1 Apparaatneutraliteit

Apparaatneutraliteit

Hoewel digitale apparaten vandaag de dag alomtegenwoordig zijn, neemt het aantal apparaten waarop gebruikers geen Vrije Software kunnen draaien, exponentieel toe. Het gevolg is een toenemend verlies van controle van gebruikers over de technologie. Apparaatneutraliteit wil eindgebruikers in staat stellen de poortwachters te omzeilen teneinde een niet-discriminerend gebruik van Vrije Software op hun apparaten te hebben.

Apparaatneutraliteit: Vrije Software in apparaten beschermen

Inhoud

  1. Apparaten en hernieuwde macht van eindgebruikers
  2. Computers voor algemeen gebruik en Vrije Software
  3. Monopolie van poortwachters over apparaten
  4. Apparaatneutraliteit en Vrije Software
    1. Softwarevrijheid
    2. Geen vergrendeling
    3. Controle van eindgebruikers over data
  5. Van Apparaatneutraliteit een realiteit maken

Apparaten en hernieuwde macht van eindgebruikers

We kennen allemaal het plezier van een nieuw apparaat en de opwinding van het ontdekken van functies en mogelijkheden. Laten we ons het scenario voorstellen waarin u een nieuwe slimme telefoon hebt gekocht.

U vindt het spannend om te leren en te ontdekken wat uw apparaat allemaal kan. U wilt apps installeren, de camera gebruiken, het internet opgaan, spelletjes spelen en genieten van alles wat uw apparaat kan. Maar al snel begint u zich te realiseren dat er iets mis is. Om uw telefoon op te kunnen starten, wordt u gevraagd om een online account aan te maken voor het gebruik van het toestel.

Verder begint u te merken hoe beperkt u bent in het downloaden en installeren van nieuwe apps en programma's. De enige mogelijkheid is via de apps store of marketplace van de fabrikant. Het kan zelfs verboden zijn om software van derden zijdelings te laden of te installeren, inclusief alternatieve softwarepakketbronnen. Het vreemdste is dat u geen voorgeïnstalleerde programma's mag verwijderen die die het geheugen van het apparaat in beslag nemen en de batterij overmatig leegtrekken.

U denkt misschien dat dit een probleem is met het besturingssysteem en gaat op zoek naar alternatieven. Uw apparaat start echter alleen op met een specifiek, geheel of gedeeltelijk eigen systeem. Met andere woorden, u kunt geen ander besturingssysteem installeren. Ten slotte realiseert u zich helaas dat, hoewel uw slimme telefoon een computer voor algemeen gebruik is, u opgescheept zit met een kunstmatig beperkt apparaat dat veel minder presteert dan u had verwacht.

Persoon staart naar slimme telefoon op de tafel.
Beperkingen aan Vrije Software, vergrendeling ("lock-in") door verkopers en gebrek aan controle over persoonlijke data zijn op dit moment hindernissen voor eindgebruikers op digitale markten.

Problemen als deze, en vele andere met betrekking tot browsers, zoekmachines, en hardware, zijn een alledaags verschijnsel op digitale markten. Eindgebruikers ondervinden een ernstige beperking van hun rechten en mogelijkheden om hun apparaten vrij te gebruiken. Basisvrijheden zoals het installeren en verwijderen van software worden op oneerlijke wijze beperkt door deze bedrijven, ook wel "poortwachters" genoemd, vanwege hun monopolistische controle over apparaten.

Apparaatneutraliteit is een beleidsconcept om eindgebruikers in staat te stellen poortwachters te omzeilen teneinde Vrije Software te draaien en, onafhankelijk van de controle uitgeoefend door hardware fabrikanten, verkopers en platformen, diensten te gebruiken. Op deze pagina leert u dat Apparaatneutraliteit kan worden bereikt door het beschermen van softwarevrijheid in apparaten, bescherming van eindgebruikers tegen vergrendeling ("lock-in") en het bevorderen van gestandaardiseerde manieren van data-interoperabiliteit.

Computers voor algemeen gebruik en Vrije Software

Digitale apparaten zijn in alle aspecten van het leven een realiteit. We gebruiken ze voor werk, communicatie, amusement en internettoegang. Dergelijke apparaten zijn krachtige machines, die ons toegang geven tot een enorm aantal functies en een bijna oneindig aantal taken kunnen uitvoeren. Onze slimme telefoons, tablets, laptops en andere aangesloten apparaten zijn computers voor algemeen gebruik . Dat betekent dat we elke software kunnen draaien die we maar willen om volledig gebruik te maken van de hardware. Dit potentieel wordt bevorderd door Vrije Software.

Softwarevrijheid hangt af van hoe we software in apparaten kunnen draaien. Het waarborgen van de vier vrijheden van Vrije Software over besturingssystemen, drivers, app-winkels, browsers, en alle andere software is cruciaal: niet alleen voor de keuzevrijheid, maar ook voor een gezonde, concurrerende en democratische digitale omgeving.

Tekening van een computer en een slimme telefoon.
Iedereen zou de software die men wil moeten kunnen gebruiken op eigen computers voor algemeen gebruik.

Monopolie van poortwachters over apparaten

Hoewel de apparaten die we gebruiken computers voor algemeen gebruik zijn, hebben fabrikanten, verkopers en internetplatforms de softwarevrijheid beperkt door monopolistische controle uit te oefenen over apparatuur van eindgebruikers. Deze macht wordt gebruikt over belangrijke functies en componenten van apparaten, zoals besturingssystemen, browsers en app-winkels. Aangezien deze elementen essentieel zijn voor het functioneren van apparaten, vormen zij een afsluitingsmonopolie, dat dergelijke bedrijven bevoegdheden verleent in de in die zin dat zij kunnen worden beschouwd als "poortwachters van toegangspoorten" voor eindgebruikers om toegang te krijgen tot en controle uit te oefenen over software, hardware en diensten van hun apparaten.

Fabrikanten, verkopers en platforms die apparaten controleren kunnen een poortwachter-functie vervullen, op vergelijkbare wijze als een aanbieder van een internettoegangsverbinding die een toegang naar het internet controleert. Hoe belangrijker de functies en componenten van het apparaat voor de eindgebruiker zijn, des te steviger de positie van de poortwachter op de digitale markten kan worden verankerd.

Gemonopoliseerde markten zijn schadelijk voor de eerlijke concurrentie en het welzijn van de consument. Met poortwachters die besturingssystemen, app-winkels, browsers en belangrijke online diensten controleren, worden eindgebruikers achtergelaten met geen of weinig keuzes, waardoor individuele vrijheden en zelfbeschikking worden belemmerd. In het algemeen wordt controle door een poortwachter bereikt door:

Tekening van een slimme telefoon, een persoon en gesloten apparaten.
De macht van poortwachters over apparaten: beperking van de softwarevrijheid, vergrendeling van apparaten en hogere overstapkosten.

Apparaatneutraliteit afdwingen

Vrije Software en Apparaten

Steun de FSFE

Als niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk werkt de Free Software Foundation Europe om algemeen begrip en steun voor Vrije Software en Open Standaarden te creëren in de politiek, het bedrijfsleven, het recht en de samenleving in het algemeen. Door donateur te worden van de FSFE steunt u ons werk en helpt u onze financiële onafhankelijkheid te verzekeren.

Word een supporter
André Ockers