Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

nl-201504.sq.xhtml 10KB

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194195196197198199
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2018-04-04" type="newsletter">
 3. <head>
 4. <title>Buletini i FSFE-së - prill 2015</title>
 5. </head>
 6. <body class="newsletter article" microformats="h-entry" id="nl-201504">
 7. <h1 class="p-name">Buletini i FSFE-së - prill 2015</h1>
 8. <h2>Jonas Öberg viziton Bostonin pa çantë shpine rozë</h2>
 9. <p newsteaser="yes"><a href="/news/2015/news-20150302-02.html">Drejtori ynë Ekzekutiv i ri,
 10. Jonas Öberg</a> foli në Libreplanet, dhe vizitoi Bostonin për t’u takuar
 11. me anëtarë drejtues dhe staf të FSF-së. Në <a href="http://blogs.fsfe.org/jonas/?p=14">postimet
 12. e veta në blog</a> ai shkroi rreth takimeve me Matthew Garret-in, Benjamin Mako
 13. Hill-in, Bradley Kuhn-in, Henry Poole-in, anëtarë drejtues të FSF-së, të stafit,
 14. si dhe me Drejtorin Ekzekutiv të FSF-së, John Sullivan, për të diskutuar si
 15. të përmirësohet bashkëpunimi, dhe rreth dy sfidave kryesore ndaj FSFE-së, siç
 16. i sheh ai:</p>
 17. <ul><li>analizimi i Software-it të Lirë nga ana ligjore, teknike dhe shoqërore,
 18. dhe si të bëhet e mundur të përballohen çfarëdo sfidash ndaj Software-it
 19. të Lirë në këto fusha,</li> <li>duke siguruar që në një botë me gjithçka të lirë
 20. dhe të hapur, Software-i i Lirë të jetë ai që lidh gjithçka tok: pa patur Software
 21. të Lirë, s’mund të keni të dhëna të hapura, ekologji të hapur, qeverisje të hapur
 22. apo burime arsimore të hapura.</li></ul>
 23. <p>Në vazhdim ai i rikthehet vizitës së tij të parë, atëbotë webmaster i GNU-së,
 24. në dhjetor 1999, me një çantë shpine rozë.</p>
 25. <h2>FSFE-ja përkrah Christoph Hellwig-un në çështjen gjyqësore për zbatimin e detyruar të GPL-së</h2>
 26. <p>FSFE-ja mirëpret <a
 27. href="http://sfconservancy.org/linux-compliance/vmware-lawsuit-faq.html">hapin që
 28. Christoph Hellwig-u dhe Software Freedom Conservancy po ndërmarrin</a> që
 29. VMware-i të jetë në pajtim me licencën GNU General Public License.</p>
 30. <p>Software-i i Lirë është burim publik, dhe qeveriset nga rregulla ligjore dhe
 31. norma shoqërore. Cilido që përfiton nga ky burim, pa respektuar këto rregulla
 32. dhe norma, dëmton bashkësinë në tërësi. Shumica e problemeve të tilla janë
 33. zgjidhur me dialog dhe vullnet të mirë. Vetëm kur dështon dialogu, bëhen
 34. të nevojshëm hapat ligjorë për ta mbrojtur këtë burim të përbashkët të të gjithëve.</p>
 35. <p>Edhe pse FSFE-së i vjen keq që puna shkoi deri në një çështje ligjore,
 36. besojmë se mbrojtja e Software-it të Lirë, kundër atyre që përpiqen të përvetësojnë
 37. atë që na përket krejt neve, është e rëndësisë më të lartë.</p>
 38. <h2>Deklaratë e përbashkët mbi përdorimin e Standardeve të Hapura në Komisionin Europian</h2>
 39. <p>Standardet e Hapura janë formate dhe protokolle që cilido mund t’i përdorë
 40. pa pagesë dhe kufizime, dhe për të cilët nuk është i domosdoshëm software
 41. i caktuar, prej një tregtuesi të dhënë. Është e rëndësishme që çdo shtetas
 42. dhe kompani e BE-së të kenë të drejtën të komunikojnë dhe ndërveprojnë
 43. me administratën e tyre përmes përdorimit përjashtimisht të Standardeve
 44. të Hapur, dhe jo të jenë të detyruar të instalojnë dhe përdorin software prej
 45. një tregtuesi të caktuar.</p>
 46. <p>Ditën e Lirisë së Dokumenteve (DLD), ditë ndërkombëtare për të kremtuar
 47. dhe shtuar ndërgjegjësimin mbi Standardet e Hapura, April (organizmi frëng për
 48. Software të Lirë), European Digital Rights (EDRi), Open Forum Europe (OFE),
 49. Open Source Business Alliance (OSBA), dhe FSFE-ja botuan një deklaratë
 50. të përbashkët. Përtej vënies së theksit në përgjithësi mbi temën, deklarata
 51. përqendrohet në <a
 52. href="/news/2015/news-20150325-01.html">përdorimit jo të saktë të
 53. standardeve në kontekstin e aplikimit për programe të BE-së</a>. (Një raport
 54. të plotë rreth mbi 60 veprimtari për DLD-në, në 31 vende, do të botohet në fillim
 55. të prillit.)</p>
 56. <h2>Diçka krejt tjetër</h2>
 57. <ul>
 58. <li>Sa transparent duhet të jetë Parlamenti Europian? Në rregullat e veta
 59. mbi procedurat, Parlamenti i ka caktuar vetes standardin e lartë të
 60. zhvillimit të veprimtarisë së tij nën “transparencën maksimale”. Presidenti
 61. ynë <a
 62. href="https://blogs.fsfe.org/gerloff/2015/03/26/909/">Karsten Gerloff
 63. raporton</a> nga një diskutim me interes, “Sigurimi i transparencës maksimale – Software
 64. i Lirë dhe Standardet e Hapura sipas Rregullave Mbi Procedurat në Parlamentin Europian”,
 65. dhe se ç’do të thotë kjo në praktikë.</li>
 66. <li>Ministria gjermane e Ekonomisë botoi (në gjermanisht) një <a
 67. href="http://www.bmwi.de/BMWi/Redaktion/PDF/P-R/referentenentwurf-gesetz-zur-auswahl-und-zum-anschluss-von-telekommunikationsendgeraeten,property=pdf,bereich=bmwi2012,sprache=de,rwb=true.pdf">projektligj
 68. fillestar për të ndaluar rrugëzuesit e detyruar</a>. Hiq mungesën
 69. e masave detyruese, FSFE-ja e përshëndet draftin. Po përditësojmë <a
 70. href="/activities/routers/timeline.html">rrjedhën kohore</a> dhe
 71. <a href="/activities/routers/routers.html">faqet tona përmbledhëse</a>, që kështu
 72. njerëz jashtë Gjermanisë të mund të ripërdorin përvojën tonë për të luftuar
 73. kundër rrugëzuesve të detyruar edhe në vende të tjera.</li>
 74. <li>Në një diskutim të organizuar nga Zyra Europiane e Patentave, mbi
 75. patentat, standardet, dhe Software-in e Lirë <a
 76. href="https://blogs.fsfe.org/mk/unexpected-turn-at-panel-discussion-on-software-patents-and-free-software/">autori i këtyre radhëve qe dëshmitar i një kthese të papritur, por pozitive</a>.</li>
 77. <li>The New Yorker shkruan mbi tridhjetëvjetorin e Manifestit të GNU-së dhe <a
 78. href="http://www.newyorker.com/business/currency/the-gnu-manifesto-turns-thirty">botoi
 79. një artikull më të gjatë mbi Richard Stallman-in dhe fillimet e GNU-së dhe copyleft-it</a>.</li>
 80. <li> <a
 81. href="https://www.fsf.org/news/free-software-award-winners">Çmimi i
 82. Software-it të Lirë</a> këtë vit i shkoi Sébastien Jodogne-ës, për punën
 83. e tij për software të lirë për përftim dhe përpunim pamjesh në mjekësi,
 84. përmes projektit të vet Orthanc, dhe Reglue-së, që jep kompjutera me GNU/Linux
 85. për fëmijë të paprivilegjuar dhe familjet e tyre në Austin, Teksas.</li>
 86. <li>FSFE-ja i uron Nicolas Dietrich-ut mirëseardhjen në Asamblenë e Përgjithshme.
 87. Ai u zgjodh nga anëtarët shok, dhe do të jetë një nga dy <a
 88. href="/news/2015/news-20150316-01.html">drejtuesit e Asamblesë së Përgjithshme
 89. të Anëtarësisë Shok</a>.</li>
 90. <li>Nga <a href="http://planet.fsfe.org">grumbullimet planet</a>:</li>
 91. <ul>
 92. <li>Peter Bubestinger-i shpjegon se <a href="http://blogs.fsfe.org/pb/?p=147">si
 93. i shpëtoi me Software të Lirë këngët në iPod-in e një shoku</a>.</li>
 94. <li>Në punën e tij të re, ish-stazhieri i FSFE-së, <a
 95. href="http://blogs.fsfe.org/nicoulas/?p=175">Nicolas Jean-i, botoi EvQueue, një
 96. planifikues aktesh dhe mekanizëm vëniesh në radhë, si Software të Lirë</a>.</li>
 97. <li><a href="https://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=878">Paul Boddie shkruan mbi
 98. Micro Bit-in e BBC-së</a>, një pajisje kompjuterike, që BBC-ja ka në plan t’ia japë
 99. çdo fëmije 7 vjeç e sipër në Britani.</li>
 100. <li>Franz Gratzer-i hedh dritë mbi disa <a
 101. href="http://blogs.fsfe.org/franz.gratzer/2015/03/01/fosdem-2015-some-interviews/">intervista
 102. të bëra gjatë FOSDEM-it</a>, dhe shkruan mbi praninë e freie.it, themeluar
 103. nga disa anëtarë të grupit vjenez të anëtarësisë shok të FSFE-së, si një
 104. platformë web për të ndihmuar njerëz që janë të interesuar të përdorin
 105. Software-in e lirë, por që nuk duan të administrojnë vetë kompjuterat e tyre.</li>
 106. <li>Anëtari shok Karl Beecher shpjegon <a
 107. href="http://computerfloss.com/2015/03/endocode-proud-to-sponsor-free-software-foundation-europe/">pse
 108. shoqëria e tij Endocode e përkrah FSFE-në, si dhurues i argjendtë</a>, dhe</li>
 109. <li>Mirko Böhm-i, gjithashtu pjesë e Endcode-it, <a
 110. href="http://creative-destruction.me/2015/03/11/fancy-dinners-cgroups-and-namespaces-and-meet-ups/">shkruan
 111. mbi veprimtaritë e tij</a>, përfshi takimin me Jonas Öberg-un, drejtori i ri ekzekutiv i FSFE-së.</li>
 112. <li>Nico Rikken-i shkruan mbi <a
 113. href="http://nicorikken.eu/blog/fairphone-back-to-the-drawing-board/">diskutimet
 114. e veta me prodhues të Fairphone-it</a></li>
 115. <li>Mario Fux-i vret mendjen <a href="http://blogs.fsfe.org/mario/?p=283">nëse Konqi --
 116. maskoti i KDE-së -- është mashkull apo femër</a>.</li>
 117. <li>Dhe Daniel Pocock-u shpjegon <a
 118. href="http://danielpocock.com/the-easiest-way-to-run-your-own-openid">se si
 119. mund të bëheni furnizuesi i vetvetes me OpenID</a>.</li>
 120. </ul>
 121. </ul>
 122. <h2>Aktivizohuni: Përhapni mesazhin me sende Software i Lirë</h2>
 123. <p>Gjatë javëve të fundit, shumë vetë <a
 124. href="/contribute/spreadtheword.html#promo-material">porositën
 125. ngjitësat tonë “S’bëhet fjalë për re, por thjesht për kompjuterat e të tjerëve”</a>. Tani Rich
 126. Folsom-i hartoi <a
 127. href="https://chrome.google.com/webstore/detail/cloud-to-other-peoples-co/kkpbkgbkkggjfnkkcfaodijpfldjfkji">një
 128. shtojcë për shfletuesin Chromium</a>, që e shndërron “renë” në “kompjutera të
 129. të tjerëve”.</p>
 130. <p>Ngaqë slogani u pëlqeu shumë njerëzve, tani, në shitoren tonë, kemi edhe
 131. <strong>çanta</strong> <a
 132. href="/order/order.html">“S’bëhet fjalë për re, por thjesht për kompjuterat
 133. e të tjerëve”</a>. Më tej, kemi një bluzë të re për Standardet e Hapura,
 134. me robotë, blu e çelët, pas trupit, ose ngjyrë kaki, jo pas trupit, bluzën
 135. “E dua Software-in e Lirë”, blu e çelët, dhe bluza gri “Hacking for Freedom”,
 136. pas trupit, ngjitësa gri metalike “GNU/Linux inside” dhe një stemë të artë GNU.</p>
 137. <p>Nëse doni të përhapni mesazhin e Software-it të Lirë në punë, konferenca, ose
 138. gjetiu, mund <a
 139. href="/order/order.html">t’i porositni të tëra këto te faqja jonë e artikujve tregtarë</a>.</p>
 140. <p>Faleminderit krejt <a href="/contribute/contribute.html">vullnetarët</a>, <a href="http://fellowship.fsfe.org/join">anëtarët shok</a> dhe
 141. <a href="/donate/thankgnus.html">korporatat dhuruese</a> që bëjnë të mundur punën tonë,<br/>
 142. <a href="/about/kirschner">Matthias Kirschner </a> - <a href="/index.html">FSFE</a></p>
 143. <!--/e-content-->
 144. </body>
 145. <sidebar promo="about-fsfe" />
 146. <author id="kirschner" />
 147. <date>
 148. <original content="2015-03-04" />
 149. </date>
 150. <followup>donate</followup>
 151. <tags>
 152. <tag>newsletter</tag>
 153. </tags>
 154. </html>
 155. <!--
 156. Local Variables: ***
 157. mode: xml ***
 158. End: ***
 159. -->