Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.
 
 
 
 
 
 

115 lines
5.7 KiB

 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 2. <html newsdate="2013-03-27">
 3. <head>
 4. <title>taz.die tageszeitung nderohet me Çmimin Gjerman të Lirisë së Dokumenteve </title>
 5. </head>
 6. <body>
 7. <h1>taz.die tageszeitung nderohet me Çmimin Gjerman të Lirisë së Dokumenteve </h1>
 8. <p newsteaser="yes">
 9. Gazeta gjermane taz.die tageszeitung (TAZ) merr çmimin e Ditës së
 10. Lirisë së Dokumenteve për këtë vit. Me këtë çmim, Free Software
 11. Foundation Europe (FSFE) dhe Foundation for a Free Information
 12. Infrastructure (FFII) nderojnë organizma që kanë arritur përdorim
 13. shembullor të Standardeve të Hapur.
 14. </p>
 15. <div class="captioned right" style="max-width: 400px; width: 55%;">
 16. <a href="https://wiki.fsfe.org/DFD-2013-Berlin"><img src="//documentfreedom.org/graphics/2013/dfd-2013-berlin-award-team.JPG" alt="" width="100%" /></a>
 17. <footer>
 18. <p>Ralf Klever (i ngarkuar me Lirinë e Dokumenteve brenda TAZ-IT), duke mbajtur dëshminë DLDate - i rrethuar nga ekipe pre TAZ-it, FSFE-së dhe FFII-së</p>
 19. </footer>
 20. </div>
 21. <p>
 22. TAZ nderohet me çmimin e Lirisë së Dokumenteve ngaqë ofron gazetën
 23. e vet elektronike për pajtimtarët e vet në një larmi formatesh
 24. të hapur, dhe pa kufizime dixhitale (DRM).
 25. "E nderojmë TAZ-in me Çmimin e Lirisë së Dokumenteve për
 26. përkushtimin e tyre të kahershëm ndaj Standardeve të Hapura dhe
 27. përpjekjet e vazhdueshme në ofrimin e gazetës së tyre pa kufizime"
 28. thotë Erik Albers, bashkërendues i Anëtarëve Shok të Berlinit.</p>
 29. <p>Pajtimtarët e TAZ-it mund ta marrin gazetën e tyre në HTML, PDF,
 30. ePub, dhe madje edhe në formate teksti të thjeshtë. Kartelat HTML
 31. formojnë bazën e World Wide Web-it. Portable Document Format (PDF)
 32. qe hedhur në qarkullim si një standard nga International
 33. Organization for Standardization (ISO) - Organizmi Ndërkombëtar
 34. për Standardizimet - më 2008-n. Adobe i ka dhënë gjithkujt të drejtën
 35. të krijojë dhe shpërndajë pa kufizime kartela PDF. Kartelat tekst i
 36. thjeshtë (.txt) mund të lexohen ose hapen lehtësisht nga cilido prej
 37. mijëra zbatimeve, pavarësisht nga platformat, produktet, ose tregtuesi.
 38. "Kartelat tekst i thjeshtë sjellin përfitime të mëdha për bibliotekat,"
 39. thekson Elisabeth Klein, një arsimtare e shkencave shoqërore me lidhje
 40. të ngushta me bibliotekat akademike në Gjermani. "Ato mund të lejojnë
 41. përdorim të kollajtë të veprave duke përdorur një numër të madh pajisjesh
 42. të ndryshme. Përdoruesit dhe kërkuesit mund të kërkojnë në to dhe t’i
 43. analizojnë me efektshmërinë."</p>
 44. <p>ePub është një Standard i Hapur për librat elektronikë. Në vend se
 45. të jenë të lidhur pazgjidhshmërisht te një tregtues i veçantë, përdoruesit
 46. mund t’i hapin kartelat me zgjerimin për .epub në një gamë të gjerë
 47. programesh dhe pajisjesh. "Përdorim formate të Lirë dhe të Hapur, ngaqë
 48. nuk duam t’i mbyllim brenda në një kafaz përdoruesit tanë - edhe pse
 49. ky mund të jetë prej floriri. Vetëm duke përdorur Standarde të Hapura,
 50. pa DRM, jemi në gjendje të përhapim lajmet media TAZ sa më shumë që të jetë
 51. e mundur" thotë Ralf Klever, drejtuesi i TI-së në TAZ.
 52. </p>
 53. <p>Stephan Uhlmann, anëtar i bordit të FFII-së, shton: "E përgëzojmë TAZ-in
 54. për qëndrimin e tyre të vendosur lidhur me përdorimin e Standardeve të Hapura.
 55. TAZ-i ka një historik mbulimi të lëvizjeve politike bashkëkohore nga shumë
 56. afër, çka e bën këtë një kontribut të rëndësishëm në ruajtjen e këtij
 57. dokumentacioni në formate dokumentesh të hapur dhe të përdorshëm për
 58. brezat e ardhshëm."</p>
 59. <p>
 60. Çmimet e Lirisë së Dokumenteve jepen përvit
 61. në <a href="http://www.documentfreedom.org">Ditën e Lirisë së Dokumenteve</a> -
 62. dita ndërkombëtare e Standardeve të Hapura. Ndër fituesit e mëparshëm
 63. përfshihen <a href="/news/2012/news-20120328-01.html">1&amp;1 Internet
 64. AG</a>, <a href="/news/2011/news-20110330-01.html">tagesschau.de</a>
 65. dhe <a href="/news/2010/news-20100324-01.html">Deutschland Radio</a>.
 66. </p>
 67. <p>Të dhëna plotësuese:</p>
 68. <ul>
 69. <li> <a
 70. href="https://wiki.fsfe.org/DFD-2013-Berlin">Fotot për shtypin nga ceremonia e dhënies së çmimit</a></li>
 71. <li><a href="http://documentfreedom.org">Dita e Lirisë së Dokumenteve</a> - Festa e përdorshmërisë së informacionit dhe rritje e ndërgjegjësimit për Standardet e Hapura</li>
 72. <li>Mbi <a
 73. href="https://www.fsfe.org/campaigns/pdfreaders/pdfreaders.en.html">
 74. programe leximi PDF-sh nga Software-i i Lirë</a> dhe rreth <a
 75. href="https://www.fsfe.org/campaigns/pdfreaders/petition.en.html">heqjes nga sajtet publike të reklamave për software pronësor</a>
 76. </li>
 77. </ul>
 78. <p>Veprimtari dhe ngjarje të tjera në Gjermani gjatë Ditës së Lirisë së Dokumenteve 2013:</p>
 79. <ul>
 80. <li><a href="http://www.documentfreedom.org/events/events.en.html#id-freedom-and-art-workshops-presentation-in-berlin-germany">Praktika me diapozitiva për Lirinë dhe Artin në Berlin</a> </li>
 81. <li><a href="http://www.documentfreedom.org/events/events.en.html#id-document-freedom-day-in-berlin-germany">Dita e Lirisë së Dokumenteve në Berlin</a> </li>
 82. <li><a href="http://www.documentfreedom.org/events/events.en.html#id-document-freedom-day-in-munchen-in-munich-germany">Dita e Lirisë së Dokumenteve në Mynih</a> </li>
 83. <li><a href="http://www.documentfreedom.org/events/events.en.html#id-alles-verbieten-dusseldorf-germany">"Alles verbieten", Dyseldorf</a> </li>
 84. </ul>
 85. </body>
 86. <tags>
 87. <tag>dfd</tag>
 88. <tag>front-page</tag>
 89. <tag>de</tag>
 90. </tags>
 91. <timestamp></timestamp>
 92. </html>
 93. <!--
 94. Local Variables: ***
 95. mode: xml ***
 96. End: ***
 97. -->