Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

news-20151028-01.sq.xhtml 3.9KB

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374757677
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 2. <html newsdate="2015-10-28">
 3. <head>
 4. <title>FSFE-ja nënshkruan letrën e përbashkët për liri pajisjesh fundore</title>
 5. </head>
 6. <body class="press release">
 7. <h1>FSFE-ja nënshkruan letrën e përbashkët për liri pajisjesh fundore</h1>
 8. <p newsteaser="yes">Tok me 9 organizma të tjerë civilë dhe ekonomikë,
 9. Free Software Foundation Europe (FSFE) i dërgoi një letër një numri
 10. të madh anëtarësh të Bundestag-ut lidhur me çështjen e rrugëzuesve
 11. të detyrueshëm. Letra është menduar të theksojë rëndësinë e miratimit
 12. të projektligjit mbi lirinë në pajisjeve fundore në telekomunikacion.</p>
 13. <p>Më 4 nëntor katër këshillat e parlamentit për Ekonominë dhe Energjinë,
 14. Ligjet dhe Mbrojtjen e Konsumatorit, Trafikun dhe Infrastrukturën Dixhitale,
 15. dhe Planet Dixhitale do të konsultohen lidhur me projektligjin “mbi përzgjedhjen
 16. dhe lidhjen e pajisjeve fundore të telekomunikacionit“. 132 përfaqësuesit që
 17. bëjnë pjesë në katër këshillat do të kenë një përgjegjësi të veçantë, ngaqë
 18. është në dorën e tyre të mbrojnë të drejtat e konsumatorëve dhe bizneset
 19. e vogla dhe të mesme.</p>
 20. <blockquote>
 21. <p>”E mirëpresim hartimin nga ana e qeverisë federale të një projektligji
 22. që mund të nxjerrë efektivisht jashtë loje rrugëzuesit e detyrueshëm“, shprehet
 23. Matthias Kirschner, president i FSFE-së. “Gjendja e tanishme e rrugëzuesve
 24. të detyrueshëm është e dëmshme si për shtetasit, ashtu edhe për ekonominë.
 25. Ky fakt duhet ditur nga krejt përfaqësuesit, e krejt partive. Tani na duhet
 26. një sendërtim i shpejtë dhe i pandryshuar i ligjit të projektuar.“</p>
 27. </blockquote>
 28. <p>Projektligji është përfundimi i një diskutimi të gjatë rreth të ashtuquajturve
 29. rrugëzues të detyrueshëm. Këta ua pengojnë përdoruesve të internetit përdorimin
 30. e një pajisjeje fundore të zgjedhur prej atyre vetë dhe i detyrojnë të kenë
 31. përherë pajisjen e operatorit në rrjetin e tyre shtëpiak. Kjo praktikë e përhapur
 32. gjerësisht është kërcënim për sigurinë, privatësinë dhe pavarësinë e krejt përdoruesve
 33. të Internetit dhe ka efekte negative mbi konkurrencën e lirë dhe të ndershme mes
 34. prodhuesve.</p>
 35. <p>Megjithë opinionin e njëzëshëm të ekspertëve, organizmave për mbrojtje
 36. të konsumatorit, dhe politikanëve, disa anëtarë të Këshillit Federal kanë
 37. zgjedhur pozicionet e atyre pak kundërshtarëve të projektligjit. Duke bërë kështu
 38. ata kanë adoptuar argumentet e hapërdarë dhe të hedhur poshtë nga praktika prej
 39. kohësh të mundësuesve të shërbimeve internet dhe operatorëve telefonikë. Deri më
 40. sot Qeveria Federale e ka hedhur poshtë kriticizmin e Këshillit si jo të arsyeshme.</p>
 41. <blockquote>
 42. <p>“Letra e sotme do të duhet të pengojë një përsëritje të reagimit zhgënjyes
 43. të Këshillit. Me një aleancë të gjerë të shumanshme përkrahësish të lirisë
 44. së pajisjeve fundore, ne i kërkojmë anëtarëve të komitetit t’i kalojnë në ligj
 45. këto të drejta themelore të përdoruesve sa më shpejt të jetë e mundur, dhe pa
 46. kompromise të kalbura“, shprehet Max Mehl, bashkërenduesi gjerman në FSFE. “Nga
 47. sot e tutje, asnjë përfaqësues nuk mund të mbrohet se nuk e dinte rëndësinë
 48. e lirisë së pajisjeve fundore në përdorimin e pavarur dhe sigurinë e Iinternetit.”</p>
 49. </blockquote>
 50. <p>Versionin letrës së përbashkët, pa emrat e nënshkruesve, mund
 51. ta shihni <a href="/activities/routers/files/20151027_Verbaendeschreiben.pdf">këtu</a>.
 52. Si shtesë, krejt veprimtaritë e rëndësishme përgjatë debatit mbi rrugëzuesit e detyrueshëm
 53. i keni grumbulluar ndarazi <a
 54. href="/activities/routers/timeline.html">në sajtin tonë</a>.</p>
 55. </body>
 56. <tags>
 57. <tag>front-page</tag>
 58. <tag content="Competition">Competition</tag>
 59. <tag content="Germany">de</tag>
 60. <tag content="Policy">Policy</tag>
 61. <tag content="Compulsory Routers">routers</tag>
 62. </tags>
 63. </html>