De Free Software Foundation Europe werkt als niet gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk aan het verbeteren van de algemene kennis over Vrije Software en Open Standaarden. Wij promoten deze zaken in de politiek, het bedrijfsleven, de juridische wereld en in de hele samenleving. Wat volgt is een beschrijving van onze werkzaamheden en onze actuele campagnes.
De Freedom Task Force verzamelt en verspreidt kennis over juridische en aan licenties verbonden aspecten van Vrije Software. Wij verdedigen de belangen van Vrije Softwareprojecten, brengen specialisten van over heel de wereld samen en helpen andere verenigingen met gelijkaardigde doelstellingen. Wij geven ondersteuning en opleidingen. In samenwerking met gpl-violations.org en leden van het Europees Juridisch Netwerk stellen wij documentatie ter beschikking.
Het publiek informeren over Vrije Software is een van de basistaken van de FSFE. Onze organisatie telt een groot aantal personen die gespecialiseerd zijn en een breed gamma van Vrije Softwareonderwerpen. U kan contact met ons opnemen voor het geven van toespraken en workshops of voor een deelname aan een panelgesprek.
Dankzij Open Standaarden kunnen mensen alle soorten gegevens op een vrije en betrouwbare wijze met elkaar delen. Ze behoeden ons voor lock-in's en andere kunstmatige beperkingen op interoperabiliteit en staan garant voor een grote keuze van producenten en technologische oplossingen. Wij promoten Open Standaarden omdat wij er zeker van willen zijn dat mensen makkelijk de overstap kunnen maken naar Vrije Software of tussen verschillende Vrije Softwareoplossingen.
In 2001 startte het Directoraat-Generaal voor mededinging van de Europese Commissie, onder leiding van prof. Monti, een onderzoek naar de dominante marktpositie van Microsoft in desktop besturingssystemen. De Free Software Foundation Europa werd door de Commissie uitgenodigd de standpunten van de Vrije Software beweging te verdedigen.Ook in 2004 beantwoordde de FSFE de oproep om de vrije concurrentie en de vrije keuze te helpen beschermen tegen misbruiken.
De FSFE werkt samen met de Europese Commissie en het Europees Parlement om van Europa een positieve omgeving te maken voor Vrije Software en Open Standaarden. Wij strijden tegen monopolies en voor meer concurrentie in de softwaremarkt door op te treden als belanghebbende derde partij in antitrustzaken. Wij informeren de beleidsmakers over de voordelen die Vrije Software biedt, en wij leggen interoperabiliteit steeds weer op tafel.
Wij zijn de motor achter het grootste private, niet-partijgebonden, producentonafhankelijk netwerk ter wereld van juridische experten op het gebied van Vrije Softwarelicenties.
De FSFE is een actief promotor van Vrije Software in scholen en universiteiten. Vrije Software is superieur vanuit pedagogisch standpunt. De basisprincipes van vrijheid en samenwerking zijn tevens de basisprincipes van onderwijs in een democratische omgeving.
Een lobbygroep rond het Europees Octrooibureau en de Business Software Alliance (BSA), die de belangen van grote Amerikaanse bedrijven behartigen, zijn momenteel hard aan het werk om softwareoctrooien in Europa mogelijk te maken. Softwareoctrooien vormen een grote bedreiging voor onze samenleving en economie.
De FSFE is sinds 2002 actief op VN-niveau. Momenteel zijn wij betrokken bij:
Een initiatief van de Fellowshop of FSFE. "pdfreaders.org" is een website met informatie over PDF en koppelingen naar Vrije Software pdf-lezers voor de meest gebruikte besturingssystemen.
Op 30 maart vragen wij extra aandacht voor Open Document Formaten en Open Standaarden. Er worden over heel de wereld activiteiten georganiseerd door partnerorganisaties en vrijwilligers. Help ons via www.documentfreedom.org.
DRM.info is een samenwerkingsplatform opgestart en beheert door de FSFE. Het waarschuwt voor de gevaren van digitale restrictiemethoden en heeft aandacht voor de bezorgdheden van verschillende groepen. Deze campagne loopt onder andere in samenwerking met Digital liberty, consumer protection en net-activism en organisaties van bibliotheken.
Wij onderschrijven en steunen de verklaring van Genève. Wij nodigen alle opstellers, ondertekenaars en de Verenigde Naties uit om er nu aan te beginnen. Er moet niet alleen worden nagedacht over de rol die WIPO kan spelen, maar vooral over wat voor soort organisatie er nodig is om haar te vervangen.
Tijdens de federale verkiezingen in 2009 vroeg de FSFE aan alle Vrije Softwarefanaten om bij de kandidaten van verschillende partijen te informeren naar hun houding ten opzichte van Vrije Software en Open Standaarden.
Valentijnsdag is een feestdag voor de liefde en affectie tussen intieme vrienden. FSFE's campagne geeft u de kans te tonen dat u geeft om mensen en Vrije Software die u het hele jaar rond hun liefde geven.
De Free Software Foundation Europe heeft in het verleden aan verschillende andere problemen en campagnes gewerkt. U vindt in onze sectie Beëindigde en afgebroken projecten meer details over onze verwezenlijkingen.