Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

news-20160411-01.sq.xhtml 4.3KB

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 2. <html newsdate="2016-04-11">
 3. <head>
 4. <title>Deklaratë e Përbashkët rreth Udhëzimit mbi Bllokimet Radio</title>
 5. </head>
 6. <body>
 7. <h1>Deklaratë e Përbashkët rreth Udhëzimit mbi Bllokimet Radio</h1>
 8. <p newsteaser="yes">23 organizma, përfshi Free Software Foundation
 9. Europe (FSFE) <a href="/activities/radiodirective/statement.html">bashkuan
 10. zërat për të propozuar masa</a> që institucionet e BE-së dhe shtetet
 11. anëtare të BE-së të shmangin rrjedhojat negative mbi të drejtat e përdoruesve
 12. dhe Software-in e Lirë të ardhura nga Udhëzimi i BE-së mbi Pajisjet Radio 2014/53/EU.</p>
 13. <p>‘<a href="/activities/radiodirective/radiodirective.html">Udhëzimi
 14. mbi Bllokimet Radio</a>’ që do të jetë i zbatueshëm në BE duke filluar
 15. nga 13 qershori, 2016, kërcënon lirinë e software-it, të drejtat e përdoruesve,
 16. konkurrencën e ndershme, risitë, mjedisin dhe vullnetarizmin – pa ndonjë
 17. përfitim të dukshëm për sigurinë. Ai fut në lojë ‘domosdoshmëri thelbësore’
 18. të tepruara, në trajtën e detyrimit të prodhuesve të pajisjeve që të garantojnë
 19. përputhshmërinë me rregullat mbi radion për çdo software të mundshëm që
 20. mund të xhirohet në çdo produkt që përdor spektrin e frekuencave radio.
 21. Në praktikë kjo do të thotë që në të ardhmen, në pajisje çfarëdo që lidhen me
 22. rrjete pa tel, celularë apo GPS, mund të instalohet vetëm software i caktuar,
 23. i autorizuar nga prodhuesit: fjala vjen, rrugëzues, telefona celularë, karta WiFi dhe
 24. dhe laptopë që i përmbajnë ato, ose thuajse krejt pajisjet që përmbajnë funksione
 25. rrjeti.</p>
 26. <p>Plotësimi i kësaj domosdoshmërie do t’i lidhë përdoruesit pas prodhuesve
 27. të hardware-it, dhe do të jetë pengesë për bizneset e bazuar në Software-in e
 28. Lirë ose mbi çfarëdo software tjetër alternativ që nuk instalohet si parazgjedhje
 29. nga prodhuesi i pajisjes. Kjo do të sjellë ndërlikime negative për konkurrencën
 30. e ndershme dhe lirinë për t’u marrë me biznes. Domosdoshmëria për të verifikuar
 31. që çdo ndërthurje e mundshme hardware-software të jetë e përputhshme me RED-in – i përfytyruar
 32. për thellimin e sigurisë së pajisjeve radio – u heq përdoruesve dhe sipërmarrjeve
 33. mundësinë e zgjedhjes së software-it problemet e të cilit mund të ndreqen nga kushdo,
 34. pa u dashur të bazohesh te tregtuesi i tij.</p>
 35. <p>Prandaj, FSFE-ja dhe nënshkrues të tjerë u kërkojnë institucioneve të BE-së
 36. dhe shteteve anëtare të saj të mos prekin të drejtat e përdoruesve dhe sipërmarrjeve
 37. për të përdorur dhe instaluar në pajisjet e tyre Software të Lirë dhe çfarëdo alternative
 38. prej palësh të treta; të shmangë bllokimin e pajisjeve nga përdorimi vetëm i software-it
 39. të furnizuar nga prodhuesi hardware; dhe të tërhiqet prej kalimit të përgjegjësisë për
 40. përputhshmërinë e software-it me rregullat nga përdoruesit te prodhuesit, kur përdoruesit
 41. bëjnë ndryshime te formësimi parazgjedhje. Në këtë pikëpamje, software-i dhe hardware-i
 42. s’duhen trajtuar ndryshe nga njëri-tjetri. Komisionit të BE-së i njihet e drejta të miratojë
 43. akte të deleguar, të cilët mund sjellin këto përmirësime jetike.</p>
 44. <p>Deklarata e përbashkët mbi Udhëzimin mbi Bllokimet Radio është <a href="/activities/radiodirective/statement.en.html#sig">e hapur për më tepër nënshkrime</a>. Qofshi përdorues, projekt bamirësie, ose sipërmarrje, Udhëzimi
 45. mbi Bllokimet Radio prek këdo. U kërkojmë organizmave dhe kompanive të tjera
 46. ta përkrahin deklaratën tonë për të bërë të mundur që Udhëzimi mbi Bllokimet Radio
 47. të mos vendosë kufizime në tufë, të panevojshme dhe të tepruara mbi të drejtat e konsumatorëve
 48. dhe sipërmarrjeve, kur ai të sendërtohet në ligjet e secilit shtet.</p>
 49. <p>Ju lutemi, lexoni edhe <a
 50. href="/activities/radiodirective/radiodirective.html">analizën
 51. tonë të hollësishme</a>, dhe mos ngurroni të lidheni me ne, nëse keni ndonjë pyetje.</p>
 52. </body>
 53. <tags>
 54. <tag>front-page</tag>
 55. <tag content="Udhëzimi mbi Bllokimet Radio">RadioDirective</tag>
 56. <tag content="Politika">Policy</tag>
 57. <tag content="Konkurrencë">Competition</tag>
 58. <tag content="Parlamenti Europian">EuropeanParliament</tag>
 59. <tag content="Komisioni Europian">EuropeanCommission</tag>
 60. </tags>
 61. </html>