft rreth thirrjesh WebRTC
 120. (‘<a href="http://danielpocock.com/free-calling-from-browser-to-mobile">të lira, prej shfletuesi drejt një celulari, me software të lirë</a>’,
 121. ‘<a href="http://danielpocock.com/get-webrtc-going-faster">Bëjeni WebRTC-në të xhirojë më shpejt</a>’,
 122. ‘<a href="http://danielpocock.com/xwiki-ten-years-and-webrtc">xWiki: 10 vjet dhe një rast i suksesshëm WebRTC-je</a>’).
 123. </li>
 124. <li>
 125. Paul Boddie ka bërë të njëjtën gjë për Kolab-in
 126. (‘<a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=606">Aventura me Paketimin Kolab dhe pykolab</a>’,
 127. ‘<a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=623">Integrimi i setup-kolab-it me Paketimet Debian</a>’).
 128. </li>
 129. <li>
 130. Gjëja e fundit nga planeti që siguroi përmendje nderuese
 131. te buletini nën këtë redaktim të përkohshëm është
 132. ‘<a href="http://blogs.fsfe.org/jens.lechtenboerger/2013/12/23/openpgp-and-smime/">OpenPGP and S/MIME or Trust and “Trust”</a>’ nga Jens Lechtenbörger. Jensi shpjegon pse
 133. për kodim e-mail-esh do të duhej parapëlqyer OpenPGP-ja,
 134. në vend se S/MIME. Njohja me shpjegimin është shumë e
 135. këshillueshme për cilindo që përdor, ose kundron përdorimin e
 136. kodimit të e-mail-it.
 137. </li>
 138. </ul>
 139. <li>
 140. Repentinus, një nga dy përfaqësuesit tanë të Anëtarësisë Shok, këtë dimër
 141. po e mban zverkun ngrohtë me një shall leshi të gjelbër dhe të zi, me motive
 142. stemën Fellowship Plussy dhe shkronjat "FSFE". Ata lexues tanët që dinë të thurin,
 143. mund të bëjnë vetë një shall të tillë duke ndjekur <a href="http://tjadens.blogspot.co.uk/2014/01/knitting-pattern-make-your-own-fsfe.html">udhëzimet e dhëna nga mikja e tij</a>
 144. (ju lutemi, kini parasysh që kjo lidhje shpie te një blog që strehohet te Blogspot;
 145. këshillohet marrja e masave të duhura paraprake (të tilla si përdorimi i një bllokuesi
 146. të JavaScript-it)). Lexuesit tanë të tjerë munden ose të mësojnë të thurin, ose të gjejnë
 147. dikë në gjendje t’u thurë një shall të tillë.
 148. </li>
 149. </ul>
 150. <h2>Dhuroni për Lirinë</h2>
 151. <p>
 152. Ky buletin nisi me një përmbledhje të shkurtër të veprimtarive vjetore
 153. që na presin muajt e ardhshëm. Kremtime të tilla, teksa janë zbavitëse
 154. dhe edukative, kanë nevojë për përpjekjet e ndërthurura të vullnetarëve
 155. tanë dhe ekipit tonë që të organizohen. Përveç kohës që lypin nga ekipi,
 156. veprimtaritë pjesë e kremtimeve lypin fonde. Më tej, veç kremtimeve
 157. zbavitëse, na duhen fonde për të vazhduar fushatat e hapura,
 158. për lobim në favor të Software-it të Lirë, për këshillim të programuesve
 159. lidhur me licencimet e Software-it të Lirë, dhe për njohjen e kompanive
 160. teknologjike me Software-in e Lirë dhe licenca të pajtueshme. Për fat
 161. të keq, nuk e kemi siguruar ende buxhetin tonë për 2014-n. Lexuesit tanë
 162. që mund të duan të përkrahin veprën tonë munden ose
 163. <a href="/donate/onetime-donation.html">të bëjnë një dhurim</a>, ose
 164. <a href="/fellowship/join.html">të bëhen Anëtarë Shok</a>. I falënderojmë
 165. krejt dhuruesit dhe Anëtarët Shok ekzistues!
 166. </p>
 167. <p>
 168. Një Vit të Ri të Lirë!<br />
 169. <a href="/about/ojasild/ojasild.html">Heiki Ojasild</a> -
 170. <a href="http://www.fsfe.org">FSFE</a>
 171. </p>
 172. </div>
 173. <!--/e-content-->
 174. </body>
 175. <sidebar promo="about-fsfe"><!--
 176. <h3>Lajme FSFE</h3>
 177. <ul>
 178. <li><a href="/news/">Njoftime Për Shtypin</a></li>
 179. <li><a href="http://planet.fsfe.org/">Blogje Planet</a></li>
 180. <li><a href="/contact/community.html">Diskutime mbi Software-in e Lirë</a></li>
 181. </ul>
 182. --></sidebar>
 183. <author id="ojasild" />
 184. <date>
 185. <original content="2014-01-04" />
 186. </date>
 187. <followup>dhuroni</followup>
 188. <tags>
 189. <tag>newsletter</tag>
 190. </tags>
 191. </html>