Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

news-20150325-01.sq.xhtml 3.6KB

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374757677787980818283848586878889909192939495969798
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 2. <html newsdate="2015-03-25">
 3. <head>
 4. <title>Deklaratë e përbashkët : Shtimi në maksimum i përfshirjes dhe angazhimit
 5. përmes përdorimit të Standardeve të Hapura në Komisionin Europian</title>
 6. </head>
 7. <body class="press release">
 8. <h1>Deklaratë e përbashkët : Shtimi në maksimum i përfshirjes dhe angazhimit
 9. përmes përdorimit të Standardeve të Hapura në Komisionin Europian</h1>
 10. <p newsteaser="yes">Sot është Dita e Lirisë së Dokumenteve,
 11. dita ndërkombëtare e kremtimit të Standardeve të Hapura dhe
 12. e shtimit të ndërgjegjësimit mbi to. Me këtë rast, duam
 13. të përsiatim mbi rëndësinë që ka për institucionet publike në
 14. përgjithësi, dhe për Komisionin Europian në veçanti, kur
 15. merret parasysh roli i tij drejtues, përdorimi i Standardeve
 16. të hapura në krejt komunikimet dhe shërbimet e veta dixhitale.
 17. </p>
 18. <p>
 19. <a href="http://fsfe.org/activities/os/def.en.html">Standardet
 20. e Hapura</a> janë formate dhe protokolle që mund t’i përdorë kushdo,
 21. pa pagesë dhe kufizime, për të cilat nuk kërkohet program i veçantë
 22. nga një tregues i dhënë. Ato janë thelbësore për ndërveprueshmërinë
 23. dhe lirinë e zgjedhjes të bazuar në meritat e programeve të ndryshme.
 24. Për një institucion publik si Komisioni Europian, kjo është veçanërisht
 25. e rëndësishme, ngaqë çdo qytetar dhe kompani e BE-së duhet të gëzojë
 26. të drejtën të komunikojë dhe ndërveprojë me administratën e saj duke
 27. përdorur përjashtimisht Standarde të Hapura, dhe jo të jenë të detyruar
 28. të instalojnë dhe përdorin software nga një tregtues i caktuar. Kjo
 29. është arsyeja pse përfitojmë nga rasti i Ditës së Lirisë së Dokumenteve,
 30. që të shprehim shqetësimet tona lidhur me përdorimin jo të drejtë të
 31. standardeve në fushën e aplikimeve për programe të BE-së.
 32. </p>
 33. <p>
 34. Sot, kur aplikohet për shumicën e programeve të BE-së, kandidatët janë
 35. zakonisht të detyruar të plotësojnë formularë në PDF që përdorin
 36. elementë të sendërtuar vetëm në software pronësor të një tregtuesi
 37. të dhënë (Adobe), software i cili hëpërhë nuk mund të kihet për krejt
 38. platformat. Ky është problem për mjaft nga aplikuesit që përfundojnë
 39. me privim të mundësisë së zgjedhjes ose të përjashtuar fare nga procesi.
 40. S’ka pse të jetë kështu, veçanërisht po të kihet parasysh se ka një numër
 41. alternativash të efektshme të bazuara krejtësisht në Standarde të Hapura.
 42. Përgjithësisht, do të këshillonin mospërdorimin e PDF-së për formularë
 43. në Internet, në vend të saj do të rekomandonim zgjidhje të bazuara në
 44. Standarde Web të Hapura, të tilla si HTML5 dhe XForms. Me këtë deklaratë
 45. të përbashkët, ne i bëjmë thirrje Komisionit Europian ta trajtojë këtë
 46. gjendje dhe të sigurojë që krejt ndërveprimet me publikun të kryhen
 47. duke përdorur krejtësisht Standarde të Hapura, duke siguruar kështu
 48. maksimumin e përfshirjes dhe lirisë së zgjedhjes për krejt qytetarët
 49. europianë.
 50. </p>
 51. <p>
 52. Nënshkrues :
 53. </p>
 54. <p>
 55. Jean-Christophe Becquet,
 56. President,
 57. April
 58. </p>
 59. <p>
 60. Karsten Gerloff,
 61. President,
 62. Free Software Foundation Europe (FSFE)
 63. </p>
 64. <p>
 65. Andreas Krisch,
 66. President,
 67. European Digital Rights (EDRi)
 68. </p>
 69. <p>
 70. Graham Taylor,
 71. CEO,
 72. OpenForum Europe (OFE)
 73. </p>
 74. <p>
 75. Peter Ganten,
 76. Chairman of the board,
 77. Open Source Business Alliance (OSBA)
 78. </p>
 79. </body>
 80. <tags>
 81. <tag content="faqja hyrëse">front-page</tag>
 82. <tag content="DLD">DFD</tag>
 83. <tag content="Standarde të Hapura">OpenStandards</tag>
 84. <tag content="Politikë">Policy</tag>
 85. </tags>
 86. </html>