Source files of fsfe.org, pdfreaders.org, freeyourandroid.org, ilovefs.org, drm.info, and test.fsfe.org. Contribute: https://fsfe.org/contribute/web/ https://fsfe.org
You can not select more than 25 topics Topics must start with a letter or number, can include dashes ('-') and can be up to 35 characters long.

news-20130927-01.sq.xhtml 3.0KB

12345678910111213141516171819202122232425262728293031323334353637383940414243444546474849505152535455565758
 1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 2. <html newsdate="2013-09-27">
 3. <head>
 4. <title>Të ndryshosh botën: Projekti GNU bëhet 30 vjeç</title>
 5. </head>
 6. <body>
 7. <h1>Të ndryshosh botën: Projekti GNU bëhet 30 vjeç</h1>
 8. <p newsteaser="yes">U bënë 30 vjet që kur Richard Stallman njoftoi fillimin e <a
 9. href="http://gnu.org">projektit GNU</a>. Një nismë, që zuri fill me irritimin
 10. e programuesit për shkak të një përudhësi të dëmtuar shtypësi, ka ndryshuar
 11. shoqërinë tonë. Ideja e software-it që gjithkush mund ta përdorë, studiojë,
 12. ndajë me të tjerët dhe përmirësojë doli në fakt shumë e fuqishme.</p>
 13. <blockquote><p>"Pa projektin GNU dhe lëvizjen e Software-it të Lirë që ai
 14. frymëzoi, jeta jonë e përditshme - dhe Interneti - do të ishin krejt
 15. ndryshe sot," thotë Karsten Gerloff, president i Free Software
 16. Foundation Europe-ës.</p></blockquote>
 17. <p><a href="/about/basics/freesoftware.html">Software-i i Lirë</a> e vendos
 18. kontrollin e pajisjeve elektronike atje ku e ka vendin: te njerëzit që i kanë
 19. ato pronë. Sot, Software-i i Lirë është kudo. Ai vë në lëvizje Internet-in,
 20. telefonat tanë celularë, televizionet, automjetet, rrugëzuesit, dhe pajisjet
 21. elektronike gjithfarëlloj. Software-i i Lirë ka ndryshuar në mënyrë themelore
 22. rrugën sipas të cilës njerëzit krijojnë software: në vend se të pengohen
 23. njerëzit të përshtatin software-in sipas nevojave të tyre, ata ftohen
 24. të marrin pjesë në zhvillimin e software-it. </p>
 25. <blockquote><p>"Projekti GNU ka funksionuar si pikënisje e një lëvizje
 26. që na siguron se kontrollin mbi teknologjinë e kemi ne, dhe jo të na
 27. kontrollojë teknologjia ne," thotë Matthias Kirschner, drejtues i
 28. seksionit mbi Ndërgjegjësimit të Publikut në FSFE.</p></blockquote>
 29. <p>Ndikimi i frymës së projektit GNU mbi ndarjen me të tjerët të dijes dhe
 30. njohurive shkon shumë më larg se sa sistemi operativ GNU/Linux, dhe shtrihet
 31. përtej programeve të kompjuterit. Me fuqinë që jep dija e përbashkët,
 32. Wikipedia është ngjitur shpejt për t’u bërë enciklopedia kryesore e botës.
 33. Creative Commons u lejon artistëve, muzikantëve dhe autorëve të përdorin
 34. vepra të tyret në rrugë që i përshtaten përsosmërisht epokës dixhitale.
 35. Shkencëtarët dhe inxhinierët mbështeten te mjete Software i Lirë për të kuruar
 36. sëmundje dhe për ta bërë jetën e gjithkujt më të mirë. Tani po piqet një brez
 37. të rinjsh për të cilët ndarja me njëri-tjetrin e dijeve është gjëja natyrale
 38. që duhet kryer.</p>
 39. <blockquote><p>"U jemi mirënjohës Richard Stallman-it që ndezi këtë ndryshim
 40. epokal, dhe gjithkujt që ka punuar kaq fort për përparimin e Software-it të
 41. Lirë në këta tre dhjetëvjeçarë," thotë Gerloff. "Bashkohuni me lëvizjen tonë, <a
 42. href="/fellowship/join.html">përkrahni punën tonë</a>, dhe na ndihmoni të
 43. përballojmë sfidat që kemi përpara."</p></blockquote>
 44. </body>
 45. <tags>
 46. <tag>front-page</tag>
 47. <tag>GNU</tag>
 48. </tags>
 49. <timestamp></timestamp>
 50. </html>