Browse Source

Vive l'apostrophe

svn path=/trunk/; revision=29483
tags/stw2018
guest-Besnik_b 5 years ago
parent
commit
4d509aadbb
98 changed files with 315 additions and 314 deletions
 1. 1
  1
    about/legal/imprint.sq.xhtml
 2. 1
  1
    about/legal/legal.sq.xhtml
 3. 6
  6
    associates/about.sq.xhtml
 4. 1
  1
    associates/associates.sq.xhtml
 5. 6
  6
    campaigns/android/android.sq.xhtml
 6. 3
  3
    campaigns/android/artwork.sq.xhtml
 7. 11
  11
    campaigns/android/help.sq.xhtml
 8. 1
  1
    campaigns/android/liberate.sq.xhtml
 9. 7
  7
    campaigns/android/workshops.sq.xhtml
 10. 1
  1
    campaigns/generalpurposecomputing/secure-boot-analysis.sq.xhtml
 11. 4
  4
    campaigns/ilovefs/2012/ilovefs.sq.xhtml
 12. 5
  5
    campaigns/ilovefs/2013/ilovefs.sq.xhtml
 13. 3
  3
    campaigns/theydontwantyouto/index.sq.xhtml
 14. 5
  5
    campaigns/theydontwantyouto/tc_video.sq.srt
 15. 1
  1
    contact/contact.sq.xhtml
 16. 3
  3
    contact/local.sq.xhtml
 17. 9
  9
    contribute/internship.sq.xhtml
 18. 5
  5
    contribute/spreadtheword.sq.xhtml
 19. 1
  1
    documents/documents.sq.xhtml
 20. 3
  3
    donate/donate.sq.xhtml
 21. 1
  1
    donate/hardware.sq.xhtml
 22. 1
  1
    error/503.sq.xhtml
 23. 1
  1
    events/2013/event-20130118-01.sq.xml
 24. 1
  1
    events/2013/event-20130203-01.sq.xml
 25. 1
  1
    events/2013/event-20130314-01.sq.xml
 26. 1
  1
    events/2013/event-20130315-01.sq.xml
 27. 1
  1
    events/2013/event-20130411-01.sq.xml
 28. 1
  1
    events/2013/event-20130419-01.sq.xml
 29. 1
  1
    events/2013/event-20130515-01.sq.xml
 30. 1
  1
    events/2013/event-20130517-01.sq.xml
 31. 2
  2
    events/2013/event-20130517-02.sq.xml
 32. 1
  1
    events/2013/event-20130621-01.sq.xml
 33. 1
  1
    events/2013/event-20130719-01.sq.xml
 34. 1
  1
    events/2013/event-20130816-01.sq.xml
 35. 1
  1
    events/2013/event-20130920-02.sq.xml
 36. 1
  1
    events/2013/event-20131012-01.sq.xml
 37. 1
  1
    events/2013/event-20131018-01.sq.xml
 38. 1
  1
    events/2013/event-20131021-01.sq.xml
 39. 1
  1
    events/2013/event-20131114-01.sq.xml
 40. 1
  1
    events/2013/event-20131115-01.sq.xml
 41. 1
  1
    events/2013/linuxtag-2013.sq.xhtml
 42. 4
  4
    events/2013/rmll-2-2013.sq.xhtml
 43. 1
  1
    events/2014/event-20140201-01.sq.xml
 44. 3
  3
    freesoftware/basics/4freedoms.sq.xhtml
 45. 1
  1
    freesoftware/basics/comparison.sq.xhtml
 46. 6
  6
    freesoftware/basics/effective-advocacy.sq.xhtml
 47. 1
  1
    freesoftware/basics/gnuproject.sq.xhtml
 48. 3
  3
    freesoftware/basics/summary.sq.xhtml
 49. 2
  2
    freesoftware/basics/who-owns-free-software.sq.xhtml
 50. 8
  8
    freesoftware/education/argumentation.sq.xhtml
 51. 9
  9
    freesoftware/education/education.sq.xhtml
 52. 2
  2
    news/2012/news-20120110-01.sq.xhtml
 53. 1
  1
    news/2012/news-20120117-01.sq.xml
 54. 1
  1
    news/2012/news-20120228-01.sq.xhtml
 55. 2
  2
    news/2012/news-20121217-01.sq.xhtml
 56. 5
  5
    news/2013/news-20130212-01.sq.xhtml
 57. 2
  2
    news/2013/news-20130221-01.sq.xhtml
 58. 2
  2
    news/2013/news-20130226-01.sq.xhtml
 59. 1
  1
    news/2013/news-20130312-01.sq.xhtml
 60. 1
  1
    news/2013/news-20130319-01.sq.xhtml
 61. 3
  3
    news/2013/news-20130327-01.sq.xhtml
 62. 2
  2
    news/2013/news-20130402-01.sq.xhtml
 63. 2
  2
    news/2013/news-20130422-01.sq.xhtml
 64. 2
  2
    news/2013/news-20130423-02.sq.xhtml
 65. 1
  1
    news/2013/news-20130424-01.sq.xhtml
 66. 4
  4
    news/2013/news-20130503-01.sq.xhtml
 67. 1
  1
    news/2013/news-20130503-02.sq.xml
 68. 2
  2
    news/2013/news-20130611-01.sq.xhtml
 69. 1
  1
    news/2013/news-20130620-01.sq.xhtml
 70. 1
  1
    news/2013/news-20130625-02.sq.xhtml
 71. 4
  4
    news/2013/news-20130626-01.sq.xhtml
 72. 7
  7
    news/2013/news-20130703-01.sq.xhtml
 73. 3
  3
    news/2013/news-20130712-01.sq.xhtml
 74. 1
  1
    news/2013/news-20130716-01.sq.xhtml
 75. 1
  1
    news/2013/news-20130729-01.sq.xhtml
 76. 1
  1
    news/2013/news-20130730-01.sq.xhtml
 77. 1
  1
    news/2013/news-20130927-01.sq.xhtml
 78. 1
  1
    news/2013/news-20131104-01.sq.xhtml
 79. 1
  1
    news/2013/news-20131107-01.sq.xhtml
 80. 1
  1
    news/2014/news-20140116-01.sq.xhtml
 81. 1
  1
    news/2014/news-20140326-01.sq.xhtml
 82. 10
  10
    news/nl/nl-201302.sq.xhtml
 83. 6
  6
    news/nl/nl-201303.sq.xhtml
 84. 4
  4
    news/nl/nl-201305.sq.xhtml
 85. 4
  4
    news/nl/nl-201311.sq.xhtml
 86. 13
  13
    news/nl/nl-201312.sq.xhtml
 87. 7
  7
    news/nl/nl-201401.sq.xhtml
 88. 9
  9
    news/nl/nl-201402.sq.xhtml
 89. 6
  6
    news/nl/nl-201403.sq.xhtml
 90. 3
  3
    news/nl/nl-201404.sq.xhtml
 91. 8
  8
    news/nl/nl-201405.sq.xhtml
 92. 12
  12
    news/nl/nl-201406.sq.xhtml
 93. 9
  9
    news/nl/nl-201407.sq.xhtml
 94. 1
  1
    order/orderpromo-thanks.sq.xhtml
 95. 5
  5
    order/spreadtheword.sq.xhtml
 96. 1
  1
    support/support.sq.xhtml
 97. 21
  20
    tools/texts-sq.xml
 98. 1
  1
    work.sq.xhtml

+ 1
- 1
about/legal/imprint.sq.xhtml View File

@@ -24,7 +24,7 @@
</p>
<h2>Rregulla Privatësie</h2>
<p>Rregullat tonë të privatësisë janë të thjeshta: Nuk do t'i ndajmë kurrë të dhënat tuaja me dikë jashtë FSFE-së. Pikë.</p>
<p>Rregullat tonë të privatësisë janë të thjeshta: Nuk do ti ndajmë kurrë të dhënat tuaja me dikë jashtë FSFE-së. Pikë.</p>

</body>


+ 1
- 1
about/legal/legal.sq.xhtml View File

@@ -37,7 +37,7 @@ dhurime të përjashtuara nga taksat, kudo ku kjo është e mundur.</p>

<p>Seksionet janë të integruara në krejt FSFE-në me statutet e tyre,
duke u dhënë ekipeve kombëtare të FSFE-së lirinë dhe autonominë për
t'u marrë me çështje vendore në rrugën më të përshtatshme karshi identitetit
tu marrë me çështje vendore në rrugën më të përshtatshme karshi identitetit
kulturor dhe shoqëror të këtyre vendeve.</p>

<p>Statuti për këto seksione zakonisht rrjedh prej modifikimit të

+ 6
- 6
associates/about.sq.xhtml View File

@@ -29,7 +29,7 @@
FSFE-së të bëhej formalisht aleat me një organizëm që u kundërvihet
synimeve të FSFE-së. Këtë nuk mund ta pengojë asgjë, por në një rast
të tillë do të duhej pritur që FSFE-ja, pas një diskutimi me atë
organizëm shok, t'i ndërpriste lidhjet me të.
organizëm shok, ti ndërpriste lidhjet me të.
</p>

<p>
@@ -88,7 +88,7 @@
</p>

<p>
Mandej përfaqësuesi i organizmit tuaj do të duhej t'i shkruante
Mandej përfaqësuesi i organizmit tuaj do të duhej ti shkruante
team@fsfeurope.org, për të na bërë të ditur rreth aplikimit
tuaj për statusin e shokut.
</p>
@@ -96,22 +96,22 @@
<p>
Nëse deri atëherë nuk ju njohim, ose keni ndjesinë se ka ca pyetje
rreth organizmit tuaj të cilave nuk ua dimë përgjigjen, mundet
t'ju bëjmë pak pyetje përpara se të diskutojmë së brendshmi rreth
tju bëjmë pak pyetje përpara se të diskutojmë së brendshmi rreth
zbatimit tuaj.
</p>

<p>
Nëse FSFE-ja e pranon zbatimin, do të merrni njoftim nga presidenti
ose zëvendës-presidenti i FSFE-së, për t'ju bërë anëtar shok zyrtar.
ose zëvendës-presidenti i FSFE-së, për tju bërë anëtar shok zyrtar.
</p>

<p>
Mandej ka gjasa se do të krijojmë/ndërlidhim kanalet e komunikimit
(nëse duket e dobishme) që të përmirësohet komunikimi mes nesh.
Do t'ju japim edhe të drejta hyrjeje te site-i web i FSFE-së
Do t’ju japim edhe të drejta hyrjeje te sajti web i FSFE-së
(nëse nuk keni ende të tilla) dhe do të krijojmë te /associates/&lt;yourorg&gt;/
pjesën web për ju si anëtar shok ku ju mund të vendosni të dhëna
rreth ose prej organizmit tuaj për vizitorët e site-it web të FSFE-së.
rreth ose prej organizmit tuaj për vizitorët e sajtit web të FSFE-së.
</p>

<p>

+ 1
- 1
associates/associates.sq.xhtml View File

@@ -24,7 +24,7 @@
</p>

<p>
Nëse jeni të interesuar rreth statusit të anëtarit shok, ju lutemi, mund të lexoni <a href="/associates/about.html">se ç'do të thotë të jesh anëtar shok i FSFE-së dhe se si të bëheni një i tillë</a>.
Nëse jeni të interesuar rreth statusit të anëtarit shok, ju lutemi, mund të lexoni <a href="/associates/about.html">se çdo të thotë të jesh anëtar shok i FSFE-së dhe se si të bëheni një i tillë</a>.
</p>
<associates/>

+ 6
- 6
campaigns/android/android.sq.xhtml View File

@@ -27,7 +27,7 @@
i spiunojnë ata dhe në disa raste nuk mundet as edhe të hiqen prej andej.
</p>
<p>
Kjo fushatë mund t'ju ndihmojë të <strong>rifitoni kontrollin</strong>
Kjo fushatë mund tju ndihmojë të <strong>rifitoni kontrollin</strong>
mbi pajisjen tuaj Android dhe mbi të dhënat tuaja. Përmes saj grumbullohen
të dhëna mbi xhirimin e një sistemi Android sa më të lirë që mundet dhe përpiqemi të
bashkërendojmë përpjekjet në këtë fushë.
@@ -95,7 +95,7 @@
<p>
Xhirimi vetëm i Software-it të Lirë në pajisjen tuaj jua kalon juve kontrollin.
Edhe pse ndoshta nuk i keni krejt aftësitë për ushtrim të drejtpërdrejtë të krejt
lirisë suaj, do të përfitoni prej një bashkësie plot jetë që mund t'ia arrijë kësaj
lirisë suaj, do të përfitoni prej një bashkësie plot jetë që mund tia arrijë kësaj
tok me ju.
</p>
@@ -104,12 +104,12 @@
<p>
Pajisjet tona celulare përmbajnë më tepër të dhëna personale se sa shumica e ditarëve
privatë. Por sistemet pronësore, madje edhe shumica e telefonave Android, janë hartuar
t'ua kalojnë këto të dhëna kompanive si Google ose Apple. Shumica e përdoruesve nuk
tua kalojnë këto të dhëna kompanive si Google ose Apple. Shumica e përdoruesve nuk
nuk kanë kontroll të plotë mbi të dhënat personale në pajisjet e tyre. Rrugë të volitshme
për njëkohësimin e pajisjeve të ndryshme dhe për kopjeruajtjen e të dhënave ndjellin
gjithnjë e më shumë njerëz drejt depozitimit të krejt të dhënave të tyre në shërbyes
të centralizuar të mbajtur në punë nga disa korporata që ekzistojnë për fitime. Këto
zakonisht gjenden në ShBA dhe e kanë të detyruar t'ia kalojnë të dhënat tuaja qeverisë
zakonisht gjenden në ShBA dhe e kanë të detyruar tia kalojnë të dhënat tuaja qeverisë
së ShBA-ve fill e pas një kërkese të thjeshtë. Cilido që ka informacione personale mbi
ne është në gjendje të na manipulojë. Ndaj pajisjet jo të lira janë një kërcënim për
demokracinë dhe shoqërinë tonë.
@@ -132,7 +132,7 @@
<p>
Shumica e telefonave të mençur kërkojnë medoemos që të lidheni dhe
të bëni identifikimin e vetes te një shërbyes i centralizuar përpara se
të mundeni t'i përdorni ashtu si duhet. Përdoruesve u mbetet të besojnë
të mundeni ti përdorni ashtu si duhet. Përdoruesve u mbetet të besojnë
shërbyesin pa ditur se çfarë të dhënash depozitohen në të dhe se si përpunohen
ato ose si lidhen me të dhëna të tjera. Një telefon që xhiron vetëm Software
të Lirë nuk ju kërkon të jepni të dhëna te një shoqëri që nuk i zihet besë ose
@@ -152,7 +152,7 @@
që e bëjnë të mundur përdorimin e kompjuterave të vegjël celularë
me (në pjesën dërrmuese) Software të Lirë. Për shkak të gjendjes
së përudhësve në hardware-in për celular, asnjë prej këtyre nismave
nuk është në gjendje t'i bëjë këto makina të funksionojnë në liri.
nuk është në gjendje ti bëjë këto makina të funksionojnë në liri.
Për mjaft pajisje të tilla lypsen përudhës jo të lirë dhe <i>firmware</i>
që të mund të funksionojnë në liri.
</p>

+ 3
- 3
campaigns/android/artwork.sq.xhtml View File

@@ -19,11 +19,11 @@
</div>
<p>
Kemi krijuar disa grafika për fushatë që mund t'i përdorni si mbështjetje të fushatës suaj Çlironi Android-in tuaj.
Kemi krijuar disa grafika për fushatë që mund ti përdorni si mbështjetje të fushatës suaj Çlironi Android-in tuaj.
Ju lutemi, përkthejini në gjuhën tuaj dhe <a href="/campaigns/android/android.html#id-contact">na i dërgoni</a>.
FSFE-ja mund të t'ju ndihmojë që të shtypni versionet e përkthyera të këtyre punimeve.
FSFE-ja mund të tju ndihmojë që të shtypni versionet e përkthyera të këtyre punimeve.
Kemi gjithashti versione në Anglisht dhe Gjermanisht.
Nëse doni t'i shpërndani në zonën tuaj, na e bëni të ditur dhe jua postojmë ne.
Nëse doni ti shpërndani në zonën tuaj, na e bëni të ditur dhe jua postojmë ne.
</p>
</div>


+ 11
- 11
campaigns/android/help.sq.xhtml View File

@@ -20,7 +20,7 @@
<p>
Ndihmonani të nxisim njerëzit të çlirojnë pajisjet e tyre dhe që të bindim zhvilluesit e
zbatimeve t'i hedhin në qarkullim zbatimet e tyre si Software të Lirë.
zbatimeve ti hedhin në qarkullim zbatimet e tyre si Software të Lirë.
Nismat e ndryshme të Software-it të Lirë po ashtu lypin ndihmë
dhe na duhet të sigurojmë që mbeten të lira si në liri.
Nëse thjesht doni të përhapni lajmin mbi këtë fushatë,
@@ -66,7 +66,7 @@

<p>
Ju nxisim të shtoni ju vetë zbatime te F-Droid.
Për t'ju ndihmuar ka një <a href="http://f-droid.org/manual/">doracak</a>.
Për tju ndihmuar ka një <a href="http://f-droid.org/manual/">doracak</a>.
Radha e <a
href="http://f-droid.org/forums/forum/submission-queue/">zbatimeve në pritje për shtim</a>
është e gjatë. Shtimi i tyre funksionon në mënyrë të ngjashme me <a
@@ -77,7 +77,7 @@
do të duhej të lexonit se <a
href="http://f-droid.org/forums/topic/adding-apps-with-git/">si funksionon F-Droid
me git</a> dhe se <a
href="https://gitorious.org/f-droid/fdroidserver/blobs/master/README">si t'i shkruani vetë
href="https://gitorious.org/f-droid/fdroidserver/blobs/master/README">si ti shkruani vetë
këto të ashtuquajtura kartela tejtëdhënash</a>.
</p>

@@ -90,7 +90,7 @@
do të ndjeni më nevojën që ai të jetë i lirë. Edhe pse nuk dini të
programoni, mund të <a
href="https://wiki.fsfe.org/ConvinceYourFriends">kontaktoni</a> autorët
e zbatimeve kryesores dhe <a href="https://fsfe.pad.foebud.org/en-android">t'u
e zbatimeve kryesores dhe <a href="https://fsfe.pad.foebud.org/en-android">tu
kërkoni me mirësjellje</a> arsyet për mosbotimin e zbatimit të tyre si Software
të Lirë. Mjaft zbatime janë të passhëm pa pagesë, kështu që paraja nuk është
përherë arsyeja mbizotëruese. Ndonjëherë një email mund të ndryshojë gjërat
@@ -109,15 +109,15 @@
por që ka rëndësi të jenë në një sistem të lirë. Ju lutemi, shtoni këtu të tjera zbatime
thelbësore. Njerëzit mund <a
href="https://wiki.fsfe.org/ConvinceYourFriends">të lidhen me autorët</a>
e këtyre zbatimeve dhe t'i pyesin pse nuk janë Software i Lirë.
e këtyre zbatimeve dhe ti pyesin pse nuk janë Software i Lirë.
</p>

<h4>Përgjigje Ndaj Objeksioneve Që Kemi Dëgjuar Prej Programues Zbatimesh</h4>

<p>
Vetëm pasi të kuptojmë motivimin e programuesve që i mbajnë zbatimet e tyre
pronësore, do të dimë se ç'duhet ndryshuar që ata të ndërrojnë mendje dhe
si t'i bindim të çlirojnë zbatimet e veta. Ju lutemi, <a
pronësore, do të dimë se çduhet ndryshuar që ata të ndërrojnë mendje dhe
si ti bindim të çlirojnë zbatimet e veta. Ju lutemi, <a
href="https://wiki.fsfe.org/Android#Responses_to_Objections_We.27ve_Heard_from_App_Developers">kontribuoni
këtu me përvojën tuaj</a> me programues zbatimesh jo të lira dhe <a
href="https://wiki.fsfe.org/Android#Responses_to_Objections_We.27ve_Heard_from_App_Developers">ndani me të
@@ -142,16 +142,16 @@
të shpërndahet nga të tjerë njerëz dhe unë të mos fitoj gjë.
<ul>
<li> Kjo është e vërtetë, por mos harroni që njerëzit që nuk
duan t'ju paguajnë për diçka, do ta gjejnë gjithmonë rrugën
duan tju paguajnë për diçka, do ta gjejnë gjithmonë rrugën
për të bërë kështu. </li>
<li> Nëse ua kërkoni njerëzve në mënyrë miqësore dhe jo forcërisht
dhe u jepni atyre arsye të shëndosha, do t'ju japin para. </li>
dhe u jepni atyre arsye të shëndosha, do tju japin para. </li>
<li> Nëse zbatimin tuaj e hidhni në qarkullim sipas një lejeje
<i>copyleft</i>, të tillë si <a href="https://www.gnu.org/copyleft/gpl.html">GNU GPL</a>,
atëherë keni garancinë që persona të tjerë nuk mund ta shpërndajnë pa dhënë edhe
kodin burim po ashtu. Përndryshe përbën shkelje të të drejtave të kopjimit dhe mund
të lidheni me operatorin e shitores së zbatimit që ta heqë prej andej. </li>
<li> Mund t'u tregoni njerëzve se, me qëllim që të njihet dhe përkrahet puna juaj,
<li> Mund tu tregoni njerëzve se, me qëllim që të njihet dhe përkrahet puna juaj,
ata do të duhej të blinin zbatimin tuaj dhe jo kopje të tjera që mund të shpërndahen nga
të tjerë persona. </li>
</ul>
@@ -165,7 +165,7 @@
më i mirë, por cilësia e kodit vjen pas lirisë.
</li>
<li> Kushdo, në një farë pike, shkrojti kod jo dhe aq të bukur. Ndarja e tij me të tjerët
do t'u lejojë këtyre t'ju ndihmojnë ta përmirësoni. </li>
do t’u lejojë këtyre t’ju ndihmojnë ta përmirësoni. </li>
</ul>
</li>
</ul>

+ 1
- 1
campaigns/android/liberate.sq.xhtml View File

@@ -20,7 +20,7 @@
</div>
<p>
Edhe pse në pjesën dërrmuese Android-i është Software i Lirë, pajisjet zakonisht vijnë me software pronësor dhe shërbime që i pengojnë njerëzit t'i përdorin në rrugë të pavarur dhe autonome.
Edhe pse në pjesën dërrmuese Android-i është Software i Lirë, pajisjet zakonisht vijnë me software pronësor dhe shërbime që i pengojnë njerëzit ti përdorin në rrugë të pavarur dhe autonome.
Çlirojeni pajisjen tuaj Android: mësoni si të rifitoni kontrollin mbi të dhënat tuaja, me një sistem operativ të lirë dhe me zbatime të lira!
</p>
</div>

+ 7
- 7
campaigns/android/workshops.sq.xhtml View File

@@ -17,11 +17,11 @@
</div>
<p>
Çlirimi i një telefoni lyp një numër hapash që mund të jenë të vështirë për njerëz që nuk kanë njohuri teknike. Megjithatë, edhe këta do të donin të kishin kontroll të plotë mbi pajisjen e tyre dhe mbi të dhënat e veta përmes përdorimit të Software-it të Lirë. Për t'i ndihmuar, FSFE-ja organizon praktika në ndihmë të njerëzve që të çlirojnë pajisjet e tyre. Këto praktika janë të hapura për pjesëmarrjen e gjithkujt. Mirëpresim organizimin e praktikave të ngjashme krejt të tuajat! Në këtë faqe do të gjeni krejt informacionin mbi praktikat e organizuara nga FSFE-ja, si të organizoni praktikën tuaj ose si t'i kërkoni FSFE-së të organizojë një praktikë në qytetin tuaj.
Çlirimi i një telefoni lyp një numër hapash që mund të jenë të vështirë për njerëz që nuk kanë njohuri teknike. Megjithatë, edhe këta do të donin të kishin kontroll të plotë mbi pajisjen e tyre dhe mbi të dhënat e veta përmes përdorimit të Software-it të Lirë. Për ti ndihmuar, FSFE-ja organizon praktika në ndihmë të njerëzve që të çlirojnë pajisjet e tyre. Këto praktika janë të hapura për pjesëmarrjen e gjithkujt. Mirëpresim organizimin e praktikave të ngjashme krejt të tuajat! Në këtë faqe do të gjeni krejt informacionin mbi praktikat e organizuara nga FSFE-ja, si të organizoni praktikën tuaj ose si ti kërkoni FSFE-së të organizojë një praktikë në qytetin tuaj.
</p>

<p>
Kjo fushatë mund t'ju ndihmojë që të <strong>rifitoni kontrollin</strong>
Kjo fushatë mund tju ndihmojë që të <strong>rifitoni kontrollin</strong>
mbi pajisjen tuaj Android dhe mbi të dhënat tuaja. Përfshin të dhëna mbi
xhirimin e një sistemi Android sa më të lirë që mundet dhe përpiqet të bashkërendojë
forcat në këtë fushë.
@@ -62,7 +62,7 @@
private. I përdorim që të komunikojmë me miqtë tanë, familjet tona dhe
ndoshta me dashuritë tona të fshehta. Ata na ofrojnë hyrje në Internet
dhe kanë të trupëzuar kamera dhe mikrofonë. Duke qenë mjete kaq të fuqishëm,
ata mund t'i sjellin privatësisë sonë rreziqe të mëdhaja, por në të njëjtën
ata mund ti sjellin privatësisë sonë rreziqe të mëdhaja, por në të njëjtën
kohë me ta mund të bëjmë gjëra shumë të vlefshme: varet se kush i kontrollon ato.
<h3>Liri dhe Kontroll</h3>
@@ -83,7 +83,7 @@
<p>
Xhirimi me vetëm Software të Lirë ju vë juve në kontroll të plotë.
Edhe pse mund të mos keni aftësitë për të ushtruar drejtpërdrejt lirinë tuaj,
do të përfitoni prej një bashkësie plot gjallëri tok me të cilën mund t'ia
do të përfitoni prej një bashkësie plot gjallëri tok me të cilën mund tia
arrini kësaj.
</p>
@@ -92,12 +92,12 @@
<p>
Pajisjet tonë celulare përmbajnë më tepër të dhëna personale se sa ditarët
më të fshehtë. Por sistemet pronësore, madje shumica e telefonave Android,
janë hartuar që këto të dhëna t'ua kalojnë kompanive të tilla si Google
janë hartuar që këto të dhëna tua kalojnë kompanive të tilla si Google
apo Apple. Shumica e përdoruesve nuk kanë kontroll të plotë mbi të dhënat
personale te pajisja e tyre. Zgjidhjet e volitshme për njëkohësim api kopjeruajtje
të të dhënave joshin gjithnjë e më shumë persona drejt ruajtjes së të dhënave të tyre
në shërbyes të centralizuar, të xhiruar nga korporata që ekzistojnë për fitime.
Zakonisht këta gjenden në ShBA dhe janë të detyruar t'ia kalojnë të dhënat tuaja
Zakonisht këta gjenden në ShBA dhe janë të detyruar tia kalojnë të dhënat tuaja
qeverisë së ShBA-ve pas një kërkse të thjeshtë. Cilido që ka të dhëna personale tonat
është në gjendje të na manipulojë. Ndaj pajisjet jo të lira janë një kërcënim për
demokracinë dhe shoqërinë tonë.
@@ -120,7 +120,7 @@
<p>
Shumica e telefonave të mençur e kanë të domosdoshme që ju të lidheni dhe
të identifikoni veten te një shërbyes i centralizuar përpara se të mund
t'i përdoni normalisht. Përdoruesve u mbetet t'i besojnë shërbyesit
t’i përdoni normalisht. Përdoruesve u mbetet t’i besojnë shërbyesit
pa ditur se çfarë të dhënash depozitohen në të dhe se si përpunohen
apo lidhen me të dhëna të tjera. Një telefon që xhiron vetëm Software
të Lirë nuk ju kërkon të jepni të dhëna te kompani që nuk u besohet dot

+ 1
- 1
campaigns/generalpurposecomputing/secure-boot-analysis.sq.xhtml View File

@@ -15,7 +15,7 @@
<p>Synimi i FSFE-së është të bëjë të mundur që të zotët e pajisjeve TI, dhe vetëm ata, të jenë përherë në kontroll të plotë të tyre. <!-- German: permanent die volle und alleinige Verfügungsgewalt über ihre IT-Geräte innehaben) --> Ky parim themelor tani së fundi është vënë në pikëpyetje.
</p>

<p>Me një funksion të quajtur "Nisje e Sigurt", që do të sendërtohet në kompjutera duke filluar nga 2012, prodhuesit e përbërësve <em>hardware</em> dhe <em>software</em> në TI po rreken të kapin një pozicion prej nga ku të kontrollojnë në mënyrë të përhershme pajisjet TI që prodhojnë. Në këtë frymë, pajisje të tilla do të jenë "të sigurta", sipas idesë së prodhuesit, por jo domosdoshmërisht edhe sipas asaj të zotëruesit: I zoti mund të trajtohet si palë e kundërt. Duke parandaluar përdorimin e pajisjes për qëllime jashtë atyre të paramenduara nga prodhuesi, ata mund të kontrollojnë dhe kufizojnë krejt për çka mund të përdoret një makinë TI e karakterit të përgjithshëm (p.sh. një PC, <em>laptop</em>, <em>netbook</em>). Në rastin e pajisjeve TI me hyrje në internet, ata mund t'i ndryshojnë në çfarëdo kohe këto kufizime përdorimi, edhe pa e vënë në dijeni të zotin e pajisjes. Si pasojë, prodhuesit TI, sipas qejfit, mund t'u heqin sipas dëshirës përdoruesve të drejta të rëndomta që zakonisht i gëzojnë.</p>
<p>Me një funksion të quajtur "Nisje e Sigurt", që do të sendërtohet në kompjutera duke filluar nga 2012, prodhuesit e përbërësve <em>hardware</em> dhe <em>software</em> në TI po rreken të kapin një pozicion prej nga ku të kontrollojnë në mënyrë të përhershme pajisjet TI që prodhojnë. Në këtë frymë, pajisje të tilla do të jenë "të sigurta", sipas idesë së prodhuesit, por jo domosdoshmërisht edhe sipas asaj të zotëruesit: I zoti mund të trajtohet si palë e kundërt. Duke parandaluar përdorimin e pajisjes për qëllime jashtë atyre të paramenduara nga prodhuesi, ata mund të kontrollojnë dhe kufizojnë krejt për çka mund të përdoret një makinë TI e karakterit të përgjithshëm (p.sh. një PC, <em>laptop</em>, <em>netbook</em>). Në rastin e pajisjeve TI me hyrje në internet, ata mund ti ndryshojnë në çfarëdo kohe këto kufizime përdorimi, edhe pa e vënë në dijeni të zotin e pajisjes. Si pasojë, prodhuesit TI, sipas qejfit, mund tu heqin sipas dëshirës përdoruesve të drejta të rëndomta që zakonisht i gëzojnë.</p>

<h2>"Nisja e Sigurt": Roje para sistemit operativ</h2>


+ 4
- 4
campaigns/ilovefs/2012/ilovefs.sq.xhtml View File

@@ -67,7 +67,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>

<li><strong>Stema</strong> Kemi krijuar një <a href="/campaigns/ilovefs/2012/banners.html">faqe
ku paraqiten stema të ndryshme</a> për përkrahje të Ditës "E dua Software-in e Lirë"
dhe që jeni të lirë t'i përdorni. Disa i kemi edhe më copëzën e kodit, për t'i vendosur
dhe që jeni të lirë t’i përdorni. Disa i kemi edhe më copëzën e kodit, për t’i vendosur
te faqja ose blogu juaj.</li>

<li><strong>Promocion</strong> Nëse banoni në Gjermani, ju lutemi, promovoni <a
@@ -91,7 +91,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>
dikë tjetër një gotë dhe, teksa shijoni pijen tuaj, tregojini
atij/asaj për zbatimin tuaj më të dashur nga Software-i i Lirë!</li>

<li>Përdorni pushimin e drekës në punë që t'u tregoni kolegëve tuaj
<li>Përdorni pushimin e drekës në punë që tu tregoni kolegëve tuaj
rreth Software-it të Lirë dhe pse ia vlen të përkrahet lëvizja jonë.</li>

<li><a href="http://blogs.fsfe.org/mk/?p=399">Dërgojini një libër
@@ -99,7 +99,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>
href="http://wiki.fsfe.org/SupportPrograms">përkrahni FSFE-në</a>.</li>

<li> <a href="mailto:fellowship@fsfeurope.org">Na dërgoni foto</a> ku duket
se si i shprehni ndjenjat tuaj për Software-in e Lirë. Do t'i botojmë
se si i shprehni ndjenjat tuaj për Software-in e Lirë. Do ti botojmë
te site-i ynë web, ku do të krijojmë një galeri të dashuruarish me
Software-in e Lirë nga anembanë bota! </li>

@@ -115,7 +115,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>
href="http://wiki.fsfe.org/DonateToFreeSoftwareProjects">për nisma të tjera
Software-i të Lirë</a>, si shprehje e falënderimit tuaj. Vazhdimi i punës së tyre
varet nga kontributet tuaja. Ndaj shihni te organizmi juaj i parapëlqyer
se si të bëni një dhurim. Të jeni të sigurt që do t'jua shpërblejnë dashurinë.</li>
se si të bëni një dhurim. Të jeni të sigurt që do tjua shpërblejnë dashurinë.</li>
</ul>

<h2>Lajme të ngjashme</h2>

+ 5
- 5
campaigns/ilovefs/2013/ilovefs.sq.xhtml View File

@@ -31,7 +31,7 @@ se e vlerësoni punën e tyre – kjo mund të bëjë shumë punë! Të tjerët
bërë këtë tashmë, ndaj, që të frymëzoheni, mund të <a href="/campaigns/ilovefs/2013/whylovefs.html">lexoni
pse ata e dashurojnë Software-in e Lirë</a>. </p>

<p>Sigurisht që ka plot rrugë për t'i deklaruar dikujt dashurinë... Ja vetëm
<p>Sigurisht që ka plot rrugë për ti deklaruar dikujt dashurinë... Ja vetëm
pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>

<ul>
@@ -56,7 +56,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>

<li><strong>Stema</strong> Kemi krijuar një <a href="/campaigns/ilovefs/2013/banners.html">faqe
ku paraqiten stema të ndryshme</a> për përkrahje të Ditës "E dua Software-in e Lirë"
dhe që jeni të lirë t'i përdorni. Disa i kemi edhe më copëzën e kodit, për t'i vendosur
dhe që jeni të lirë t’i përdorni. Disa i kemi edhe më copëzën e kodit, për t’i vendosur
te faqja ose blogu juaj.</li>

</ul>
@@ -71,7 +71,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>
dikë tjetër një gotë dhe, teksa shijoni pijen tuaj, tregojini
atij/asaj për zbatimin tuaj më të dashur nga Software-i i Lirë!</li>

<li>Përdorni pushimin e drekës në punë që t'u tregoni kolegëve tuaj
<li>Përdorni pushimin e drekës në punë që tu tregoni kolegëve tuaj
rreth Software-it të Lirë dhe pse ia vlen të përkrahet lëvizja jonë.</li>

<li><a href="http://blogs.fsfe.org/mk/?p=399">Dërgojini një libër
@@ -79,7 +79,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>
href="http://wiki.fsfe.org/SupportPrograms">përkrahni FSFE-në</a>.</li>

<li> <a href="mailto:fellowship@fsfeurope.org">Na dërgoni foto</a> ku duket
se si i shprehni ndjenjat tuaj për Software-in e Lirë. Do t'i botojmë
se si i shprehni ndjenjat tuaj për Software-in e Lirë. Do ti botojmë
te site-i ynë web, ku do të krijojmë një galeri të dashuruarish me
Software-in e Lirë nga anembanë bota! </li>

@@ -95,7 +95,7 @@ pak ide se si ta bëni publike dashurinë tuaj për Software-in e Lirë.</p>
href="http://wiki.fsfe.org/DonateToFreeSoftwareProjects">për nisma të tjera
Software-i të Lirë</a>, si shprehje e falënderimit tuaj. Vazhdimi i punës së tyre
varet nga kontributet tuaja. Ndaj shihni te organizmi juaj i parapëlqyer
se si të bëni një dhurim. Të jeni të sigurt që do t'jua shpërblejnë dashurinë.</li>
se si të bëni një dhurim. Të jeni të sigurt që do tjua shpërblejnë dashurinë.</li>
</ul>

<h2>Lajme të ngjashme</h2>

+ 3
- 3
campaigns/theydontwantyouto/index.sq.xhtml View File

@@ -27,7 +27,7 @@
</li>
<li>
<h3><a href="http://theydontwantyou.to/street.html">Shpërndajeni mesazhin në mëhallë</a></h3>
<p>Shitësit dhe reklamuesit e dinë mirë që prodhimet e tyre i kyçin për t'i bllokuar, dhe përpiqen me forcë për të bërë të mundur që klientët e mundshëm të mos e marrin vesh këtë. Përdorini këto ngjitëse që të ekspozoni të fshehtat e tyre dhe t'i deklaroni faktet atje ku kanë vlerë.</p>
<p>Shitësit dhe reklamuesit e dinë mirë që prodhimet e tyre i kyçin për ti bllokuar, dhe përpiqen me forcë për të bërë të mundur që klientët e mundshëm të mos e marrin vesh këtë. Përdorini këto ngjitëse që të ekspozoni të fshehtat e tyre dhe ti deklaroni faktet atje ku kanë vlerë.</p>
</li>
</ul>
@@ -50,7 +50,7 @@
<img class="inline" src="dove-logo-square.png" alt="DFD logo" />
<h3><a href="http://documentfreedom.org/">Dita e Lirisë së Dokumenteve</a></h3>
<p>T'i detyrosh njerëzit të përdorin standarde të mbyllura i ndryn ata brenda monopolesh, jashtë zgjedhjesh dhe lirish. Bëni fushatë me ne për standarde që u bëjnë mirë të gjithëve.</p>
<p>Ti detyrosh njerëzit të përdorin standarde të mbyllura i ndryn ata brenda monopolesh, jashtë zgjedhjesh dhe lirish. Bëni fushatë me ne për standarde që u bëjnë mirë të gjithëve.</p>
</li>
<li>
@@ -58,7 +58,7 @@
<img class="inline" src="../../graphics/trusted-computing-vid.png" alt="Trusted computing video preview" />
<h3><a href="http://vimeo.com/5168045">E besoni kompjuterin tuaj?</a></h3>
<p>Ç'lidhje ka Punimi i Besueshëm në Kompjuter me "besueshmërinë"? Këtë shpjegon ky dokumentar vizatimor.</p>
<p>Çlidhje ka Punimi i Besueshëm në Kompjuter me "besueshmërinë"? Këtë shpjegon ky dokumentar vizatimor.</p>
</li>

+ 5
- 5
campaigns/theydontwantyouto/tc_video.sq.srt View File

@@ -11,7 +11,7 @@ mbi saktësinë e diçkaje
00:00:21,000 --> 00:00:25,660
Është bindja e thellë në vërtetësinë
dhe drejtësinë e diçkaje dhe nuk
mund t'ia detyrosh dikujt
mund tia detyrosh dikujt

4
00:00:28,650 --> 00:00:33,460
@@ -61,11 +61,11 @@ në kompjuter, laptopë,

14
00:01:16,810 --> 00:01:19,370
Ç'lidhje ka Punimi i Besueshëm në Kompjuter me besueshmërinë?
Çlidhje ka Punimi i Besueshëm në Kompjuter me besueshmërinë?

15
00:01:22,390 --> 00:01:23,680
Na lejoni t'jua tregojmë
Na lejoni tjua tregojmë

16
00:01:25,010 --> 00:01:27,470
@@ -108,7 +108,7 @@ më i besueshëm

23
00:02:04,850 --> 00:02:11,040
Dallimi kryesor është se s'vendosni
Dallimi kryesor është se svendosni
dot me kokën tuaj, çfarë është
e besueshme, dhe çfarë jo,

@@ -128,7 +128,7 @@ të mos ju besojnë
27
00:02:21,580 --> 00:02:26,970
Atëherë, nëse ata nuk ju besojnë juve,
pse duhet t'u zini ju besë atyre?
pse duhet tu zini ju besë atyre?

28
00:02:38,160 --> 00:02:42,530

+ 1
- 1
contact/contact.sq.xhtml View File

@@ -58,7 +58,7 @@
<h2 id="ftf">Pyetje dhe Kërkesa Ligjore</h2>

<p>
Për t'u lidhur me ekipin <a href="/activities/ftf/ftf.html">ligjor të FSFE-së</a>,
Për tu lidhur me ekipin <a href="/activities/ftf/ftf.html">ligjor të FSFE-së</a>,
ju lutemi, dërgoni email te <a href="mailto:legal@fsfeurope.org">legal@fsfeurope.org</a>.
</p>
</div>

+ 3
- 3
contact/local.sq.xhtml View File

@@ -15,11 +15,11 @@
<p>
Nëse në vendin tuaj nuk ka ende ekip të FSFE-së, mund të filloni një
të tillë. Në këtë mënyrë mund të punoni më me efektshmëri për
Software-in e Lirë. Vullnetarët e tjerë të FSFE-së mund t'ju ofrojnë
Software-in e Lirë. Vullnetarët e tjerë të FSFE-së mund tju ofrojnë
ndihmë dhe këshilla, dhe do të punoni nën markën e njohur FSFE. Më
e pakta që FSFE-ja mund t'ju ofrojë janë infrastrukturë bazë të tilla
e pakta që FSFE-ja mund tju ofrojë janë infrastrukturë bazë të tilla
si lista postimesh publike dhe private. Më e rëndësishme akoma, mund
t'ju lidhim pa humbur kohë me një rrjet europian mbrojtësish të sprovuar
tju lidhim pa humbur kohë me një rrjet europian mbrojtësish të sprovuar
të Software-it të Lirë. Që të formoni një ekip të një vendi nuk është
e domosdoshme të ngrihet një strukturë ligjore formale.
</p>

+ 9
- 9
contribute/internship.sq.xhtml View File

@@ -22,19 +22,19 @@ Punojmë brenda mjedisit plot gjallëri të vullnetarëve të shumtë nga shumë
Puna në Free Software Foundation Europe ju lejon të njihni nga afër
një numër marramendës temash dhe punësh. Kjo larmi sjell plot përvojë dhe aftësi
teknike, organizative, sociale dhe politike,
që janë gjë e bukur t'i ketë cilido simpatizant i Software-it të Lirë.
që janë gjë e bukur ti ketë cilido simpatizant i Software-it të Lirë.
<cite><a href="/about/jean/jean.html">Nicolas Jean</a>, Stazhier 2010-2011, Webmaster</cite>
</p>

<p>
Jam shumë i lumtur që do të mund të jem pjesë e FSFE-së për gati një vit. Pasi mbarova shkollën juridike, priresha t'i shihja çështjet ligjore shumë ngushtë. Stazhi im pranë FSFE-së e ndryshoi këtë dhe më ndihmoi të krijoj një pamje më të gjerë dhe më të ndërlikuar.
Jam shumë i lumtur që do të mund të jem pjesë e FSFE-së për gati një vit. Pasi mbarova shkollën juridike, priresha ti shihja çështjet ligjore shumë ngushtë. Stazhi im pranë FSFE-së e ndryshoi këtë dhe më ndihmoi të krijoj një pamje më të gjerë dhe më të ndërlikuar.
<cite><a href="http://husovec.blogspot.de/p/about-me.html">Martin Husovec</a>, Stazhier 2011-2012</cite>
</p>
</blockquote>


<p>
FSFE-ja do të donte që ekipit tonë t'i bashkohen stazhierë të mençur dhe të motivuar. Ofrojmë
FSFE-ja do të donte që ekipit tonë ti bashkohen stazhierë të mençur dhe të motivuar. Ofrojmë
</p>
<ul>
<li>
@@ -47,12 +47,12 @@ që janë gjë e bukur t'i ketë cilido simpatizant i Software-it të Lirë.
Një shans për ndërmarrjen e një nisme dhe vënies në jetë të ideve tuaja
</li>
<li>
Mundësinë për t'u njohur dhe punuar me mbrojtës të Software-it të Lirë gjithandej në Europë
Mundësinë për tu njohur dhe punuar me mbrojtës të Software-it të Lirë gjithandej në Europë
</li>
</ul>

<h2>Ç'do të bëni:</h2>
<h2>Çdo të bëni:</h2>

<ul>
<li>
@@ -104,7 +104,7 @@ Stazhierët e FSFE-së janë grup mjaft i larmishëm. Nëse jeni i interesuar
për të punuar në pararojë të aktivizmit dhe politikave mbi teknologjinë,
atëherë keni ardhur në vendin e duhur. Jeni ngazëlluar fort për një
shoqëri të informacionit të lirë, dhe keni bërë tashmë diçka për
t'ju treguar të tjerëve pse është e rëndësishme liria? Atëherë ky
tju treguar të tjerëve pse është e rëndësishme liria? Atëherë ky
është stazhi që ju duhet. <i>Background</i>-i dhe kualifikimet tuaja
akademike kanë më pak rëndësi se sa përvoja juaj, dëshira juaj për të nxënë,
dhe aftësia jua për të mbaruar një punë. Prej jush pritet:
@@ -126,7 +126,7 @@ dhe aftësia jua për të mbaruar një punë. Prej jush pritet:
Aftësi për të qenë krijues, i përgjegjshëm, dhe për të punuar në disa drejtime njëherësh.
</li>
<li>
Aftësi për t'u integruar në një ekip të rinjsh, të motivuar dhe profesional
Aftësi për tu integruar në një ekip të rinjsh, të motivuar dhe profesional
</li>
<li>
Aftësitë në programim nuk janë domosdoshmëri. Programimi është një ndër pak gjërat
@@ -158,13 +158,13 @@ që janë jo pak zbavitëse në gjirin e ekipit miqësor të FSFE-së.
Ju lutemi, <a
href="http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html">
mos na dërgoni dokumente në format Microsoft Word</a>.
Nuk kemi për t'i lexuar. Më e mira është që në vend
Nuk kemi për ti lexuar. Më e mira është që në vend
të tyre të përdorni PDF.
</p>

<p>
<b>Për ata që nuk janë qytetarë të BE-së: </b>Që të filloni një stazh,
keni nevojë për një vizë të vlefshme hyrjeje në Gjermani. Do t'ju duhet
keni nevojë për një vizë të vlefshme hyrjeje në Gjermani. Do tju duhet
gjithashtu një leje qëndrimi dhe një leje punësimi. Që të dyja duhet të jenë
të vlefshme për krejt kohëzgjatjen e stazhit tuaj. Edhe sigurimet tuaja
shëndetësore janë përgjegjësi e juaja.

+ 5
- 5
contribute/spreadtheword.sq.xhtml View File

@@ -14,19 +14,19 @@

<div id="introduction">

<p>Po organizoni një mbledhje për Software-in e Lirë apo ndoshta një mbrëmje me Anëtarë Shok? Dëshironi të promovoni Software-in e Lirë dhe FSFE-në? Po qe kështu, do të jemi të lumtur t'ju dërgojmë materiale tona promocionale, një përmbledhje të të cilave e gjeni në këtë faqe. Mund të porosisni paketën tonë parazgjedhje për promocion ose të porosisni sasi individuale. Materialet dhe dërgimi janë falas, ju lutemi, shihni hollësitë më poshtë.</p>
<p>Po organizoni një mbledhje për Software-in e Lirë apo ndoshta një mbrëmje me Anëtarë Shok? Dëshironi të promovoni Software-in e Lirë dhe FSFE-në? Po qe kështu, do të jemi të lumtur tju dërgojmë materiale tona promocionale, një përmbledhje të të cilave e gjeni në këtë faqe. Mund të porosisni paketën tonë parazgjedhje për promocion ose të porosisni sasi individuale. Materialet dhe dërgimi janë falas, ju lutemi, shihni hollësitë më poshtë.</p>
</div>

<h2 id="id-why-and-when-to-order">Pse dhe kur të porosisni</h2>

<p>Ka arsye të larmishme se pse dhe kur do të donit të merrnit material promocional për Software-in e Lirë dhe FSFE-në. Njihni ndoshta një vend (p.sh. një "hackerspace", një klub të rinjsh, zyrën tuaj...) ku do të donit të shihnit informacion rreth misionit tonë? Ose do të donit t'i flisnit dikujt (p.sh. shokëve tuaj, familjes, kolegëve...) mbi Software-in e Lirë, FSFE-së dhe asaj që bëjmë? Ose po planifikoni një veprimtari publike (p.sh. një stendë diku, një mbledhje, një konferencë...) për promovimin e FSFE-së dhe synimeve të saj? Këta janë vetëm pak shembuj se ku mund të përdoreshin materialet tona promocionale. Ju lutemi, mos ngurroni të vendosni vetë se kur, pse dhe për çfarë t'i përdorni ato. </p>
<p>Ka arsye të larmishme se pse dhe kur do të donit të merrnit material promocional për Software-in e Lirë dhe FSFE-në. Njihni ndoshta një vend (p.sh. një "hackerspace", një klub të rinjsh, zyrën tuaj...) ku do të donit të shihnit informacion rreth misionit tonë? Ose do të donit ti flisnit dikujt (p.sh. shokëve tuaj, familjes, kolegëve...) mbi Software-in e Lirë, FSFE-së dhe asaj që bëjmë? Ose po planifikoni një veprimtari publike (p.sh. një stendë diku, një mbledhje, një konferencë...) për promovimin e FSFE-së dhe synimeve të saj? Këta janë vetëm pak shembuj se ku mund të përdoreshin materialet tona promocionale. Ju lutemi, mos ngurroni të vendosni vetë se kur, pse dhe për çfarë ti përdorni ato. </p>

<h2 id="id-how-and-what-to-order">Si dhe çfarë të porositet</h2>

<p>Që të porosisni material promocional, ju lutemi, përdorni formularin vijues
për porosi. Mund të porosisni ose paketën tonë parazgjedhje, ose mund
të na tregoni shprehimisht ç'lloj materiali promocioni ju duhet ose
të na tregoni shprehimisht çlloj materiali promocioni ju duhet ose
parapëlqeni. Për shembull, nëse keni në plan të përkrahni një fushatë
speciale të FSFE-së. Ju lutemi, kini parasysh se, për arsye poste,
përgjithësisht dërgojmë paketa deri në 1kg. Nëse ju duhen më shumë, ju lutemi, na e kërkoni.</p>
@@ -51,7 +51,7 @@ përgjithësisht dërgojmë paketa deri në 1kg. Nëse ju duhen më shumë, ju l
<!-- span class="formlabel">Address:</span>
<textarea name="address" rows="4" cols="40"></textarea><br/ -->

<span class="formlabel">Do të doja paketën promocionale për t'u përqendruar në:</span>
<span class="formlabel">Do të doja paketën promocionale për tu përqendruar në:</span>
<textarea name="specifics" rows="6" cols="40">
Pa objekt, thjesht dërgomëni paketën parazgjedhje, që përmban:
2 postera FreeYourAndroid
@@ -157,7 +157,7 @@ Brenda këtyre dosjeve, gjenden të shkruara disa nga të dhënat bazë mbi FSFE

<p class="right grid-70">Ky është <strong>fletë-volanti</strong> për <a href="http://www.freeyourandroid.org/">fushatën tonë "Çlironi Android-in Tuaj"</a>
për të cilën ka edhe postera. Ato janë në madhësinë A7,
që i bën shumë të përshtatshëm për t'i shpërndarë dhe për të interesuar
që i bën shumë të përshtatshëm për ti shpërndarë dhe për të interesuar
i bën shumë ndoresh për ta futur në xhep apo në kuletë.
Shtypja është nga të dy anët: Njëra anë është
në <a href="http://www.fsfe.org/campaigns/android/artwork/DIN_A7_en_oxl.png" title="Free Your Android">Anglisht</a>, tjetra në <a href="http://www.fsfe.org/campaigns/android/artwork/DIN_A7_de_oxl.png" title="Free Your Android">Gjermanisht</a>.</p>

+ 1
- 1
documents/documents.sq.xhtml View File

@@ -155,7 +155,7 @@
<b><a href="/about/history/doi.html">Deklaratë mbi Qëllimet - FSFE</a></b>
<br />
Njoftimi i parë publik për Free Software Foundation Europe me synim
informimin rreth idesë dhe për t'u lidhur me njerëz nga vende të tjera
informimin rreth idesë dhe për tu lidhur me njerëz nga vende të tjera
që duan të marrin pjesë.
</p>
</li>

+ 3
- 3
donate/donate.sq.xhtml View File

@@ -105,7 +105,7 @@

<p>
Nëse asnjë nga mundësitë e mësipërme nuk ju vijnë ndoresh, ju lutemi,
<a href="mailto:office@fsfeurope.org">lidhuni me ne</a> dhe do t'i diskutojmë
<a href="mailto:office@fsfeurope.org">lidhuni me ne</a> dhe do ti diskutojmë
mundësitë me ju.
</p>

@@ -115,12 +115,12 @@
si rrugë alternative ose shtesë për një dhurim.
</p>
<h2>Ç'ndodh më tej</h2>
<h2>Çndodh më tej</h2>

<p>
Nëse dhuroni më shumë se 480 Euro në vit, do të donim ta shtonim emrin tuaj
te <a href="thankgnus.html">lista jonë e dhuruesve</a>. Për dhurimet online
mund t'i vini shenjë kutizës "Dua të shfaqem i paemër", që të tregoni nëse
mund ti vini shenjë kutizës "Dua të shfaqem i paemër", që të tregoni nëse
e keni apo jo problem paraqitjen në këtë listë. Nëse dhurimin e dërgoni me
transfertë bankare, ju lutemi, <a href="mailto:office@fsfeurope.org">lidhuni
me ne</a> për këtë.

+ 1
- 1
donate/hardware.sq.xhtml View File

@@ -33,7 +33,7 @@
<li><em>2009-09-20</em>: <b>AMOOMA GmbH</b> <br /> Për mbështjetjen e dhënë në instalimin dhe
formësimin fillestar të shërbyesit tonë VoIP.</li>

<li><em>2009-09-01:</em>: <b>beroNet</b> <br /> Për dhurimin e pesë telefonave VoIP për t'u përdorur
<li><em>2009-09-01:</em>: <b>beroNet</b> <br /> Për dhurimin e pesë telefonave VoIP për tu përdorur
në zyrën e Berlinit.</li>

<li><em>2007-03-21</em>: <b>Sun Microsystems</b> <br /> Për dhurimin e një shërbyesi

+ 1
- 1
error/503.sq.xhtml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
<h1>Kod gjendjeje HTTP 503: Shërbim jo i passhëm</h1>
<p>
Shërbyesi web i FSFE-së hëpërhë nuk është në gjendje
t'i përgjigjen kërkesës suaj, për shkak se është jashtë funksionimi
ti përgjigjen kërkesës suaj, për shkak se është jashtë funksionimi
ose për shkak problemesh kapaciteti. Ju lutemi, riprovoni më vonë. </p>
</body>


+ 1
- 1
events/2013/event-20130118-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të jemi aty
nga ora 18:00, me diskutimet që fillojnë më 19:00. Si zakonisht, kjo
ftesë është për këdo të interesuar mbi FSFE-në dhe Software-in e Lirë.
Presim t'ju takojmë atje!
Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-01-18</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130203-01.sq.xml View File

@@ -3,7 +3,7 @@
<event start="2013-02-02" end="2013-02-03">
<title>FOSDEM 2013</title>
<body>
Këtë vit, <a href="https://fosdem.org/2013/" target="_blank">FOSDEM</a>-i do të mbahet më 2 dhe 3 Shkurt 2013 në Bruksel. FSFE-ja do të marrë pjesë me një stendë dhe tre biseda. Henrik Sanklef, zëvendëspresident i FSFE-së, do të flasë rreth Searduino <a href="https://fosdem.org/2013/schedule/event/searduino_arduino_simulator_and_c_devel_environment/" target="_blank">Searduino</a> të Shtunën pasdite (më 14:20); Otto Kekäläinen, bashkërenduesi ynë finlandez i anëtarëve shok, do të flasë rreth <a href="https://fosdem.org/2013/schedule/event/public_procurement/" target="_blank">ndreqjes së prokurimeve publike</a> të Shtunën pasdite (më 16:00); Eric Albers, bashkërenduesi ynë për zgjerimin e shtrirjes së FSFE-së, do të flasë rreth <a href="https://fosdem.org/2013/schedule/event/phone_liberation_parties/" target="_blank">Çlirimit të Android-it Tuaj - veprimtari çlirimi të telefonit</a> të Shtunën (më 14:00). Si çdo vit, presim mjaft takime dhe diskutime dhe që t'ia kalojmë mirë të gjithë.
Këtë vit, <a href="https://fosdem.org/2013/" target="_blank">FOSDEM</a>-i do të mbahet më 2 dhe 3 Shkurt 2013 në Bruksel. FSFE-ja do të marrë pjesë me një stendë dhe tre biseda. Henrik Sanklef, zëvendëspresident i FSFE-së, do të flasë rreth Searduino <a href="https://fosdem.org/2013/schedule/event/searduino_arduino_simulator_and_c_devel_environment/" target="_blank">Searduino</a> të Shtunën pasdite (më 14:20); Otto Kekäläinen, bashkërenduesi ynë finlandez i anëtarëve shok, do të flasë rreth <a href="https://fosdem.org/2013/schedule/event/public_procurement/" target="_blank">ndreqjes së prokurimeve publike</a> të Shtunën pasdite (më 16:00); Eric Albers, bashkërenduesi ynë për zgjerimin e shtrirjes së FSFE-së, do të flasë rreth <a href="https://fosdem.org/2013/schedule/event/phone_liberation_parties/" target="_blank">Çlirimit të Android-it Tuaj - veprimtari çlirimi të telefonit</a> të Shtunën (më 14:00). Si çdo vit, presim mjaft takime dhe diskutime dhe që tia kalojmë mirë të gjithë.
</body>
<page>https://fosdem.org/2013</page>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130314-01.sq.xml View File

@@ -6,7 +6,7 @@
<body>
<p>Takimi pasues i Anëtarësisë Shok për Berlinin do të mbahet më 14 Mars dhe do të zhvillohet në <a href="http://zope2.in-berlin.de:8100/wsb/elok/jc-e-lok">e-lok</a> (ngjitur me Ostkreuz). <a href="https://fsfe.org/about/gerloff/gerloff.en.html">Karsten Gerloff, president i FSFE-së</a>, do të jetë i pranishëm në takim dhe po pret të takohet me ju. Me këtë rast organizojmë edhe një Festë Nënshkrimesh me Kyçe GnuPG, me moton: "Festë Nënshkrimesh me Kyçe - Nënshkruar nga Presidenti!"</p>
<p>Veç kësaj, do të diskutojmë mbi çmimet DLD të Berlinit që tani janë shndërruar në çmimin gjerman për DLD-në. Nëse dëshironi të merrni pjesë në ceremoninë e ndarjes së çmimeve, mos harroni të vini në takimin e anëtarëve shok, për të diskutuar krejt hollësitë.</p>
<p>Si zakonisht, takimi është një rast i mirë për t'u takuar me të tjerë anëtarë shok dhe dashamirës të Software-it të Lirë. Mund të siguroni ushqim të mirë dhe më të mirat e pijeve te e-lok, për të kaluar një mbrëmje të gëzuar. Fillimi zyrtar është më 19:30.</p>
<p>Si zakonisht, takimi është një rast i mirë për tu takuar me të tjerë anëtarë shok dhe dashamirës të Software-it të Lirë. Mund të siguroni ushqim të mirë dhe më të mirat e pijeve te e-lok, për të kaluar një mbrëmje të gëzuar. Fillimi zyrtar është më 19:30.</p>
</body>
<tags>
<tag>front-page</tag>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130315-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-03-15</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130411-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@ më 11 Prillr, dhe do të mbahet në <a href="http://zope2.in-berlin.de:8100/wsb
(ngjitur me Ostkreuz). Do të diskutohet për tema të ndryshme, mes tyre DLD-ja,
Berliner Linuxtage, si dhe takimi i bashkërenduesve. </p>
<p>Si zakonisht, takimi i anëtarëve shokë është një mundësi e mirë
për t'u takuar me anëtarë të tjerë shok si dhe me të tjerë dashamirës të
për tu takuar me anëtarë të tjerë shok si dhe me të tjerë dashamirës të
Software-it të Lirë. Mund të siguroni ushqim të mirë dhe më të mirat e pijeve
te e-lok, për të kaluar një mbrëmje të gëzuar. Fillimi zyrtar është më 19:30.</p>
</body>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130419-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-04-19</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130515-01.sq.xml View File

@@ -13,7 +13,7 @@ Presidenti i FSFE-së, Karsten Gerloff do të flasë rreth teknologjisë, pushte
dhe kontrollit (15 Maj, 11:00), dhe do të diskutojë mbi punën e FSFE-së për
ndërtimin e një shoqërie informacioni të lirë (16 Maj, 9:00). Matija Šuklje,
bashkërendues i FSFE-së për çështje ligjore do të mbajë një seancë pyetjesh
për t'ju përgjigjur pyetjeve lidhur me licencimin dhe të tjera aspekte ligjore
për tju përgjigjur pyetjeve lidhur me licencimin dhe të tjera aspekte ligjore
të Software-it të Lirë.
</p>


+ 1
- 1
events/2013/event-20130517-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-05-17</link>
<tags>

+ 2
- 2
events/2013/event-20130517-02.sq.xml View File

@@ -9,11 +9,11 @@ Diego Zanga, anëtar shok i FSFE-së, do të mbulojë subjektin "Software-i
i Lirë në Administratën Publike".

Software-i i Lirë, falë bashkësive të lidhura me projektet, sot është një
realitet i madh dhe i provueshëm, i aftë t'i japë industrisë dhe bashkësisë
realitet i madh dhe i provueshëm, i aftë ti japë industrisë dhe bashkësisë
më tepër avantazhe se sa software-i pronësor.


Synimi kryesor i takimit është t'u tregojë lojtarëve të rëndësishëm vendorë -
Synimi kryesor i takimit është tu tregojë lojtarëve të rëndësishëm vendorë -
administrata, firma, shoqata, grupe familjesh vendore, etj - që Software-i i
Lirë është i përshtatshëm, falë qëndrueshmërisë së modelit të tij për biznes,
dhe është etik dhe i drejtë nga pikëpamja shoqërore. Takimi do të zhvillohet

+ 1
- 1
events/2013/event-20130621-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-06-21</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130719-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-07-19</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130816-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-08-16</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20130920-02.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-09-20</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20131012-01.sq.xml View File

@@ -10,7 +10,7 @@
i Vjenës, të shtunën, më 12 Tetor, duke filluar prej orës 20:00 CEST.
Do të keni rastin të diskutoni çështje të Software-it të Lirë, mes
pijesh dhe ritmesh, me shumë nga pjesëmarrësit në asamblenë e
përgjithshme të FSFE-së. Presim që t'ju takojmë atje!
përgjithshme të FSFE-së. Presim që tju takojmë atje!
</body>
<link>http://metalab.at/wiki/Lage</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20131018-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-10-18</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/event-20131021-01.sq.xml View File

@@ -4,7 +4,7 @@
<title>Kyçje: Bujkrobër apo qytetarë në një botë të ndërlidhur? LinuxCon Europe</title>
<body>
<p>
Gjatë LinuxCon Europe në Edinburg, Karsten Gerloff do të diskutojë se <a href="http://events.linuxfoundation.org/events/linuxcon-europe/program/schedule">si teknologjia po e kalon tjetërkund pushtetin në shoqërinë tonë</a>, dhe ç'na duhet të bëjmë që t'ua japim atyre që u përket: shtetasve.
Gjatë LinuxCon Europe në Edinburg, Karsten Gerloff do të diskutojë se <a href="http://events.linuxfoundation.org/events/linuxcon-europe/program/schedule">si teknologjia po e kalon tjetërkund pushtetin në shoqërinë tonë</a>, dhe ç’na duhet të bëjmë që t’ua japim atyre që u përket: shtetasve.
</p>
<p>
Biseda e Karsten-it do të fillojë më 16:40 në sallën Lammermuir 1.

+ 1
- 1
events/2013/event-20131114-01.sq.xml View File

@@ -10,7 +10,7 @@ më 14 Nëntor, dhe do të mbahet në <a href="http://zope2.in-berlin.de:8100/ws
ne që të përdorim Software-in e Lirë për administrim kalendarësh. Veç
kësaj, do të bisedojmë rreth veprimtarive të FSFE-së gjatë muajve të fundit.</p>
<p>Si zakonisht, takimi i anëtarëve shokë është një mundësi e mirë
për t'u takuar me anëtarë të tjerë shok si dhe me të tjerë dashamirës të
për tu takuar me anëtarë të tjerë shok si dhe me të tjerë dashamirës të
Software-it të Lirë. Mund të siguroni ushqim të mirë dhe më të mirat e pijeve
te e-lok, për të kaluar një mbrëmje të gëzuar. Fillimi zyrtar është më 19:30.</p>
</body>

+ 1
- 1
events/2013/event-20131115-01.sq.xml View File

@@ -9,7 +9,7 @@
Rathausstraße 6, në distriktin e parë të Vjenës. Do të na gjeni
atje nga ora 18:00, me diskutimet rreth subjektit që fillojnë
më 19:00. Si zakonisht, kjo ftesë është për këdo të interesuar
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim t'ju takojmë atje!
për FSFE-në dhe Software-in e Lirë. Presim tju takojmë atje!
</body>
<link>http://wiki.fsfe.org/FellowshipEvents/Vienna_2013-11-15</link>
<tags>

+ 1
- 1
events/2013/linuxtag-2013.sq.xhtml View File

@@ -16,7 +16,7 @@
të sektorit IT e vështirësojnë qëllimisht përdorimin e Software-it
të lirë në pajisjet që doni. Veprimtaria tregon se si të rifitoni
kontrollin mbi software-in tuaj dhe kështu edhe mbi pajisjen tuaj.
Më tepër të dhëna rreth saj do t'i gjeni te <a
Më tepër të dhëna rreth saj do ti gjeni te <a
href="http://linuxtag.org">site-i web i Linuxtag-ut</a>.</p>
<h2>Biseda</h2>

+ 4
- 4
events/2013/rmll-2-2013.sq.xhtml View File

@@ -21,7 +21,7 @@
<h3>Përmbledhtas</h3>
<p><em>Gjatë një viti rresht, Microsoft-i, Google-i dhe Netflix-i kanë punuar së bashku për të propozuar një standard të ri: Zgjatime Mediash të Kriptuara. Ky specifikim është përfytyruar të përmbajë elementë mediash të kriptuar, fjala vjen video, të trajtuara me të ashtuquajturit ’Module Çfeshtëzimi Lënde(CDM)’ të cilët përgjigjen për mirëfilltësimin e një sesioni përdoruesi karshi një shërbyesi të largët lënde dhe për çfshehtëzim e medias së shërbyer prej shërbyesit. CDM, vetë jashtë specifikimeve, do të aktivizojë mandej Administrimin Dixhital të Kufizimeve (DRM) si një shtesë shfletuesi web, ose drejt e nga sistemi operativ jo i lirë. Dhe pikërisht kështu, ChromeOS tashmë hidhet në qarkullim me CDM/DRM-në e Google-it.</em></p>
<p><em>Konsorciumi W3C është pajtuar me deklarimin e “mbrojtjes së lëndës” si domosdoshmëri. Por ç'do të thotë kjo? Pse ka rënë dakord W3C-ja t'i publikojë specifikimet e standardit si një draft publik paraprak në Maj 2013? Ç'po ndodh atje dhe ç'mund të bëjmë për të ndihmuar të luftohet DRM-ja në HTML?</em></p>
<p><em>Konsorciumi W3C është pajtuar me deklarimin e “mbrojtjes së lëndës” si domosdoshmëri. Por ç’do të thotë kjo? Pse ka rënë dakord W3C-ja t’i publikojë specifikimet e standardit si një draft publik paraprak në Maj 2013? Ç’po ndodh atje dhe ç’mund të bëjmë për të ndihmuar të luftohet DRM-ja në HTML?</em></p>
<p><em>Pas një përmbledhje të shpejtë të specifikimeve që të mund të kuptohen nga të gjithë, kjo bisedë do të trajtojë disa nga grackat e propozimit dhe do të japë disa nga zgjidhjet e mundshme për ndreqjen e gjendjes dhe për mbajtjen e DRM-së jashtë shfletuesve tanë web.</em></p>
<h2> E hënë, 8 Korrik: Karsten Gerloff në Konferencën e Përgjithshme Publike të RMLL-s</h2>
@@ -35,13 +35,13 @@
<h3>Përmbledhtas</h3>
<p><em> Kompjuterat janë ndërthurur fort në jetën tonë të përditshme. Janë makina që ne i përdorim për të krijuar dije dhe njohuri, na lejojnë të flasim dhe t'i shkruajmë njëri-tjetrit, gjenden më automjetet, trenat dhe aeroplanët që përdorim për të lëvizur.</em></p>
<p><em> Kompjuterat janë ndërthurur fort në jetën tonë të përditshme. Janë makina që ne i përdorim për të krijuar dije dhe njohuri, na lejojnë të flasim dhe ti shkruajmë njëri-tjetrit, gjenden më automjetet, trenat dhe aeroplanët që përdorim për të lëvizur.</em></p>

<p><em> Kompjuterat janë kaq fort të dobishëm, ngaqë janë makina për përdorim të përgjithshëm. I përdorim në mënyrë rutinë për të krijuar dhe bërë gjëra të cilat, njerëzit që i krijuan, nuk e kishin ëndërruar kurrë.</em></p>

<p><em> E megjithatë jemi në mes të një beteje të fuqishme për kontrollin e këtyre kompjuterave. Korporatat janë të zënë deri në fyt me kthimin e kompjuterave për përdorim të përgjithshëm në pajisje thjesht blerjesh. Në vend që të zgjedhim fatin tonë, vetëm sa zgjedhim të zotët tanë.</em></p>

<p><em> Nuk ka pse të jetë kështu. Mos po shkojmë drejt një bote survejimi nga korporatat, ku zgjedhjet tonë për gjërat thjesht do të blihen e shiten? Apo do të krijojmë një botë ku të jetojmë në liri dhe t'u dalim zot jetëve tona?</em></p>
<p><em> Nuk ka pse të jetë kështu. Mos po shkojmë drejt një bote survejimi nga korporatat, ku zgjedhjet tonë për gjërat thjesht do të blihen e shiten? Apo do të krijojmë një botë ku të jetojmë në liri dhe tu dalim zot jetëve tona?</em></p>
<h2>Të hënën, 8 Korrik: Werner Koch, Privatësia më 2013 : Pse. Kur. Si.</h2>
@@ -50,7 +50,7 @@
<h3>Përmbledhtas</h3>
<p><em>Në intervale gjithnjë e më të shkurtër mësojmë rreth kërcënimesh të reja ndaj privatësisë. Arsyeja për këtë lumë lajmesh të këqija nuk i detyrohet dështimeve teknike apo shtimit të gazetarisë hetuese, i detyrohet sasisë së madhe të të dhënave të transportuara përmes Internetit dhe vetëm nën kontrollin e korporatave apo qeverive.</em></p>
<p><em>Me shtimin e koleksioneve të të dhënave, shumica e të dhënave në mënyrë të pashmangshme do të rrjedhin diku. Me internetin e vjetër të decentralizuar, kjo nuk ishte ndonjë problem shumë i madh, ngaqë rrjeti si konceptim qe i decentralizuar. Interesat ekonomike e kanë ndërruar gjithnjë e më tepër këtë infrastrukturë në një oligarki qendrash të përpunimit të të dhënave, secila me miliona përdorues. Sot ato janë pika kyçe në internet dhe prandaj një pikë e vetme dështimi e privatësisë. Përdoruesit që janë në gjendje t'i lexojnë rregullat e privatësisë diku do të duhej të ishin të ndërgjegjshëm për këtë problem, por megjithatë i mbyllin sytë dhe përfitojnë nga çka premtojnë të tilla të dhëna të grumbulluara (të njohura si “rrjete shoqërore”). Rreziku i përdorimit jo si duhet të këtyre shërbimeve të të dhënave të grumbulluara nuk është i dukshëm në çast, por mund të buthtojë vetëm pas pak vitesh. Sikur të mos mjaftonte kaq, çdo vit jemi dëshmitarë se sa të interesuara janë qeveritë për ato të dhëna, dhe se si çdo pak vite bëhen të ditura hollësi të rrjedhura nga sisteme të stërmëdha survejimi global.</em></p>
<p><em>Me shtimin e koleksioneve të të dhënave, shumica e të dhënave në mënyrë të pashmangshme do të rrjedhin diku. Me internetin e vjetër të decentralizuar, kjo nuk ishte ndonjë problem shumë i madh, ngaqë rrjeti si konceptim qe i decentralizuar. Interesat ekonomike e kanë ndërruar gjithnjë e më tepër këtë infrastrukturë në një oligarki qendrash të përpunimit të të dhënave, secila me miliona përdorues. Sot ato janë pika kyçe në internet dhe prandaj një pikë e vetme dështimi e privatësisë. Përdoruesit që janë në gjendje ti lexojnë rregullat e privatësisë diku do të duhej të ishin të ndërgjegjshëm për këtë problem, por megjithatë i mbyllin sytë dhe përfitojnë nga çka premtojnë të tilla të dhëna të grumbulluara (të njohura si “rrjete shoqërore”). Rreziku i përdorimit jo si duhet të këtyre shërbimeve të të dhënave të grumbulluara nuk është i dukshëm në çast, por mund të buthtojë vetëm pas pak vitesh. Sikur të mos mjaftonte kaq, çdo vit jemi dëshmitarë se sa të interesuara janë qeveritë për ato të dhëna, dhe se si çdo pak vite bëhen të ditura hollësi të rrjedhura nga sisteme të stërmëdha survejimi global.</em></p>
<p><em>Nuk është më dhe aq e pamundur të pretendohet se tashmë jetojmë në një botë survejimesh.</em></p>
<p><em>Kjo bisedë shpjegon arsyet pse duhet të kujdeseni për të dhënat tuaja, shqyrton shembuj realë kërcënimesh të privatësisë, dhe sugjeron rrugë për të rifituar privatësinë: Përdorimin e TOR-it për të arritur anonimitet, Jabber me OTR për mesazhe të atypëratyshëm, renë tuaj për depozitim të dhënash personale, YaCy ose DDG si motorë alternativë kërkimesh, fshehtëzim nga-skaji-në-skaj për email-et dhe, tek e fundit, parapëlqim të software-it të lirë në vend të atij jo të lirë, që me shumë është plot me deriçka të pasme.</em></p>

+ 1
- 1
events/2014/event-20140201-01.sq.xml View File

@@ -4,7 +4,7 @@
<title>FOSDEM 2014</title>
<body>
Këtë vit, <a href="https://fosdem.org/2014/" target="_blank">FOSDEM</a>-i do të zhvillohet më 1 dhe 2 Shkurt në Bruksel. FSFE-ja do të marrë pjesë të paktën me një stendë dhe do të ketë mjaft anëtarë shok, bashkërendues dhe pjesëtarë të stafit.<br />
Si edhe çdo vit, presim takime dhe diskutime të shumta dhe t'ia kalojmë mirë të gjithë.
Si edhe çdo vit, presim takime dhe diskutime të shumta dhe tia kalojmë mirë të gjithë.
</body>
<page>http://blogs.fsfe.org/eal/2014/01/29/fosdem-2014-fsfe-fellowship-and-speaking-schedule/</page>
<tags>

+ 3
- 3
freesoftware/basics/4freedoms.sq.xhtml View File

@@ -41,10 +41,10 @@

<p>
Tani mund të mendoni edhe që është ca e trishtueshme të gatuash në vetmi.
Më lejohet të ftoj miq për darkë, ose t'u shpie supën time kur jam unë
i ftuari, ose madje edhe t'u jap recetën që ta shijojnë supën time edhe
Më lejohet të ftoj miq për darkë, ose tu shpie supën time kur jam unë
i ftuari, ose madje edhe tu jap recetën që ta shijojnë supën time edhe
kur unë nuk jam i pranishëm. Dhe miqtë e mi munden gjithashtu ta kopjojnë
recetën dhe t'ua japin miqve të tyre... Kjo është liria e tretë:
recetën dhe tua japin miqve të tyre... Kjo është liria e tretë:
<strong>e drejta për të ndarë me të tjerët kopje të software-it</strong>
dhe për të ndihmuar pra njerëzit.
</p>

+ 1
- 1
freesoftware/basics/comparison.sq.xhtml View File

@@ -95,7 +95,7 @@
projekteve të Software-it të Lirë, disa në aspektet ligjore, disa në ato
politike, shoqërore dhe etike dhe disa përqendrohen te vleftësimi i
licencave. Zakonisht këto organizma kanë vendosur të përdorin njërin ose
tjetrin term dhe të vazhdojnë me të. Por kjo nuk duhet t'ju shpjerë në
tjetrin term dhe të vazhdojnë me të. Por kjo nuk duhet tju shpjerë në
përfundimin se termi që përdorin është faktori me rëndësi lidhur me
motivimin e tyre. Faktori me rëndësi janë njerëzit që drejtojnë
organizmin dhe synimet e organizmit si i tillë. Përvoja praktike me

+ 6
- 6
freesoftware/basics/effective-advocacy.sq.xhtml View File

@@ -9,13 +9,13 @@
<body>
<h1>Mbrojtje dhe Përkrahje e Frytshme e Software-it të Lirë</h1>

<p>Shpjegimet mbi Software-in e Lirë janë të rëndësishme, por nganjëherë punë e vështirë. Ide dhe terminologji e ndërlikuar, variacione të holla dhe një historik tejet politik mund t'i zënë rrugën një mbrojtjeje të frytshme. Këto udhëzime synojnë t'ju ndihmojnë të komunikoni qartë dhe qëndrueshëm, dhe të paraqitni veten dhe ato çka mbroni nën një optikë tërheqëse dhe të besueshme.</p>
<p>Shpjegimet mbi Software-in e Lirë janë të rëndësishme, por nganjëherë punë e vështirë. Ide dhe terminologji e ndërlikuar, variacione të holla dhe një historik tejet politik mund t’i zënë rrugën një mbrojtjeje të frytshme. Këto udhëzime synojnë t’ju ndihmojnë të komunikoni qartë dhe qëndrueshëm, dhe të paraqitni veten dhe ato çka mbroni nën një optikë tërheqëse dhe të besueshme.</p>

<hr />

<p><strong>Po:</strong> Flisni shpesh dhe lirisht me miqtë dhe shokët tuaj mbi Software-in e Lirë</p>

<p><strong>Mos:</strong> Kritikoni të tjerët për mungesë interesi apo të kuptuari të Software-it të Lirë. Përpiquni të kuptoni njerëzit që nuk pajtohen me ju, dhe mos u përpiqni t'i detyroni të adoptojnë optikën tuaj. Software-i i Lirë është një temë e rëndësishme dhe ndriçuese në vetvete; nëse një person nuk e sheh dot vlerën e tij, atëherë prisni deri sa të gjeni dikë tjetër që e sheh dhe të vazhdoni diskutimin tuaj.</p>
<p><strong>Mos:</strong> Kritikoni të tjerët për mungesë interesi apo të kuptuari të Software-it të Lirë. Përpiquni të kuptoni njerëzit që nuk pajtohen me ju, dhe mos u përpiqni ti detyroni të adoptojnë optikën tuaj. Software-i i Lirë është një temë e rëndësishme dhe ndriçuese në vetvete; nëse një person nuk e sheh dot vlerën e tij, atëherë prisni deri sa të gjeni dikë tjetër që e sheh dhe të vazhdoni diskutimin tuaj.</p>

<hr />

@@ -31,19 +31,19 @@

<hr />

<p><strong>Po:</strong> Akordojini me kujdes argumentet për shkallën tuaj të të kuptuarit dhe atë të publikut tuaj. Përqendrohuni në tema që i njihni mirë dhe për të cilat keni përvojë vetjake (edhe pse nuk përfaqësojnë dhe aq një temë, ose nuk kanë ndikim të madh), dhe të cilat publiku juaj do të jetë në gjendje t'i lidhë me raste personale.</p>
<p><strong>Po:</strong> Akordojini me kujdes argumentet për shkallën tuaj të të kuptuarit dhe atë të publikut tuaj. Përqendrohuni në tema që i njihni mirë dhe për të cilat keni përvojë vetjake (edhe pse nuk përfaqësojnë dhe aq një temë, ose nuk kanë ndikim të madh), dhe të cilat publiku juaj do të jetë në gjendje ti lidhë me raste personale.</p>

<p><strong>Mos:</strong> Jini teknik apo filozofik më shumë se sa duhet, nëse e kuptoni që kjo është e papërshtatshme për publikun tuaj. Është e lehtë të flasësh gjerë e gjatë rreth projektit apo parimeve tuaja të parapëlqyera, por mbani mend që synimi juaj është të komunikoni frytshëm rreth Software-it të Lirë, ndaj duhet të përcaktoni shkallën teknike dhe atë të interesave të publikut tuaj dhe të ecni në përputhje me to.</p>

<hr />

<p><strong>Po:</strong> Jini i durueshëm, i qetë, i arsyeshëm, dhe objektiv gjatë bashkëbisedimeve tuaja. Nëse mundet, shpërfillini sjelljet sfiduese, dhe përpiquni t'i çpërshkallzoni, nëse nuk mundet.</p>
<p><strong>Po:</strong> Jini i durueshëm, i qetë, i arsyeshëm, dhe objektiv gjatë bashkëbisedimeve tuaja. Nëse mundet, shpërfillini sjelljet sfiduese, dhe përpiquni ti çpërshkallzoni, nëse nuk mundet.</p>

<p><strong>Mos:</strong> Jini i nxituar, i zemëruar, ose personal në bashkëbisedimet tuaja. Nuk keni gjë për të provuar dhe Software-i i Lirë do të vazhdojë të lulëzojë pavarësisht opinionit të kujdo personi ose grupi, ndaj mos u përfshini në debate jokonstruktive.</p>

<hr />

<p><strong>Po:</strong> Punoni shumë për t'u takuar dhe diskutuar me njerëz që kanë shprehu interes për Software-in e Lirë. Bjeruni nga pas këtyre kontakteve dhe përpiquni t'u jepni atyre informacionin që kërkojnë (sa lejon arsyeja).</p>
<p><strong>Po:</strong> Punoni shumë për tu takuar dhe diskutuar me njerëz që kanë shprehu interes për Software-in e Lirë. Bjeruni nga pas këtyre kontakteve dhe përpiquni tu jepni atyre informacionin që kërkojnë (sa lejon arsyeja).</p>

<p><strong>Mos:</strong> Harxhoni kohën duke u lidhur me persona që e kanë shprehu qartë mungesën e interesit. Përpjekjet tuaja mund të jenë më të frytshme gjetiu.</p>

@@ -57,7 +57,7 @@

<p><strong>Po:</strong> Zbuloni rrugë për të ftuar kontakte të reja të takojnë mbrojtësit dhe përkrahësit e Software-it të Lirë dhe të marrin pjesë në grupe bashkësish vendore. Takimi me persona që mendojnë pak a shumë njësoj, me interesa të përbashkëta, është një mënyrë e shkëlqyer për të ngjizur interes karshi Software-it të Lirë.</p>

<p><strong>Mos:</strong> Prisni që gjithkush që takoni të jetë i interesuar të marrë pjesë në grupin tuaj vendor të përdoruesve të Software-it të Lirë. Shumica e njerëzve do të vijnë vetëm një ose disa herë në një veprimtari shoqërore ose të bashkësisë, edhe pse u përshtatet fare mirë atyre vetë dhe nivelit të tyre të interesimit dhe dijes. Edhe pse është kështu, jini gati që do t'ju duhet të jeni mikpritës dhe i duruar, dhe që vetëm pak prej kontakteve tuaja do të jenë të përgatitur të shpenzojnë kohën e tyre të lirë në veprimtari të tilla.</p>
<p><strong>Mos:</strong> Prisni që gjithkush që takoni të jetë i interesuar të marrë pjesë në grupin tuaj vendor të përdoruesve të Software-it të Lirë. Shumica e njerëzve do të vijnë vetëm një ose disa herë në një veprimtari shoqërore ose të bashkësisë, edhe pse u përshtatet fare mirë atyre vetë dhe nivelit të tyre të interesimit dhe dijes. Edhe pse është kështu, jini gati që do tju duhet të jeni mikpritës dhe i duruar, dhe që vetëm pak prej kontakteve tuaja do të jenë të përgatitur të shpenzojnë kohën e tyre të lirë në veprimtari të tilla.</p>

<hr />


+ 1
- 1
freesoftware/basics/gnuproject.sq.xhtml View File

@@ -24,7 +24,7 @@
</div>

<p>
Stallman-i themeloi Free Software Foundation në Tetor 1985 për t'u
Stallman-i themeloi Free Software Foundation në Tetor 1985 për tu
marrë me aspektet administrative, ligjore dhe organizuese të projektit GNU
dhe edhe për të përhapur përdorimin dhe dijet e Software-it të Lirë.
Licencat kryesore të projektit GNU janë <a href="http://www.gnu.org/licenses/gpl.html">GNU General Public

+ 3
- 3
freesoftware/basics/summary.sq.xhtml View File

@@ -14,7 +14,7 @@
<div id="introduction">
<p>Software-i i Lirë është software që u garanton përdoruesve të vet një grup lirish. Është 'i lirë' si në kuptimin e lirisë, jo si te 'falas, pa pagesë'. Edhe pse për t'iu referuar atij përdoren <a href="/about/basics/freesoftware.html#terminology">një larmi termash</a>, te FSFE-ja <a href="/documents/whyfs.html">parapëlqejmë të flasim për Software të Lirë</a>, ngaqë kështu pasqyrohet më mirë filozofia e <a href="/freesoftware/basics/4freedoms.html">katër lirive</a> që janë të pandashme prej tij. </p>
<p>Software-i i Lirë është software që u garanton përdoruesve të vet një grup lirish. Është 'i lirë' si në kuptimin e lirisë, jo si te 'falas, pa pagesë'. Edhe pse për tiu referuar atij përdoren <a href="/about/basics/freesoftware.html#terminology">një larmi termash</a>, te FSFE-ja <a href="/documents/whyfs.html">parapëlqejmë të flasim për Software të Lirë</a>, ngaqë kështu pasqyrohet më mirë filozofia e <a href="/freesoftware/basics/4freedoms.html">katër lirive</a> që janë të pandashme prej tij. </p>
</div>
@@ -36,9 +36,9 @@
<li><a href="/freesoftware/basics/who-owns-free-software.html">Pronë e kujt është Software-i i Lirë?</a></li>

<li><a href="/activities/os/os.html">Ç'janë 'Standardet e Hapura'?</a></li>
<li><a href="/activities/os/os.html">Çjanë 'Standardet e Hapura'?</a></li>
<li><a href="/freesoftware/basics/4freedoms.html">Si t'u shpjegohen fëmijëve katër liritë e Software-it të Lirë</a></li>
<li><a href="/freesoftware/basics/4freedoms.html">Si tu shpjegohen fëmijëve katër liritë e Software-it të Lirë</a></li>
<li><a href="/freesoftware/basics/gnuproject.html">Çfarë është 'projekti GNU'?</a></li>

+ 2
- 2
freesoftware/basics/who-owns-free-software.sq.xhtml View File

@@ -33,7 +33,7 @@

<p><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernel">Kerneli Linux</a>, për shembull, ka mijëra pronarë, secili prej tyre pronar i të drejtave të kopjimit mbi kodin e veçantë që ka kontribuar te projekti më i gjerë. Rregullat e kernelit Linux janë që kontribuesit në kod ruajnë pronësinë mbi të drejta kopjimi të punës së tyre, por kërkojnë gjithashtu që krejt kontributet të përdorin një licencë Software-i të Lirë <a class="fn" href="#refs">3</a>. Të tjerë projekte ecin me trajtim tjetër. OpenOffice, për shembull, kërkon që pronësia e të drejtave të kopjimit e krejt kontributeve të ndahet me kompaninë që e boton atë (Oracle). Projekte të tjera kërkojnë që të drejtat e kopjimit të kalohen nga autori te organizmi sponsorizues. Në raste të tilla krejt të drejtat që lidhen me të drejtat e kopjimit i dorëzohen organizmit përgjithmonë nga autori. Kjo është e vërtetë për krejt projektet GNU <a class="fn" href="#refs">4</a>, për shembull.</p>

<p>Software-i i Lirë ka pra pronarë të drejtash kopjimi. Se cili ka në pronësi të drejtat e kopjimit të Software-it të Lirë është e rëndësishme për procedurat ligjore, të tilla si përditësimi i licencës së Software-it të Lirë me një të re (psh. nga <a href="http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html">GPLv2</a> te <a href="http://www.gnu.org/licenses/gpl.html">GPLv3</a>), dhe për t'u siguruar që licenca gjen zbatim (dhe garantuar të drejtën për të ndërmarrë veprime ligjore kur është e nevojshme). <strong>Sidoqoftë, nëse software-i është i Lirë, ndryshimet në faktin se cili zotëron të drejtat e kopjimit për të nuk prekin të drejtat tuaja për ta përdorur, pasi këto janë të garantuara nga licencat e Software-it të Lirë</strong>.</p>
<p>Software-i i Lirë ka pra pronarë të drejtash kopjimi. Se cili ka në pronësi të drejtat e kopjimit të Software-it të Lirë është e rëndësishme për procedurat ligjore, të tilla si përditësimi i licencës së Software-it të Lirë me një të re (psh. nga <a href="http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html">GPLv2</a> te <a href="http://www.gnu.org/licenses/gpl.html">GPLv3</a>), dhe për tu siguruar që licenca gjen zbatim (dhe garantuar të drejtën për të ndërmarrë veprime ligjore kur është e nevojshme). <strong>Sidoqoftë, nëse software-i është i Lirë, ndryshimet në faktin se cili zotëron të drejtat e kopjimit për të nuk prekin të drejtat tuaja për ta përdorur, pasi këto janë të garantuara nga licencat e Software-it të Lirë</strong>.</p>

<h2>Të drejta përdorimi</h2>

@@ -41,7 +41,7 @@

<p>Kështu, gjithkush 'ka në pronësi' të drejta mbi Software-in e Lirë; të tërë ne kemi të drejta të patjetërsueshme për ta përdorur si na pëlqen, në një mënyrë që tradicionalisht i përshoqërohet pronësisë ligjore të të drejtave të kopjimit. Në këtë kuptim më të gjerë të pronësisë krejt ne "jemi pronarë" të Software-it të Lirë. Disa mbrojtës të Software-it të Lirë i referohen Software-it të Lirë si "në pronësi të publikut". Software-it Jo të Lirë shpesh i referohen si 'pronësor', term i cili thekson këtë dallim lidhur me se cili "zotëron" të drejtat mbi software-in në fjalë.</p>

<p>Kushdo që zotëron të drejtat e kopjimit mbi Software-in e Lirë ka përherë gjithë të drejtat mbi atë software. Zotëruesit e Software-it të Lirë zgjedhin t'i përdorin të drejtat e tyre për t'i ndarë ato me të tjerët sa më gjerësisht që të mundet. Ndaj, në një kuptim të ngushtë ligjor Software-i i Lirë është në pronësi private të programuesve të software-it, fondacioneve dhe kompanive. <strong>Megjithatë, në një kuptim më të gjerë, të tërë ne kemi në pronësi Software-in e Lirë, ngaqë liria jonë për ta përdorur, modifikuar, ndarë me të tjerët, dhe përmirësuar, është e garantuar</strong>.</p>
<p>Kushdo që zotëron të drejtat e kopjimit mbi Software-in e Lirë ka përherë gjithë të drejtat mbi atë software. Zotëruesit e Software-it të Lirë zgjedhin t’i përdorin të drejtat e tyre për t’i ndarë ato me të tjerët sa më gjerësisht që të mundet. Ndaj, në një kuptim të ngushtë ligjor Software-i i Lirë është në pronësi private të programuesve të software-it, fondacioneve dhe kompanive. <strong>Megjithatë, në një kuptim më të gjerë, të tërë ne kemi në pronësi Software-in e Lirë, ngaqë liria jonë për ta përdorur, modifikuar, ndarë me të tjerët, dhe përmirësuar, është e garantuar</strong>.</p>

<h2 id="fn">Shënime</h2>


+ 8
- 8
freesoftware/education/argumentation.sq.xhtml View File

@@ -7,7 +7,7 @@

<body>

<p><em>Shkollat do të duhej t'u mësonin fëmijëve të jenë anëtarë të mbarë të bashkësisë, dhe shkollat nuk do të duhej të ofronin ushtrim në produkte nga kompani që nuk respektojnë lirinë.</em></p>
<p><em>Shkollat do të duhej tu mësonin fëmijëve të jenë anëtarë të mbarë të bashkësisë, dhe shkollat nuk do të duhej të ofronin ushtrim në produkte nga kompani që nuk respektojnë lirinë.</em></p>

<div align="center">
@@ -17,17 +17,17 @@

<ul>
<li><strong>Ndarja me të tjerët</strong>: Shkollat do të duhej t'u
<li><strong>Ndarja me të tjerët</strong>: Shkollat do të duhej tu
mësonin fëmijëve të ndihmojnë njëri-tjetrin dhe të ndajnë gjëra me
njëri-tjetrin. Me software-in pronësor, mësuesve janë të detyruar ta
parandalojnë një praktikë të tillë dhe u thonë fëmijëve që ndarja me
të tjerët e software-it të dobishëm është gabim. Përdorimi i Software-it
të Lirë u lejon shkollave të japin një shembull më të mirë dhe t'u mësojnë
të Lirë u lejon shkollave të japin një shembull më të mirë dhe tu mësojnë
fëmijëve të ndajnë gjëra me të tjerët dhe të bashkëpunojnë mes tyre dhe
të bëhen kështu pjesë e një bashkësie të tërë të dijes së përbashkët.</li>

<li><strong>Barazi në praktikë</strong>:Me software-in e lirë, mësuesit
mund t'i japin çdo nxënësi një kopje. Kështu prindët nuk vihen në pozitë
mund ti japin çdo nxënësi një kopje. Kështu prindët nuk vihen në pozitë
të vështirë për marrje vendimi financiar, dhe fëmijët ose familjet me burime
më të pakta financiare mund të mësojnë me të njëjtat mjete si të çdo
fëmije tjetër.</li>
@@ -36,7 +36,7 @@
të mësojnë se si funksionon software-i, dhe disa të tjerë se si të shkruajnë
software. Kur një shkollë përdor Software të Lirë, është në gjendje të ndihmojë
fëmijët e interesuar të nxënë rreth kompjuterit sado thellë.<br/>Mundësia/liria
për t'u marrë me gjënë i motivon fëmijët të mësojnë më tepër.</li>
për tu marrë me gjënë i motivon fëmijët të mësojnë më tepër.</li>

<li><strong>Nxënia e përdorimit të software-it</strong>: Sot nuk mjafton më
të dish si të përdorësh një program të dhënë zyrash. Nëpunësit e rinj duhet
@@ -50,14 +50,14 @@
mësojnë se si funksionon software-i, ndaj edhe se si të mund ta përdorin
më mirë atë. Aftësi kyçe, e kërkuar nga punëdhënësit.</li>

<li><strong>Varësi</strong>: Nëse fëmijët mësojnë t'i bëjnë gjërat në shkollë
<li><strong>Varësi</strong>: Nëse fëmijët mësojnë ti bëjnë gjërat në shkollë
sipas një rruge të caktuar, rruga më e lehtë për ta për ribërjen e asaj gjëje
në jetën e të rriturve është të vazhdojnë ta bëjnë në të njëjtën mënyrë. Nëse
shkollat u mësojnë fëmijëve të bazohen në software pronësor, ato i krijojnë
fëmijës një varësi nga diçka për të cilën duhet të paguajnë dhe e cila
përgjithësisht e shkurajon në shoqëri ndarjen e gjërave me të tjerët dhe të
dëshirës së mirë. Por, nëse një mësues u mëson fëmijëve të mbështeten te
Software-i i Lirë, software-i nuk mund t'i hiqet kurrë fëmijës (edhe gjatë
Software-i i Lirë, software-i nuk mund ti hiqet kurrë fëmijës (edhe gjatë
jetës prej të rrituri) dhe fëmija do të vazhdojë ta përdorë atë software dhe
të ndihmojë të tjerët duke e ndarë me ta.<br/> Përdorimi dhe dhënia mësim e
Software-it të Lirë i bën vetë shkollat gjithashtu të pavarura nga çfarëdo
@@ -76,7 +76,7 @@
Software-i Lirë është i qëndrueshëm, i sigurt dhe i besueshëm.</li>


<li><strong>Pa kosto licencash</strong>: Software-i i Lirë mund t'i kursejë
<li><strong>Pa kosto licencash</strong>: Software-i i Lirë mund ti kursejë
para shkollës. Ngaqë nuk ka kosto licencash, paratë mund të përdoren për të
ushtruar mësuesit, ose për asistencë teknike, për të lehtësuar mësuesit.</li>


+ 9
- 9
freesoftware/education/education.sq.xhtml View File

@@ -15,7 +15,7 @@
vlerat e shoqërive tona, por edhe dijen që u duhet për të gjetur një vend
në ato shoqëri. Atje, në to, ata mësojnë të përdorin kompjuterin, si të
ndërveprojnë me internetin, etj....<br/>Shkollat
do të duhej t'u mësonin fëmijve të jenë anëtarë të mirë të bashkësisë,
do të duhej tu mësonin fëmijve të jenë anëtarë të mirë të bashkësisë,
dhe shkollat nuk do të duhej të jepnin mësim produkte nga kompani që nuk
respektojnë lirinë.</p>
@@ -26,7 +26,7 @@
<ul>
<li><strong>Barazi në praktikë</strong>:Me software-in e lirë, mësuesit
mund t'i japin çdo nxënësi një kopje. Kështu prindët nuk vihen në pozitë
mund ti japin çdo nxënësi një kopje. Kështu prindët nuk vihen në pozitë
të vështirë për marrje vendimi financiar, dhe fëmijët ose familjet me
burime më të pakta financiare mund të mësojnë me të njëjtat mjete si të
çdo fëmije tjetër.</li>
@@ -55,7 +55,7 @@
kohë. Siguria dhe të tjera përditësime mund të sendërtohen në një minutë.<br/>
Software-i Lirë është i qëndrueshëm, i sigurt dhe i besueshëm.</li>
<li><strong>Pa kosto licencash</strong>: Software-i i Lirë mund t'i kursejë
<li><strong>Pa kosto licencash</strong>: Software-i i Lirë mund ti kursejë
para shkollës. Ngaqë nuk ka kosto licencash, paratë mund të përdoren për të
ushtruar mësuesit, ose për asistencë teknike, për të lehtësuar mësuesit.</li>
@@ -73,24 +73,24 @@
të mësojnë se si funksionon software-i, dhe disa të tjerë se si të shkruajnë
software. Kur një shkollë përdor Software të Lirë, është në gjendje të ndihmojë
fëmijët e interesuar të nxënë rreth kompjuterit sado thellë.<br/>Mundësia/liria
për t'u marrë me gjënë i motivon fëmijët të mësojnë më tepër.</li>
për tu marrë me gjënë i motivon fëmijët të mësojnë më tepër.</li>
<li><strong>Ndarja me të tjerët</strong>: Shkollat do të duhej t'u mësonin
<li><strong>Ndarja me të tjerët</strong>: Shkollat do të duhej tu mësonin
fëmijëve të ndihmojnë njëri-tjetrin dhe të ndajnë gjërat mes njëri-tjetrit. Me
software-in pronësor, mësuesve u kërkohet ta parandalojnë një praktikë të tillë
dhe t'u thonë fëmijëve që ndarja e me të tjerët e software-it të dobishëm është
dhe tu thonë fëmijëve që ndarja e me të tjerët e software-it të dobishëm është
gabim. Përdorimi i Software-it të Lirë u lejon shkollave të shërbejnë si shembull
më i mirë dhe t'u mësojnë fëmijëve të ndajnë me të tjerët dhe të bashkëpunojnë,
më i mirë dhe tu mësojnë fëmijëve të ndajnë me të tjerët dhe të bashkëpunojnë,
dhe të bëhen kështu pjesë e një bashkësie të tërë të dijes së përbashkët.</li>
<li><strong>Varësi</strong>: Nëse fëmijët mësojnë t'i bëjnë gjërat në shkollë
<li><strong>Varësi</strong>: Nëse fëmijët mësojnë ti bëjnë gjërat në shkollë
sipas një rruge të caktuar, rruga më e lehtë për ta për ribërjen e asaj gjëje
në jetën e të rriturve është të vazhdojnë ta bëjnë në të njëjtën mënyrë. Nëse
shkollat u mësojnë fëmijëve të bazohen në software pronësor, ato i krijojnë
fëmijës një varësi nga diçka për të cilën duhet të paguajnë dhe e cila
përgjithësisht e shkurajon në shoqëri ndarjen e gjërave me të tjerët dhe të
dëshirës së mirë. Por, nëse një mësues u mëson fëmijëve të mbështeten te
Software-i i Lirë, software-i nuk mund t'i hiqet kurrë fëmijës (edhe gjatë
Software-i i Lirë, software-i nuk mund ti hiqet kurrë fëmijës (edhe gjatë
jetës prej të rrituri) dhe fëmija do të vazhdojë ta përdorë atë software dhe
të ndihmojë të tjerët duke e ndarë me ta.<br/> Përdorimi dhe dhënia mësim e
Software-it të Lirë i bën vetë shkollat gjithashtu të pavarura nga çfarëdo

+ 2
- 2
news/2012/news-20120110-01.sq.xhtml View File

@@ -14,11 +14,11 @@ Prandaj gjatë javës së fundit FSFE-ja u dërgoi <a href="http://blogs.fsfe.or

<i><p>I/e dashur Z/Znj,</p>

<p>Do të donim të shprehnim vlerësimin tonë të sinqertë për propozimin tuaj ligjor të tanishëm mbi modernizimin e Ligjit Sllovak të të Drejtave të Kopjimit lidhur me lejet Creative Commons, GNU GPL dhe të tjera leje. Pasi e kemi ndjekur nismën tuaj, ndjejmë keqardhje kur mësojmë se tani së fundi ka ngecur në parlamentin sllovak. Shpresojmë që kjo nuk do t'ju shkurajojë prej propozimit të të njëjtit akt ligjor pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare në Mars 2012.</p>
<p>Do të donim të shprehnim vlerësimin tonë të sinqertë për propozimin tuaj ligjor të tanishëm mbi modernizimin e Ligjit Sllovak të të Drejtave të Kopjimit lidhur me lejet Creative Commons, GNU GPL dhe të tjera leje. Pasi e kemi ndjekur nismën tuaj, ndjejmë keqardhje kur mësojmë se tani së fundi ka ngecur në parlamentin sllovak. Shpresojmë që kjo nuk do tju shkurajojë prej propozimit të të njëjtit akt ligjor pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare në Mars 2012.</p>

<p>Ka mjaft arsye që na bëjnë të besojmë se kjo është e rëndësishme për Sllovakinë dhe qytetarët e saj. Së pari, kuadri i tanishëm i ligjshmërisë në Sllovaki është lënë mjaft mbrapa epokës dixhitale. Autorët e veprave nën të drejta kopjimi, përfshi krijues programesh kompjuteri, përgjithësisht vuajnë nga një paqartësi e madhe kur vjen puna te licencimi i veprave të tyre online. Kjo shpie në dobësimin e cilitdo autoritet të mbrojtjes së të drejtave të kopjimit në sytë e publikut të përgjithshëm dhe shpie te zbatimi gati zero i tij. Së dyti, status quo-ja e tanishme kufizon tej mase lirinë e autorëve për të vendosur se si dhe sipas cilave kushte mund të shpërndajnë veprat e tyre. Sot, mijëra sllovakë janë lënë pa mundësinë e përfitimit nga leje të tilla si GNU GPL, GNU LGPL, apo leje të tjera të Software-it të Lirë ose Creative Commons, çka do të bënte të mundur shpërndarjen e veprave të tyre, njohurive dhe ekspertizës, anembanë botës. Dhe kjo ndodh megjithëse sllovakët janë përdorues entuziastë të software-it të licencuar sipas lejesh GNU GPL dhe të veprave të licencuara sipas Creative Commons. Në fakt, besojmë se askush nuk përfiton nga Ligji i të Drejtave të Kopjimit ashtu siç është ai sot.</p>

<p>Prandaj, përkrahim nismën ligjore të ndërmarrë nga ju. Përpjekja juaj ka rëndësi të madhe për krejt sllovakët. Shpresojmë se pas zgjedhjeve do të shohim një tjetër propozim ligjor që trajton këtë problem. Do t'ju ndjekim nga afër. Nëse mund të hyjmë në punë lidhur me lejet e Software-it të Lirë, ju lutemi, na e bëni të ditur.</p>
<p>Prandaj, përkrahim nismën ligjore të ndërmarrë nga ju. Përpjekja juaj ka rëndësi të madhe për krejt sllovakët. Shpresojmë se pas zgjedhjeve do të shohim një tjetër propozim ligjor që trajton këtë problem. Do tju ndjekim nga afër. Nëse mund të hyjmë në punë lidhur me lejet e Software-it të Lirë, ju lutemi, na e bëni të ditur.</p>

<p>Përshëndetjet Më të Mira,</p></i>


+ 1
- 1
news/2012/news-20120117-01.sq.xml View File

@@ -5,7 +5,7 @@
<body>
Tok me dhjetëra organizma të tjerë të shoqërisë civile,
FSFE-ja ka nënshkruar një letër për drejtuesin e shumicës së Senatit të ShBA-ve, Harry
Reid, për t'i kërkuar Senatit të mbrojë të drejtat e njeriut, lirinë e fjalës dhe
Reid, për ti kërkuar Senatit të mbrojë të drejtat e njeriut, lirinë e fjalës dhe
internetin e hapur, dhe të hedhë poshtë propozimet e tanishme
SOPA dhe PIPA.</body>
<link>https://www.accessnow.org/policy-activism/press-blog/human-rights-community-speaks-out-on-protect-ip-act</link>

+ 1
- 1
news/2012/news-20120228-01.sq.xhtml View File

@@ -41,7 +41,7 @@
nga zbatimet për të nuk janë të tilla", thotë Karsten Gerloff, presidenti i FSFE-së. "Pajisjet celulare përmbajnë
plot të dhëna mbi jetën tonë. Me këtë fushatë, jo vetëm që do të tërheqim
vëmendjen se sa shumë peshë ka privatësia dhe liria te telefonat e mençur dhe tabletet,
por do t'u japim përdoruesve mjetet për t'i bërë pajisjet e tyre më të mira." </p>
por do t’u japim përdoruesve mjetet për t’i bërë pajisjet e tyre më të mira." </p>

<p>
Fushata Çlironi Android-in Tuaj i nxit njerëzit të lidhen me programuesit

+ 2
- 2
news/2012/news-20121217-01.sq.xhtml View File

@@ -20,9 +20,9 @@ FSFE, AsSoLi, Wikimedia Italia, Grupi i Përdoruesve të Software-it të Lirë n

<p>Duke i shtyrë mësuesit drejt software-it pronësor, Ministria e Arsimit mund të jetë duke vepruar madje në mënyrë të paligjshme. Sipas ligjit Italian (D.Lgs 82/2010), organet publike lypset të provojnë dhe sigurojnë Software të Lirë për nevojat e tyre. Mund të blejnë licenca programesh pronësore vetëm në raste të veçanta.</p>

<p>Në ankesën e tyre, organizmat nënshkruese i kërkojnë Ministrisë të rishikojë pyetjet e testit për mësues. Ministrisë ligji i kërkon që t'i përgjigjet ankesës brenda 30 ditëve.</p>
<p>Në ankesën e tyre, organizmat nënshkruese i kërkojnë Ministrisë të rishikojë pyetjet e testit për mësues. Ministrisë ligji i kërkon që ti përgjigjet ankesës brenda 30 ditëve.</p>

<p>FSFE, Assoli dhe organizmat e tjera që kanë nënshkruar ankesën duan të përkrahin shkollat e Italisë që t'u mësojnë më mirë nxënësve të tyre çështjet e lidhura me TI-në.</p>
<p>FSFE, Assoli dhe organizmat e tjera që kanë nënshkruar ankesën duan të përkrahin shkollat e Italisë që tu mësojnë më mirë nxënësve të tyre çështjet e lidhura me TI-në.</p>

</body>
<tags>

+ 5
- 5
news/2013/news-20130212-01.sq.xhtml View File

@@ -12,14 +12,14 @@
<p newsteaser="yes">Për 14 Shkurtin, Free Software Foundation Europe
u kërkon krejt përdoruesve të Software-it të Lirë të shpalosin
vlerësimin e tyre për Software-in e Lirë. FSFE-ja sugjeron që
ta shfrytëzoni këtë ditë si një mundësi për t'i thënë "faleminderit"
ta shfrytëzoni këtë ditë si një mundësi për ti thënë "faleminderit"
njërit prej personave të palodhur të bashkësisë së Software-it të Lirë.</p>

<blockquote>
<p>"Software-et e Lira i përdorim përditë dhe, shpesh, pa u menduar më
thellë. Shkruajmë njoftime të metash, u tregojmë të tjerëve pse duhet
t'i përmirësojnë programet e tyre, ose u kërkojmë veçori të reja - dhe
shpesh nuk na vjen turp të kritikojmë. Ndaj, që t'u japim mundësinë
ti përmirësojnë programet e tyre, ose u kërkojmë veçori të reja - dhe
shpesh nuk na vjen turp të kritikojmë. Ndaj, që tu japim mundësinë
personave të Software-it të lirë të marrin edhe përshtypje pozitive,
të paktën një herë në vit, ja ku është Dita 'E Dua Software-in e Lirë'."
thotë Matthias Kirschner, që i dha fill <a href="http://ilovefs.org">fushatës
@@ -49,7 +49,7 @@ pas Software-it të Lirë, përfshi:</p>
tjetër të Software-it të Lirë</a> për të shprehur mirënjohjen tuaj.
Vazhdimi i punës së tyre varet nga kontributi juaj. Ndaj sillni në mendje
organizmin tuaj të parapëlqyer dhe bëni një dhurim. Të jeni të sigurt që do
t'ua shpërblejnë dashurinë me dashuri.</li>
tua shpërblejnë dashurinë me dashuri.</li>

<li>Së fundi, mund të ndihmoni duke shpërndarë për të tjerët <a
href="/campaigns/ilovefs/2013/banners.html">stema të fushatës</a>, me
@@ -60,7 +60,7 @@ pas Software-it të Lirë, përfshi:</p>

<blockquote>
<p>Duam të na ndihmoni, për ta bërë këtë ditë ditën kur gjithkush
t'u thotë <strong>'faleminderit'</strong> njerëzve pas Software-it të Lirë",
tu thotë <strong>'faleminderit'</strong> njerëzve pas Software-it të Lirë",
shton Matthias Kirschner.</p>
</blockquote>


+ 2
- 2
news/2013/news-20130221-01.sq.xhtml View File

@@ -13,7 +13,7 @@
marrëdhëniet intime me të tjerët... dhe për të tretin vit radhazi, mrekullitë
e Software-it të Lirë. Anembanë botës njerëzit shprehin dashurinë e tyre gjatë
ditës "E dua software-in e lirë" <a href="/campaigns/ilovefs/2012/ilovefs.sq.html"></a>.
Do të donim t'ju falënderonim për pjesëmarrjen, dhe të ndanim me ju disa thënie
Do të donim tju falënderonim për pjesëmarrjen, dhe të ndanim me ju disa thënie
të bukura, postime blogjesh dhe mikroblogjesh të shkruara nga frymëzimi prej
përkushtimit tonë ndaj <a href="/about/basics/freesoftware.html">Software-it të Lirë</a>.
Kur programuesit të lexojnë deklarimet tuaja, pa mëdyshje do të gjejnë energji
@@ -70,7 +70,7 @@ zhvillues Software-i të Lirë :-) [...]</a></li>

<li>Fortune Datko - Blog:<br/> <a href="http://datko.net/2013/02/14/ich-liebe-freie-software/">Shumë nga software-i që përdor përditë është software i lirë, përfshi Emacs që po e përdor për të hartuar këtë postim, dhe WordPress, software-i me të cilin funksionon ky blog [...]</a></li>

<li>Karsten Gerloff:<br/> <a href="http://blogs.fsfe.org/gerloff/2013/02/14/spreading-the-free-software-love-gtimelog-some-neat-productivity-hacks/">... sot dua t'i kthej projektorët nga disa njerëz më pak të njohur dhe software-i që kanë shkruar. Nuk janë dhe aq të njohur, por japin një kontribut të rëndësishëm në punën dhe prodhueshmërinë time. [...]</a></li>
<li>Karsten Gerloff:<br/> <a href="http://blogs.fsfe.org/gerloff/2013/02/14/spreading-the-free-software-love-gtimelog-some-neat-productivity-hacks/">... sot dua ti kthej projektorët nga disa njerëz më pak të njohur dhe software-i që kanë shkruar. Nuk janë dhe aq të njohur, por japin një kontribut të rëndësishëm në punën dhe prodhueshmërinë time. [...]</a></li>

<li>Lionel Montrieux:<br/> <a href="http://lionel.montrieux.eu/2013/02/14/i-still-love-free-software/">Akoma e Dua Software-in e Lirë ... dhe kështu duhet të bëni edhe ju. [...]</a></li>


+ 2
- 2
news/2013/news-20130226-01.sq.xhtml View File

@@ -8,9 +8,9 @@
<body>
<h1>Dita e Lirisë së Dokumenteve: Hapet regjistrimi i veprimtarive për 2013-n</h1>
<p newsteaser="yes">Sot hapet regjistrimi i veprimtarive për Ditën e Lirisë së Dokumenteve 2013, 27 Mars. Ekipet vendore mund të vendosin hollësitë mbi veprimtaritë te <a href="http://documentfreedom.org">DocumentFreedom.org</a>, dhe t'i vendosin te <a href="http://www.documentfreedom.org/events/events.html">harta globale e fushatës</a>.</p>
<p newsteaser="yes">Sot hapet regjistrimi i veprimtarive për Ditën e Lirisë së Dokumenteve 2013, 27 Mars. Ekipet vendore mund të vendosin hollësitë mbi veprimtaritë te <a href="http://documentfreedom.org">DocumentFreedom.org</a>, dhe ti vendosin te <a href="http://www.documentfreedom.org/events/events.html">harta globale e fushatës</a>.</p>
<p>Javën e fundit u dërguan 50 paketa promocionale nëpër <i>hackerspace</i>-e për t'i dhënë fill përgatitjeve për veprimtaritë. Ato përmbajnë afishe, fletëpalosje, ngjitësa, dhe këshilla, përfshi ato se si të kërkohet mbështetje financiare. Të tilla mund të porositen edhe online tani.</p>
<p>Javën e fundit u dërguan 50 paketa promocionale nëpër <i>hackerspace</i>-e për ti dhënë fill përgatitjeve për veprimtaritë. Ato përmbajnë afishe, fletëpalosje, ngjitësa, dhe këshilla, përfshi ato se si të kërkohet mbështetje financiare. Të tilla mund të porositen edhe online tani.</p>
<p>"Vitin e kaluar mbrojtësit dhe përkrahësit pararojë të Standardeve të Hapura paraqitën standarde më të mira për mijëra njerëz" u shpreh Sam Tuke, përgjegjës i fushatës. "Ekipet tani kanë në dorë më tepër burime, dhe ide të reja, përfshi kalimin nga teknologjia Adobe Flash te ajo HTML5".</p>

+ 1
- 1
news/2013/news-20130312-01.sq.xhtml View File

@@ -12,7 +12,7 @@

<p>Sot, Komisioni Europian ndëshkoi kompaninë me një gjobë prej 561 milionë eurosh (afërsisht 731 milionë dollarë amerikanë) për shkelje të një ujdie të 2009-s lidhur me trupëzimin e Internet Explorer-it brenda Windows-it. Sipas asaj marrëveshjeje, Microsoft-i premtoi të shfaqte një skenë “zgjedhjeje shfletuesi” në instalime të Windows-it në Europë, ku përdoruesit të ftoheshin të zgjidhnin shfletues të tjerë tej atij të vetë kompanisë.</p>

<p>Ne në FSFE qemë <a href="http://fsfe.org/news/2010/news-20100222-01.en.html">optimistë me rezervë</a> në atë kohë. Qemë të kënaqur që Komisioni Europian të paktën u mor me këtë çështje, por theksuam që rregullatorët do të duhej ta mbanin në vëzhgim nga afër, për t'u siguruar që skena e zgjedhjes së shfletuesit të kish efektet e synuara:</p>
<p>Ne në FSFE qemë <a href="http://fsfe.org/news/2010/news-20100222-01.en.html">optimistë me rezervë</a> në atë kohë. Qemë të kënaqur që Komisioni Europian të paktën u mor me këtë çështje, por theksuam që rregullatorët do të duhej ta mbanin në vëzhgim nga afër, për tu siguruar që skena e zgjedhjes së shfletuesit të kish efektet e synuara:</p>
</body>


+ 1
- 1
news/2013/news-20130319-01.sq.xhtml View File

@@ -846,7 +846,7 @@

<!-- file.csv -->
<p>
<a href="http://www.cs.cornell.edu/w8/~andru/cgi-perl/civs/download_ballots.pl?id=E_e0946efb9aad37b3">Votime mund t'i shkarkoni</a> si CSV.
<a href="http://www.cs.cornell.edu/w8/~andru/cgi-perl/civs/download_ballots.pl?id=E_e0946efb9aad37b3">Votime mund ti shkarkoni</a> si CSV.
</p>

<!-- Termat e përdorur më poshtë kanë nevojë për redaktimin e një specialisti probabilitetesh. -->

+ 3
- 3
news/2013/news-20130327-01.sq.xhtml View File

@@ -44,14 +44,14 @@ mijëra zbatimeve, pavarësisht nga platformat, produktet, ose tregtuesi.
thekson Elisabeth Klein, një arsimtare e shkencave shoqërore me lidhje
të ngushta me bibliotekat akademike në Gjermani. "Ato mund të lejojnë
përdorim të kollajtë të veprave duke përdorur një numër të madh pajisjesh
të ndryshme. Përdoruesit dhe kërkuesit mund të kërkojnë në to dhe t'i
të ndryshme. Përdoruesit dhe kërkuesit mund të kërkojnë në to dhe ti
analizojnë me efektshmërinë."</p>

<p>ePub është një Standard i Hapur për librat elektronikë. Në vend se
të jenë të lidhur pazgjidhshmërisht te një tregtues i veçantë, përdoruesit
mund t'i hapin kartelat me zgjerimin për .epub në një gamë të gjerë
mund ti hapin kartelat me zgjerimin për .epub në një gamë të gjerë
programesh dhe pajisjesh. "Përdorim formate të Lirë dhe të Hapur, ngaqë
nuk duam t'i mbyllim brenda në një kafaz përdoruesit tanë - edhe pse
nuk duam ti mbyllim brenda në një kafaz përdoruesit tanë - edhe pse
ky mund të jetë prej floriri. Vetëm duke përdorur Standarde të Hapura,
pa DRM, jemi në gjendje të përhapim lajmet media TAZ sa më shumë që të jetë
e mundur" thotë Ralf Klever, drejtuesi i TI-së në TAZ.

+ 2
- 2
news/2013/news-20130402-01.sq.xhtml View File

@@ -8,11 +8,11 @@
<h2>Shmangni kyçjen teksa Microsoft-i i jep fund Windows Messenger-it</h2>
<p newsteaser="yes"> Më 8 Prill, Microsoft-i do të ndërpresë shërbimin e vet Windows Messenger. Krejt përdoruesit e deriatëhershëm do të kalohen nën Skype. Free Software Foundation Europe i këshillon përdoruesit e mëparshëm të Windows Messenger-it ta shfrytëzojnë këtë mundësi për të përqafuar Standarde të Hapura, të tillë si Jabber (XMPP), në vend se të hidhen te Skype-i.</p>
<p>"Teknologjitë kyçe nuk duhet të kontrollohen nga një njësi e vetme, por të bazohen në Standarde të Hapura, që e kanë bërë Internetin shumë të dobishëm" thotë Matthias Kirschner-i i FSFE-së. "Përdoruesit e MSN-së do të duhej të hidheshin te <a href="http://fsfe.org/activities/os/def.en.html">teknologjitë me Standard të Hapura</a>, të tillë si protokolli XMPP, dhe <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Free_XMPP_clients">programet Software i Lirë për fjalosje</a>." Protokolli Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP, i quajtur më parë Jabber) është i zbatuar gjerësisht në Internet. Ky standard nuk është i mbyllur apo i fshehtë; ai administrohet nga një fondacion i pavarur me <a href="http://xmpp.org/">shumë lojtarë</a>. Mund të sendërtohet në çfarëdo software-i, dhe jo vetëm që u jep përdoruesve mundësinë të zgjedhin për përdorim cilin klient të duan, por edhe cilit shërbyes t'i zënë besë.</p>
<p>"Teknologjitë kyçe nuk duhet të kontrollohen nga një njësi e vetme, por të bazohen në Standarde të Hapura, që e kanë bërë Internetin shumë të dobishëm" thotë Matthias Kirschner-i i FSFE-së. "Përdoruesit e MSN-së do të duhej të hidheshin te <a href="http://fsfe.org/activities/os/def.en.html">teknologjitë me Standard të Hapura</a>, të tillë si protokolli XMPP, dhe <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Free_XMPP_clients">programet Software i Lirë për fjalosje</a>." Protokolli Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP, i quajtur më parë Jabber) është i zbatuar gjerësisht në Internet. Ky standard nuk është i mbyllur apo i fshehtë; ai administrohet nga një fondacion i pavarur me <a href="http://xmpp.org/">shumë lojtarë</a>. Mund të sendërtohet në çfarëdo software-i, dhe jo vetëm që u jep përdoruesve mundësinë të zgjedhin për përdorim cilin klient të duan, por edhe cilit shërbyes ti zënë besë.</p>
<p>Duke i kaluar krejt përdoruesit te Skype-i, Microsoft-i po zëvendëson një teknologjitë të kyçur me një tjetër. Blerë nga Microsoft-i më 2011-n, software-i pronësor Skype përdoret gjerësisht për ndërlidhje me zë dhe figurë, si dhe për fjalosje. Mënyra se si funksionon është e fshehtë dhe janë përpjekje të rëndësishme për të penguar <a href="http://secdev.org/conf/skype_BHEU06.pdf">retro-inxhinierimin</a> e tij. Shërbimet e Skype-it kanë hije serioze. Protokolli i tyre i mbyllur, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Security_through_obscurity">bërë i sigurt përmes errësimit</a> u heq përdoruesve lirinë. Teknologjia e Skype-it i detyron përdoruesit të futen në vathën e kyçur, po qe se duan të vazhdojnë komunikimin me të tjerët, dhe i ndryn brenda dhe ata. Ajo i bën gjithashtu pothuaj të pamundura vëzhgimin dhe kontrollin nga bashkësi apo ekspertë të pavarur. "Microsoft-i dhe Skype-i kanë kontroll absolut mbi krejt komunikimet që zhvillohen përmes rrjetit të tyre," thotë Torsten Grote i FSFE-së. "Fuqia e dhënë Skype-it nga secili përdorues individual, pasi të jetë bërë pjesë, e rrezikon lirinë në shkallë globale. Skype-i ka kohë që e shpërdoron këtë fuqi përmes <a href="http://www.nytimes.com/2008/10/02/technology/internet/02skype.html?_r=0"> sulmesh mbi privatësinë</a>, <a href="http://www.skype.com/en/legal/privacy/#collectedInformation">mbajtjesh të dhënash</a> , <a href="http://news.cnet.com/8301-1009_3-57573243-83/how-skype-monitors-and-censors-its-chinese-users/">censure</a>, dhe <a href="http://www.h-online.com/security/news/item/Speculation-over-back-door-in-Skype-736607.html">përgjimi</a>."</p>
<p>Aftësi për të komunikuar lirisht është jetike, dhe kjo është pikërisht ajo që ofrojnë metodat e komunikimit të bazuara në Standarde të Hapura, të tillë si XMPP-ja. Njerëzit që janë në gjendje të xhirojnë shërbyesin e tyre XMPP këshillohen me forcë ta bëjnë këtë. Sa më tepër rrjete XMPP të shpërndarë të ketë, aq më shumë pengohet censurimi dhe dështimet. Njerëzit që parapëlqejnë të mos xhirojnë shërbyes të tyrin i ftojmë të përdorin një shërbim XMPP të cilit i zënë besë. FSFE-ja, për shembull, ofron një shërbyes XMPP për krejt anëtarët shok. "Teknologjitë mbi të cilat bazohemi nuk duhet të kontrollohen kurrë nga një njësi e vetme. Rasti ideal do të ishte të kontrolloheshin prej krejt nesh. Duhet të jemi të kujdesshëm për të mos ngritur vathë të reja të kyçura." thotë Grote. "Shumica e kompanive pajtohen tashmë me XMPP-në. Vetëm kompanitë që dëshirojnë t'i mbajnë të kyçur përdoruesit e tyre zgjedhin ndryshe për këtë punë. Madje edhe Facebook-u e përdor XMPP-në, por mjerisht ata ende nuk u lejojnë përdoruesve të tyre të komunikojnë me njerëz jashtë Facebook-ut."</p>
<p>Aftësi për të komunikuar lirisht është jetike, dhe kjo është pikërisht ajo që ofrojnë metodat e komunikimit të bazuara në Standarde të Hapura, të tillë si XMPP-ja. Njerëzit që janë në gjendje të xhirojnë shërbyesin e tyre XMPP këshillohen me forcë ta bëjnë këtë. Sa më tepër rrjete XMPP të shpërndarë të ketë, aq më shumë pengohet censurimi dhe dështimet. Njerëzit që parapëlqejnë të mos xhirojnë shërbyes të tyrin i ftojmë të përdorin një shërbim XMPP të cilit i zënë besë. FSFE-ja, për shembull, ofron një shërbyes XMPP për krejt anëtarët shok. "Teknologjitë mbi të cilat bazohemi nuk duhet të kontrollohen kurrë nga një njësi e vetme. Rasti ideal do të ishte të kontrolloheshin prej krejt nesh. Duhet të jemi të kujdesshëm për të mos ngritur vathë të reja të kyçura." thotë Grote. "Shumica e kompanive pajtohen tashmë me XMPP-në. Vetëm kompanitë që dëshirojnë ti mbajnë të kyçur përdoruesit e tyre zgjedhin ndryshe për këtë punë. Madje edhe Facebook-u e përdor XMPP-në, por mjerisht ata ende nuk u lejojnë përdoruesve të tyre të komunikojnë me njerëz jashtë Facebook-ut."</p>
<h3> Si të kalojmë në një zgjidhje Software të Lirë për fjalosjet, të bazuar në Standarde të Hapura :</h3>
<ol>

+ 2
- 2
news/2013/news-20130422-01.sq.xhtml View File

@@ -24,7 +24,7 @@ Ato nxisin krijimin e monopoleve në tregun e software-it, dhe dëmtojnë
risitë dhe krijimin e vendeve të punës.

<i>[Saktësim, 24-04-2013: Parlamenti nuk e ka adoptuar ende mocionin,
por vendosi t'ia kalojë komiteteve të parlamentit për shqyrtim të
por vendosi tia kalojë komiteteve të parlamentit për shqyrtim të
mëtejshëm.]</i>
</p>

@@ -32,7 +32,7 @@ mëtejshëm.]</i>
"Patentat mbi software-in janë të dëmshme në çfarëdo pikëpamje, dhe janë të
padobishme për nxitjen e risive", thotë Karsten Gerloff, president i Free
Software Foundation Europe. "I kërkojmë qeverisë gjermane të veprojë mbi
këtë rezolutë sa më shpejt që të jetë e mundur, dhe t'u heqë zhvilluesve
këtë rezolutë sa më shpejt që të jetë e mundur, dhe tu heqë zhvilluesve
të software-it barrën e panevojshme të kostove dhe rreziqet që rrjedhin nga
patentat, nën të cilën ata vuajnë tani."
</p>

+ 2
- 2
news/2013/news-20130423-02.sq.xhtml View File

@@ -12,9 +12,9 @@
<p>FSFE-ja, FSF-ja dhe të tjera organizma të njohura për mbrojtjen e lirisë dixhitale kanë përgatitur një <a href="http://www.defectivebydesign.org/sign-on-against-drm-in-html">letër të përbashkët</a> për konsorciumin World Wide Web Consortium dhe organizmat anëtare të tij, duke u kërkuar të hedhin poshtë propozimin për Zgjerime Mediash të Koduara (EME).</p>
<p>Nënshkruesit pranojnë nevojën e W3C-së për t'iu përgjigjur ndryshimeve në peizazhin e Web-it dhe për të pajtuar interesat e shumë palëve. Por ratifikimi i EME-s do të ishte heqje dorë nga përgjegjësitë; do të dëmtonte ndërveprueshmërinë, do të shenjtëronte në standardet W3C software-in jo të lirë dhe përjetësimin e modeleve shtypëse të biznesit. Do të binte ndesh me ato çka W3C-ja përmend si pika kyçe të misionit të vet dhe do të shkaktonte një varg problemesh serioze për miliardat e njerëzve që përdorin Web-in.</p>
<p>Nënshkruesit pranojnë nevojën e W3C-së për tiu përgjigjur ndryshimeve në peizazhin e Web-it dhe për të pajtuar interesat e shumë palëve. Por ratifikimi i EME-s do të ishte heqje dorë nga përgjegjësitë; do të dëmtonte ndërveprueshmërinë, do të shenjtëronte në standardet W3C software-in jo të lirë dhe përjetësimin e modeleve shtypëse të biznesit. Do të binte ndesh me ato çka W3C-ja përmend si pika kyçe të misionit të vet dhe do të shkaktonte një varg problemesh serioze për miliardat e njerëzve që përdorin Web-in.</p>

<p>Ngaqë <a href="http://www.drm.info">Administrimi i Kufizime Dixhitale</a> lyp që përdoruesve t'u mohohet e drejta e tyre të modifikojnë shtojca dhe të tjerë programe me rëndësi, ai është nga vetë natyra i papërputhshëm me software-in e lirë "si te liria". Prej kësaj, shtojcat e shfletuesve të konceptuara për luajtur media, nën specifikimet EME do të ishin të gjitha pronësore, dhe birësimi masiv i këtij sistemi shtojcash do të ushtronte trysni mbi edhe më shumë përdorues të Web-it për të sakrifikuar lirinë e tyre në punën me kompjuter që të mund të shihnin këto media. Shenjtërimi i software-it jo të lirë në HTML, në mënyrë të ngjashme, do të zvogëlonte vlerat e lirisë, vetë-përmbushjes dhe decentralizimit, kaq kritike për Web-in siç e njohim ne. </p>
<p>Ngaqë <a href="http://www.drm.info">Administrimi i Kufizime Dixhitale</a> lyp që përdoruesve tu mohohet e drejta e tyre të modifikojnë shtojca dhe të tjerë programe me rëndësi, ai është nga vetë natyra i papërputhshëm me software-in e lirë "si te liria". Prej kësaj, shtojcat e shfletuesve të konceptuara për luajtur media, nën specifikimet EME do të ishin të gjitha pronësore, dhe birësimi masiv i këtij sistemi shtojcash do të ushtronte trysni mbi edhe më shumë përdorues të Web-it për të sakrifikuar lirinë e tyre në punën me kompjuter që të mund të shihnin këto media. Shenjtërimi i software-it jo të lirë në HTML, në mënyrë të ngjashme, do të zvogëlonte vlerat e lirisë, vetë-përmbushjes dhe decentralizimit, kaq kritike për Web-in siç e njohim ne. </p>

<p>Hidhuni në veprim në mbrojtje të një interneti të lirë dhe për ta mbajtur DRM-në larg Standardeve W3C dhe bashkojuni FSFE-së duke nënshkruar peticionin e FSF-së <a href="http://www.defectivebydesign.org/no-drm-in-html5">Nuk duam Hollyweb</a>.</p>


+ 1
- 1
news/2013/news-20130424-01.sq.xhtml View File

@@ -14,7 +14,7 @@

<p>Gjatë viteve të kaluara, Ceata ka organizuar në Rumani dhe Moldavi praktika, hakatona dhe fushata lidhur me Software-in e Lirë dhe kulturën e lirë. Grupi, me qendër në Bukuresht dhe degë vendore në Kluj dhe Kishinjev, organizon konferenca mbi Software-in e Lirë, hardware-in e lirë dhe kulturën e lirë, zhvillon Software të lirë, përkthen në Rumanisht programe Software-i të Lirë, dhe merr pjesë në fushata ndërkombëtare.</p>

<p>"Kemi të përbashkët përfytyrimin e lirisë së software-it për këdo," thotë Tiberiu C. Turbureanu, president i Ceata-s. "Tok mund t'ua sjellim këtë liri më shumë njerëzve në Rumani, Moldavi dhe më gjerë në Europë. Jemi të ngazëllyer që jemi zyrtarisht pjesë e lëvizjes së Software-it të Lirë në Europë."
<p>"Kemi të përbashkët përfytyrimin e lirisë së software-it për këdo," thotë Tiberiu C. Turbureanu, president i Ceata-s. "Tok mund tua sjellim këtë liri më shumë njerëzve në Rumani, Moldavi dhe më gjerë në Europë. Jemi të ngazëllyer që jemi zyrtarisht pjesë e lëvizjes së Software-it të Lirë në Europë."
</p>

</body>

+ 4
- 4
news/2013/news-20130503-01.sq.xhtml View File

@@ -8,15 +8,15 @@

<h1>Dita Ndërkombëtare Kundër DRM-së: kundërvihuni teknologjive të cunguara me dashje</h1>

<p newsteaser="yes">Këtë të premte, 23 Maj 2013, FSFE-ja po i bashkohet fushatës së 8-të Ndërkombëtare <a href="http://www.defectivebydesign.org/dayagainstdrm">"Dita kundër DRM-s"</a> në thirrjen për t'i dhënë fund <a href="http://drm.info">Administrimit Dixhital të Kufizimeve - Digital Restrictions Management</a> (DRM). Beteja kundër DRM-s ka fituar forcë javët e fundit. Aktivistë të Lirisë janë bërë kundër DRM-së në HTML5, duke e vënë theksin te efektet e dëmshme mbi risitë dhe lirinë e përdoruesve të kësaj teknologjie. Ditën e sotme Kundër DRM-së, organizmi ynë simotër, Free Software Foundation, do t'i paraqesë në Boston Konsorciumit World Wide Web (W3C)paraqesë nënshkrimet e peticionit që i kundërvihet DRM-së brenda HTML5-s.</p>
<p newsteaser="yes">Këtë të premte, 23 Maj 2013, FSFE-ja po i bashkohet fushatës së 8-të Ndërkombëtare <a href="http://www.defectivebydesign.org/dayagainstdrm">"Dita kundër DRM-s"</a> në thirrjen për ti dhënë fund <a href="http://drm.info">Administrimit Dixhital të Kufizimeve - Digital Restrictions Management</a> (DRM). Beteja kundër DRM-s ka fituar forcë javët e fundit. Aktivistë të Lirisë janë bërë kundër DRM-së në HTML5, duke e vënë theksin te efektet e dëmshme mbi risitë dhe lirinë e përdoruesve të kësaj teknologjie. Ditën e sotme Kundër DRM-së, organizmi ynë simotër, Free Software Foundation, do ti paraqesë në Boston Konsorciumit World Wide Web (W3C)paraqesë nënshkrimet e peticionit që i kundërvihet DRM-së brenda HTML5-s.</p>

<p>Keni ende pak orë kohë për t'u hedhur në veprim: bashkojuni FSFE-së, FSF-së dhe 25 organizmave të tjerë në mbrojtje të lirisë dixhitale, duke nënshkruar <a href="http://www.defectivebydesign.org/no-drm-in-html5">peticionin kundër DRM-së brenda HTML5-s</a>.</p>
<p>Keni ende pak orë kohë për tu hedhur në veprim: bashkojuni FSFE-së, FSF-së dhe 25 organizmave të tjerë në mbrojtje të lirisë dixhitale, duke nënshkruar <a href="http://www.defectivebydesign.org/no-drm-in-html5">peticionin kundër DRM-së brenda HTML5-s</a>.</p>

<p>Me pranimin e sendërtimit të DRM-së brenda HTML5-s, W3C do të dëmtonte ndërveprueshmërinë dhe do t'i hapte rrugën sendërtimit të teknologjive kufizuese drejt e në zemër të internetit.</p>
<p>Me pranimin e sendërtimit të DRM-së brenda HTML5-s, W3C do të dëmtonte ndërveprueshmërinë dhe do ti hapte rrugën sendërtimit të teknologjive kufizuese drejt e në zemër të internetit.</p>
<p>Prodhuesit e pajisjeve dhe korporatat zotëruese të të drejtave të kopjimit prej kohësh i kanë infektuar masivisht produktet e tyre me DRM armiqësore ndaj përdoruesve. Tablete, telefona celularë dhe minikompjuterë të tjerë shiten me mjaft kufizime të trupëzuara, kufizime që cungojnë lirinë e përdoruesit. Propozimi që W3C ka përpara, e shpie edhe më tej krejt këtë.</p>

<p>DRM-ja krijon <a href="http://www.defectivebydesign.org/">mallra të dëmtuar</a> që përdoruesit nuk mund t'i kontrollojnë ose përdorin lirisht. Ajo u kërkon përdoruesve të heqin dorë nga kontrolli i kompjuterëve të tyre dhe kufizon aftësinë për përdorim të të dhënave dhe mediave dixhitale. Kundërvihuni: përdorni Ditën e sotme Kundër DRM-së që të përhapni lajmin dhe që zëri juaj të dëgjohet!</p>
<p>DRM-ja krijon <a href="http://www.defectivebydesign.org/">mallra të dëmtuar</a> që përdoruesit nuk mund ti kontrollojnë ose përdorin lirisht. Ajo u kërkon përdoruesve të heqin dorë nga kontrolli i kompjuterëve të tyre dhe kufizon aftësinë për përdorim të të dhënave dhe mediave dixhitale. Kundërvihuni: përdorni Ditën e sotme Kundër DRM-së që të përhapni lajmin dhe që zëri juaj të dëgjohet!</p>

</body>


+ 1
- 1
news/2013/news-20130503-02.sq.xml View File

@@ -3,7 +3,7 @@
<news date="2013-05-03">
<title>Blog: Mbi kufizimet fizike dhe dixhitale te pajisja juaj</title>
<body>
<p> Sot, më 3 Maj 2013, është dita ndërkombëtare kundër Administrimit Dixhital të Kufizimeve (DRM). Zakonisht termi DRM i referohet kufizimeve të ndryshme që kompanitë – ose cilido furnizues lënde – imponon në media dhe të dhëna dixhitale. Këto kufizime janë aty për t'u lejuar furnizuesve të vendosin çfarë mund të bëni me median dhe të dhënat tuaja dhe çfarë jo. Ky zë blogu hedh dritë mbi një çështje të afërt: humbja e kontrollit dixhital dhe fizik mbi pajisjen tuaj.
<p> Sot, më 3 Maj 2013, është dita ndërkombëtare kundër Administrimit Dixhital të Kufizimeve (DRM). Zakonisht termi DRM i referohet kufizimeve të ndryshme që kompanitë – ose cilido furnizues lënde – imponon në media dhe të dhëna dixhitale. Këto kufizime janë aty për tu lejuar furnizuesve të vendosin çfarë mund të bëni me median dhe të dhënat tuaja dhe çfarë jo. Ky zë blogu hedh dritë mbi një çështje të afërt: humbja e kontrollit dixhital dhe fizik mbi pajisjen tuaj.
</p>
</body>
<link>https://blogs.fsfe.org/eal/2013/05/03/digital-and-physical-restrictions-on-your-own-device/</link>

+ 2
- 2
news/2013/news-20130611-01.sq.xhtml View File

@@ -14,9 +14,9 @@

<p> "Ne besojmë se gjykata dështoi në interpretimin e saktë të ligjit procedural, kur nuk pranoi të deklarojë nëse autoritetet fiskale e kanë drejt apo gabim në imponimin e gjobave", thotë Martin Husovec, një avokat që është në krah të <a href="http://eisionline.org/index.php/o-nas-m">EISi</a>-it.</p>

<p>Gjithsej, autoritetet fiskale Sllovake kanë vendosur njëmbëdhjetë gjoba ndaj kompanisë, e cila e ka bërë deklarimin e taksave në letër. Si edhe në vende të tjera europiane, kompanive Sllovake u kërkohet që raportet e taksave t'i parashtrojnë në rrugë elektronike. Software-i zyrtar për ta bërë këtë funksionon vetëm në platformën jo të lirë Microsoft Windows.Tok me FSFE-në dhe <a href="http://eisionline.org">EISi</a>-in, EURA kërkon që shteti të reshtë së detyruari bizneset të përdorin një produkt të dhënë, dhe bën thirrje për një zgjidhje asnjanëse ndaj platformave, të bazuar në Standarde të Hapura.</p>
<p>Gjithsej, autoritetet fiskale Sllovake kanë vendosur njëmbëdhjetë gjoba ndaj kompanisë, e cila e ka bërë deklarimin e taksave në letër. Si edhe në vende të tjera europiane, kompanive Sllovake u kërkohet që raportet e taksave ti parashtrojnë në rrugë elektronike. Software-i zyrtar për ta bërë këtë funksionon vetëm në platformën jo të lirë Microsoft Windows.Tok me FSFE-në dhe <a href="http://eisionline.org">EISi</a>-in, EURA kërkon që shteti të reshtë së detyruari bizneset të përdorin një produkt të dhënë, dhe bën thirrje për një zgjidhje asnjanëse ndaj platformave, të bazuar në Standarde të Hapura.</p>

<p>"Ky lloj trajtimi nuk do t'i duhej toleruar asnjë qeverie. Ne e nxisim këdo që mund të jetë dëmtuar nga kjo lloj praktike të ndjekë shembullin e EURA-s dhe të kërkojë drejtësi në gjykata." u shpreh Karsten Gerloff, president i FSFE-së.</p>
<p>"Ky lloj trajtimi nuk do ti duhej toleruar asnjë qeverie. Ne e nxisim këdo që mund të jetë dëmtuar nga kjo lloj praktike të ndjekë shembullin e EURA-s dhe të kërkojë drejtësi në gjykata." u shpreh Karsten Gerloff, president i FSFE-së.</p>

<p><a href="http://fsfe.org/news/2012/news-20120509-02.en.html">Paraqitje përmbledhëse e çështjes së EURA-s</a></p>


+ 1
- 1
news/2013/news-20130620-01.sq.xhtml View File

@@ -27,7 +27,7 @@
<p>Ju bëjmë thirrje të merrni në konsideratë produkte alternative, dhe të shqyrtoni ndikimin e software-it që këta tablete përdorin.</p>
<p>Google-i, Apple-i, dhe Microsoft-i, që qenë mikpritësit tuaj, i lidhin pandashëm tabletet e tyre me software i cili do t'i pengojë fëmijët turq ta studiojnë dhe përshtatin. Kompanitë me të cilat biseduat e e kanë të detyrueshëm licencimin strikt pronësor, çka do të bënte të sigurt që shkollat vetëm do të mund të merrnin me qira aftësinë e tyre për të xhiruar aplikacione, jo të kenë pronësi apo të drejta mbi to.</p>
<p>Google-i, Apple-i, dhe Microsoft-i, që qenë mikpritësit tuaj, i lidhin pandashëm tabletet e tyre me software i cili do ti pengojë fëmijët turq ta studiojnë dhe përshtatin. Kompanitë me të cilat biseduat e e kanë të detyrueshëm licencimin strikt pronësor, çka do të bënte të sigurt që shkollat vetëm do të mund të merrnin me qira aftësinë e tyre për të xhiruar aplikacione, jo të kenë pronësi apo të drejta mbi to.</p>
<p>Përkundrazi, <a href="https://fsfe.org/about/basics/freesoftware.html">Software-i i Lirë</a>, i mbron të drejtat e nxënësve për ta përdorur, studiuar, ndarë me të tjerët dhe përmirësuar. Në kontekst edukativ këto të drejta mund të përbëjnë dallimin mes konsumatorit dhe krijuesit. Pa këtë liri, 17 milion nxënësit që prek plani juaj nuk mund të eksperimentojnë ose të zhvillojnë të kuptuarit e nevojshëm për të udhëhequr ekonomitë dixhitale në të ardhmen.</p>

+ 1
- 1
news/2013/news-20130625-02.sq.xhtml View File

@@ -17,7 +17,7 @@
<p>Në një vëzhgim të vitit 2011 të përmendur në njoftim, 50% e organizmave publike deklaronin se atyre u mungon ekspertiza për të vendosur se cilat standarde lypset të kërkojnë. Komisioni synon të përgjigjet duke ofruar udhëzime dhe duke promovuar praktikat më të mira. Thotë gjithashtu se do të përdorë të njëjtin trajtim për të përmirësuar praktikat e veta të prokurimit, të cilat FSFE-ja i <a href="https://fsfe.org/news/2010/news-20101207-01.en.html">ka kritikuar në të kaluarën</a>.</p>

<p>"Presim ta shohim Komisionin Europian të jetë në krye, dhe t'ia hapë sistemet e veta desktop konkurrencës nga furnizues të ndryshëm", thotë Gerloff.</p>
<p>"Presim ta shohim Komisionin Europian të jetë në krye, dhe tia hapë sistemet e veta desktop konkurrencës nga furnizues të ndryshëm", thotë Gerloff.</p>
<p>Edhe pse një numër shtetesh europiane anëtare kanë tashmë rregulla progresive mbi prokurime me bazë standardet, këto kanë vlerë vetëm nëse sendërtohen vërtet. FSFE-ja shpreson të përkrahë Komisionin dhe organizmat publike kudo në Europë për kalimin në praktika prokurimi të bazuara në standarde.</p>
</body>

+ 4
- 4
news/2013/news-20130626-01.sq.xhtml View File

@@ -24,7 +24,7 @@ GPL-së nga FANTEC, Welte fiton në gjykatë</h1>
ashtu siç e kërkon licenca GNU General Public License, version 2 (GPLv2) që
mbulon software-in netfilter/iptables. Përpjekjet për ta zgjidhur këtë
problem dështuan, dhe pas kësaj Harald Welte, një nga zotëruesit e të drejtave
të kopjimit për iptables, vendosi t'i drejtohej gjykatës. Gjykata vendosi që
të kopjimit për iptables, vendosi ti drejtohej gjykatës. Gjykata vendosi që
FANTEC-u kish vepruar me moskokëçarje: ata do të duhej të siguronin që
shpërndarja e software-it të bëhej sipas kushteve të GPLv2-it. Gjykata e
deklaroi në mënyrë eksplicite se është e pamjaftueshme që FANTEC-u të bazohet
@@ -54,16 +54,16 @@ GPL-së nga FANTEC, Welte fiton në gjykatë</h1>
FANTEC-u qe i vjetruar.</p>

<blockquote><p>"Tok me vullnetarët tanë do të vazhdojmë të bëjmë të mundur
që përdoruesve t'u shkojë liria për të përdorur, studiuar, ndarë me të tjerët
që përdoruesve tu shkojë liria për të përdorur, studiuar, ndarë me të tjerët
dhe përmirësuar software-in e produkteve të tyre. Këto janë parimet bazë të
bashkësisë së Software-it të Lirë, dhe çdo kompani që shpërndan software duhet
të respektojë licencat përkatëse. Kompanitë padyshim shohin përfitime nga
shfrytëzimi i Software-it të Lirë, dhe duhet t'u qëndrojnë këtyre rregullave
shfrytëzimi i Software-it të Lirë, dhe duhet tu qëndrojnë këtyre rregullave
bazë dhe të thjeshta." thotë Matthias Kirschner, bashkërenduesi gjerman i FSFE-së
dhe një nga organizatorët e praktikës mbi përputhshmërinë.</p></blockquote>

<p>FSFE-ja ofron disa <a href="/activities/ftf/useful-tips-for-vendors.html">
hapa të thjeshtë</a> për t'u ndjekur që ta bëni produktin tuaj të përputhshëm
hapa të thjeshtë</a> për tu ndjekur që ta bëni produktin tuaj të përputhshëm
me GNU GPL-në.</p>
<p>Vendimi i gjykatës (në Gjermanisht) gjendet te <a

+ 7
- 7
news/2013/news-20130703-01.sq.xhtml View File

@@ -25,7 +25,7 @@
vlerësim i <strong><a
href="/campaigns/askyourcandidates/201309-germany-bundestagswahl.html">krejt
përgjigjeve</a></strong>. Për më tepër, FSFE-ja i nxit veprimtarët e
Software-it të Lirë t'i përdorin këto pyetje si frymëzim për pyetjet e
Software-it të Lirë ti përdorin këto pyetje si frymëzim për pyetjet e
tyre ndaj kandidatëve në nivel vendor apo federal.
</p>
@@ -96,14 +96,14 @@
Landesamt für Steuern (administrata bavareze e taksave), në dorë të të
cilës është zhvillimi, është i papranueshëm." Piratët kërkojnë hedhjen në
qarkullim publik të software-it – edhe pse mund të jetë me cilësi të dobët –
dhe të dokumentimit të tij sipas një licence të Lirë, për t'u lejuar të
dhe të dokumentimit të tij sipas një licence të Lirë, për tu lejuar të
tjerëve zhvillimin e mëtejshëm të software-it.
</p>
<p>
Të gjitha partitë pajtohen me idenë se autoritetet do të duhej të kërkonin
tërë të drejtat (hyrje në kodin burim, të drejtën për zhvillim të mëtejshëm
(edhe nga palë të treta), të drejtën për t'ua shpërndarë software-in të
(edhe nga palë të treta), të drejtën për tua shpërndarë software-in të
tjerëve) kur kontraktojnë zhvillim software-i. FDP-ja pohon: "Kjo krijon
pavarësi nga prodhuesi, besueshmëri strategjike dhe liri zgjedhjeje kur
përzgjidhet një mundësues shërbimesh." SPD-ja dhe të Gjelbrit i përligjin
@@ -137,7 +137,7 @@
e Sigurt"</a> të tëra partitë janë në një mendje: <a
href="/news/2012/news-20121120-01.html">Dokumenti i qeverisë
federale</a> përmban kërkesa të rëndësishme të cilat ato duan
t'i përkrahin dhe sendërtojnë. "Me sendërtimin e Nisjes së Sigurt,
ti përkrahin dhe sendërtojnë. "Me sendërtimin e Nisjes së Sigurt,
zotëruesve të pajisjeve TI u kufizohet mundësia e kontrollit
tërësor mbi lëndën dhe zbatimet", shkruan Partia e Majtë. FDP-ja
dëshiron të "sigurohet që përdoruesit mund të marrin një vendim mbi
@@ -148,7 +148,7 @@
politikisht dhe ekonomikisht. Kjo shpie pashmangshmërisht në promovim
oligopolesh ose monopolesh në tregun e software-it. Por më e rëndësishme
është rëndësia shoqërore dhe politike e kontrollit mbi sistemet TI [....]".
Të Gjelbrit kanë dyshime mbi se si do t'i vërë në jetë direktivat e
Të Gjelbrit kanë dyshime mbi se si do ti vërë në jetë direktivat e
dokumentit qeveria "me lidhje të thella me shërbimet Microsoft" dhe SPD-ja
kërkon një "nismë në shkallë europiane [...] që të lejojë që këto synime
të jenë jo vetëm shprehje dëshirash politike, por që atyre të mos iu
@@ -178,7 +178,7 @@
href="/campaigns/pdfreaders/pdfreaders.html">reklamat në site-t web të
administratës publike</a> për software jo të lirë, për sa kohë që reklama
të tilla i shërbejnë përdorshmërisë. Partitë e tjera nuk e pranojnë këtë
lloj reklamash, dhe duan t'i parandalojnë ato në të ardhmen. Të Gjelbrit
lloj reklamash, dhe duan ti parandalojnë ato në të ardhmen. Të Gjelbrit
në përgjigjen e tyre i referohen kërkesës së tyre "Reklamat për software
pronësor në site-t web të ministrive federale dhe administratës publike"
(nr protokolli për versionin në letër 17/8951) në të cilën trajtuan këtë
@@ -198,7 +198,7 @@
CDU-ja/CSU-ja është përgjithësisht pro përdorimit të "Lojërave Serioze", pra
lojërave didaktike me synim parësor dhënien e dijeve në mënyra zbavitëse, në
shkolla dhe universitete, dhe ka në mendje dhënien e këtyre lojërave për
publikun sipas një licence të Lirë. FDP-ja dëshiron që programimit t'i afrohen
publikun sipas një licence të Lirë. FDP-ja dëshiron që programimit ti afrohen
më tepër fëmijë dhe që "të bëhet e mundur që ndihmuesit e mësimdhënies, që
blihen rishtas, të mund të përdoren në të gjitha platformat". Votuesit e Lirë
dëshirojnë të promovojnë Software-in e Lirë në sektorin bashkiak. Të Gjelbrit

+ 3
- 3
news/2013/news-20130712-01.sq.xhtml View File

@@ -20,14 +20,14 @@
<li>Microsoft-i ia bën të mundur NSA-së të monitorojë thirrje audio dhe video në shërbimin Skype, të cilin e bleu më 2011-n.</li>
</ul>

<blockquote><p>"Kjo e bën të qartë që t'i zësh besë Microsoft-it për
<blockquote><p>"Kjo e bën të qartë që ti zësh besë Microsoft-it për
të dhënat kritike të kompanisë suaj është fill moskokëçarje," thotë
Karsten Gerloff, president i Free Software Foundation Europe. "Si
në sektorin publik, ashtu edhe në atë privat, ata që përgjigjen për
sigurinë dhe mbrojtjen e të dhënave lypset urgjentisht të hidhen në
veprim për të mbrojtur organizmat, klientët dhe blerësit e tyre."</p></blockquote>

<p>Edhe pse është e vështirë ose e pamundur t'i shpëtosh survejimit,
<p>Edhe pse është e vështirë ose e pamundur ti shpëtosh survejimit,
ka mënyra për të minimizuar rrezikun që të dhëna me spec, të tilla si
të dhëna konfidenciale produktesh apo kartela pacientësh, të kapen nga
një palë e tretë. Zgjidhjet Software i Lirë për <em>groupware</em>,
@@ -44,7 +44,7 @@

<blockquote><p>"Këshillojmë kompanitë dhe krejt organizmat e tjera që
dëshirojnë të mbrojnë të dhënat e tyre të përdorin zgjidhje Software
i Lirë, t'i depozitojnë të dhënat brenda vetes, kurdo që është e mundur,
i Lirë, ti depozitojnë të dhënat brenda vetes, kurdo që është e mundur,
dhe të bashkëpunojnë vetëm me mundësues të cilëve u besojnë në mbrojtjen
e të dhënave të klientëve të tyre," thotë Gerloff. "Mundësues të tillë
shpesh përdorin kodim të fuqishëm, dhe minimizojnë sasinë e të dhënave

+ 1
- 1
news/2013/news-20130716-01.sq.xhtml View File

@@ -26,7 +26,7 @@
të siguruar që qytetarët të kenë akses të plotë dhe të papenguar në krejt
dokumentet e prodhuara nga Parlamenti?</li>

<li>Çfarë mund të bëjë Parlamenti për t'i bërë videot e seancave të veta
<li>Çfarë mund të bëjë Parlamenti për ti bërë videot e seancave të veta
të passhme nga qytetarët pa u dashur që këta të instalojnë software
jo të lirë? </li>


+ 1
- 1
news/2013/news-20130729-01.sq.xhtml View File

@@ -18,7 +18,7 @@
</p>

<p>Në letrën e vet, FSFE-ja e fton Komisionin të shqyrtojë saktë faktet
përpara se t'i pranojë këto akuza ashtu siç serviren. "Software-i i Lirë
përpara se ti pranojë këto akuza ashtu siç serviren. "Software-i i Lirë
është diçka e bekuar për njerëzimin. E vetmja gjë që për të cilën është
i rrezikshëm është modeli i vjetruar, kufizues, i pashpresë i biznesit
nga Microsoft-i," thotë Karsten Gerloff, president i FSFE-së.

+ 1
- 1
news/2013/news-20130730-01.sq.xhtml View File

@@ -20,7 +20,7 @@

<p>Për shkak të mospasjes së kodit burim dhe faktit që aplikacioni i votimit për votuesin nuk është i ndërtuar mbi <a href="https://fsfe.org/activities/os/def.html">Standarde të Hapur</a>, votuesi është gjithashtu i detyruar të përdorë një nga sistemet operativë që mbulohen prej Komitetit Elektoral Kombëtar.</p>

<p>FSFE-ja i ka tërhequr vëmendjen NEC-ut mbi këto probleme të mbetura dhe mbi zgjidhjet e mundshme. FSFE-ja i ka ofruar NEC-ut asistencën e vet dhe shpreson t'i ndihmojë për të bërë të mundur që të mos hiqet dorë nga liria, privatësia dhe besueshmëria e zgjedhjeve në emër të përparimit teknologjik.</p>
<p>FSFE-ja i ka tërhequr vëmendjen NEC-ut mbi këto probleme të mbetura dhe mbi zgjidhjet e mundshme. FSFE-ja i ka ofruar NEC-ut asistencën e vet dhe shpreson ti ndihmojë për të bërë të mundur që të mos hiqet dorë nga liria, privatësia dhe besueshmëria e zgjedhjeve në emër të përparimit teknologjik.</p>
</body>
<tags>
<tag>front-page</tag>

+ 1
- 1
news/2013/news-20130927-01.sq.xhtml View File

@@ -35,7 +35,7 @@ të marrin pjesë në zhvillimin e software-it. </p>
<p>Ndikimi i frymës së projektit GNU mbi ndarjen me të tjerët të dijes dhe
njohurive shkon shumë më larg se sa sistemi operativ GNU/Linux, dhe shtrihet
përtej programeve të kompjuterit. Me fuqinë që jep dija e përbashkët,
Wikipedia është ngjitur shpejt për t'u bërë enciklopedia kryesore e botës.
Wikipedia është ngjitur shpejt për tu bërë enciklopedia kryesore e botës.
Creative Commons u lejon artistëve, muzikantëve dhe autorëve të përdorin
vepra të tyret në rrugë që i përshtaten përsosmërisht epokës dixhitale.
Shkencëtarët dhe inxhinierët mbështeten te mjete Software i Lirë për të kuruar

+ 1
- 1
news/2013/news-20131104-01.sq.xhtml View File

@@ -5,7 +5,7 @@
<body>

<p>
Sot FSFE-ja fillon një fushatë të re për t'i bërë të rinjtë të ndërgjegjshëm për kufizimet dixhitale që tolerojnë. Mikroblogimi dhe ngjitëset përbëjnë pjesët thelbësore të kësaj strategjie të freskët për angazhimin e rinisë në betejat për lirinë dixhitale.
Sot FSFE-ja fillon një fushatë të re për ti bërë të rinjtë të ndërgjegjshëm për kufizimet dixhitale që tolerojnë. Mikroblogimi dhe ngjitëset përbëjnë pjesët thelbësore të kësaj strategjie të freskët për angazhimin e rinisë në betejat për lirinë dixhitale.
</p>

</body>

+ 1
- 1
news/2013/news-20131107-01.sq.xhtml View File

@@ -9,7 +9,7 @@

<p newsteaser="yes">Rockstar, një konsorcium kompanish i formuar për të grumbulluar disa patenta të nxjerra në shitje përmes procedurës së shpërbërjes së Nortel-it, <a href="http://arstechnica.com/tech-policy/2013/10/patent-war-goes-nuclear-microsoft-apple-owned-rockstar-sues-google/">ka paditur</a> Google-in dhe të tjera kompani për shtatë nga këto patenta.</p>
<p>FSFE-ja shprehu shqetësime serioze dhe <a href="https://fsfe.org/campaigns/swpat/nortel.en.html">u tërhoqi vëmendjen</a> rregullatorëve të konkurrencës pikërisht kundër një skenari të tillë në Dhjetor të 2011-s. Ca kohë më parë, Departamenti i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara pat vendosur caqe mbi një tjetër transaksion të ngjashëm: Blerësit e paketës së patentave të kompanisë së software-it Novell iu desh të pranojnë caqet mbi gjërat që mund të bënin me ato patenta. Në mënyrë të veçantë, atyre u parandalohej t'i përdornin ato kundër Software-i të Lirë.</p>
<p>FSFE-ja shprehu shqetësime serioze dhe <a href="https://fsfe.org/campaigns/swpat/nortel.en.html">u tërhoqi vëmendjen</a> rregullatorëve të konkurrencës pikërisht kundër një skenari të tillë në Dhjetor të 2011-s. Ca kohë më parë, Departamenti i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara pat vendosur caqe mbi një tjetër transaksion të ngjashëm: Blerësit e paketës së patentave të kompanisë së software-it Novell iu desh të pranojnë caqet mbi gjërat që mund të bënin me ato patenta. Në mënyrë të veçantë, atyre u parandalohej ti përdornin ato kundër Software-i të Lirë.</p>

<p>Por kur Rockstar-i bleu patentat e Nortel-it, gjëra qenë ndryshe. Cilatdo qofshin premtimet, në pastë, që entet rregullatore të SHBA-ve ia dolën të përftojnë prej kompanive që përbëjnë Rockstar-in - Microsoft-i, Apple-i, RIM-i, Ericsson-i, dhe Sony-i - janë qartazi të paefektshme. Madje është raportuar që CEO-ja i Rockstar-it <a href="http://arstechnica.com/tech-policy/2013/10/patent-war-goes-nuclear-microsoft-apple-owned-rockstar-sues-google/">ka deklaruar publikisht</a> se nuk e ndjen veten të lidhur prej ndonjë angazhimi të tillë. Përfundimi është një çështje penale krejtësisht e parashikueshme ku një kompani ndërmjetëse përdor patenta të përgjithshme, të hapërdara, me qëllim që të dëmtojë një konkurrent.</p>


+ 1
- 1
news/2014/news-20140116-01.sq.xhtml View File

@@ -17,7 +17,7 @@

<p>Qarkorja është hartuar nga Agenzia per l'Italia Digitale, e cila për herë të parë përdor një procedurë konsultimi ku janë përfshirë përfaqësues të sektorit publik, të bashkësive të Software-it të Lirë, dhe prodhues software-i pronësor.</p>
<p>Me rëndësi themelore në rregullat e reja është fakti që ato vijnë të shoqëruara nga një mekanizëm që siguron përmbushjen e tyre. Qoftë njësitë publike, qoftë shtetasit e interesuar mund t'i kërkojnë Agjencisë për Italinë Dixhitale të verifikojë nëse një organizëm i dhënë po ndjek si duhet procedurën. Gjykatat administrative mund të anulojnë vendime që i cenojnë këto rregulla. Në rast pakujdesish, funksionarë publikë individualë mund të konsiderohen subjekte personale procedimi ligjor.</p>
<p>Me rëndësi themelore në rregullat e reja është fakti që ato vijnë të shoqëruara nga një mekanizëm që siguron përmbushjen e tyre. Qoftë njësitë publike, qoftë shtetasit e interesuar mund ti kërkojnë Agjencisë për Italinë Dixhitale të verifikojë nëse një organizëm i dhënë po ndjek si duhet procedurën. Gjykatat administrative mund të anulojnë vendime që i cenojnë këto rregulla. Në rast pakujdesish, funksionarë publikë individualë mund të konsiderohen subjekte personale procedimi ligjor.</p>
</body>
<tags>

+ 1
- 1
news/2014/news-20140326-01.sq.xhtml View File

@@ -9,7 +9,7 @@

<p newsteaser="yes">Gjatë 24 orëve të ardhshme në të katër anët e rruzullit do të kremtohen Standardet e Hapura. Fushata Dita e Lirisë së Dokumenteve mbi ndërveprueshmërinë niset nga <a href="http://documentfreedom.org/events/events.html">Tokio në Rio</a>, dhe nga <a href="http://documentfreedom.org/events/events.html">Birmingami në Taipei</a>. 41 veprimtari në 18 vende.</p>

<p>Standardet e Hapura u japin zbatimeve dhe kompjuterave rrugët për të komunikuar tok, përmes formatesh të përbashkët që mund t'i përdorë kushdo. Këtë vit, janë organizuar dy veprimtari të Ditës së Lirisë së Dokumenteve nga ente qeveritare: nga <a href="http://www.softwarelivre.gov.br/eventos/dfd-document-freedom-day">Komiteti</a> CISL i qeverisë federale braziliane, dhe nga <a href="http://www.ku.edu.np/cse/kucc/?event=one-day-workshop-on-open-standards">Departamenti</a> nepalez i Teknologjive të Informacionit. Veprimtaritë e sotme në <a href="http://www.greens-efa.eu/greensefa-4th-document-freedom-day-in-the-european-parliament-open-standards-in-the-field-of-encryption-11942.html">Parlamentin Europian</a> eksplorojnë sot Standardet e Hapura të përdorura për shifrime, ndërkohë që OpenStreetMap Foundation u vlerësua të shtunën, në Birmingam, me <a href="http://documentfreedom.org/news/2014/news-20140324-01.en.html">çmimin britanik</a> të Ditës së Lirisë së Dokumenteve.</p>
<p>Standardet e Hapura u japin zbatimeve dhe kompjuterave rrugët për të komunikuar tok, përmes formatesh të përbashkët që mund ti përdorë kushdo. Këtë vit, janë organizuar dy veprimtari të Ditës së Lirisë së Dokumenteve nga ente qeveritare: nga <a href="http://www.softwarelivre.gov.br/eventos/dfd-document-freedom-day">Komiteti</a> CISL i qeverisë federale braziliane, dhe nga <a href="http://www.ku.edu.np/cse/kucc/?event=one-day-workshop-on-open-standards">Departamenti</a> nepalez i Teknologjive të Informacionit. Veprimtaritë e sotme në <a href="http://www.greens-efa.eu/greensefa-4th-document-freedom-day-in-the-european-parliament-open-standards-in-the-field-of-encryption-11942.html">Parlamentin Europian</a> eksplorojnë sot Standardet e Hapura të përdorura për shifrime, ndërkohë që OpenStreetMap Foundation u vlerësua të shtunën, në Birmingam, me <a href="http://documentfreedom.org/news/2014/news-20140324-01.en.html">çmimin britanik</a> të Ditës së Lirisë së Dokumenteve.</p>

<p>"Zbulimet e spiunimit të vitit të shkuar kanë provuar vlerën e Standardeve të Hapura për sigurinë, si edhe për dokumentet" thotë Sam Tuke-ja, drejtues i fushatës. "Mesazhet dhe lidhjet e shifruara në rrjet, duke përdorur Standardet e Hapura ofrojnë privatësi të shkallës së lartë, të përdorur nga <a href="http://techcrunch.com/2013/06/17/encrypting-your-email-works-says-nsa-whistleblower-edward-snowden/">Edward Snowden</a> dhe NSA-ja."</p>


+ 10
- 10
news/nl/nl-201302.sq.xhtml View File

@@ -12,7 +12,7 @@

<p>Software-in ne e duam si një mjet në ndihmë të shoqërisë. Patentat
e software-it përbëjnë një kërcënim ndaj kësaj, ngaqë, duke i dhënë
të zotit të patentave fuqi ligjore t'u ndalojë krejtësisht zhvilluesve
të zotit të patentave fuqi ligjore tu ndalojë krejtësisht zhvilluesve
të software-it përdorimin e ideve të patentuara, u shtojnë zhvillimit
dhe shpërndarjes së software-it rreziqe ligjore dhe financiare.</p>

@@ -44,7 +44,7 @@ do të vazhdojë të njoftojë kompani dhe politikanë mbi rreziqet e patentave.

<h2>Italia nuk do përdorues të Software-it të Lirë si mësues</h2>

<p newsteaser="yes">Nxënësve, ashtu si edhe mësuesve, duhet t'u jepet mundësia
<p newsteaser="yes">Nxënësve, ashtu si edhe mësuesve, duhet tu jepet mundësia
të përdorin Software-in e Lirë në shkolla. Mjerisht, mjaft nga pyetjet e lidhura
me TI-në në pyetësorët e përdorur në Itali për përzgjedhjen e mësuesve të ardhshëm
përqendrohen në një sistem të vetëm operativ pronësor dhe në software që mund të kihet
@@ -54,7 +54,7 @@ dëshirojnë të bëhen mësues.
href="/news/2012/news-20121217-01.html">depozitoi një ankesë ligjore</a> në
Ministrinë italiane të Edukimit. Në bashkëpunim me AsSoLi, Wikimedia
Italia, Free Software User Group Italia, Associazione per
l'Informazione Geografica Libera (GFoss.it), Italian Linux Society,
lInformazione Geografica Libera (GFoss.it), Italian Linux Society,
LibreItalia dhe 38 grupe të tjera ne shpjegojmë se Ministria e Edukimit
e vendit po e vendos Software-in e Lirë në një disavantazh të padrejtë.</p>

@@ -127,7 +127,7 @@ punën tonë! Nëse ju pëlqen ajo që lexuat, ju lutemi, <a
href="https://joinup.ec.europa.eu/news/basque-government-unveils-open-source-repository-facilitate-reuse">qeveria
baske ka krijuar një depo publike Software-i të Lirë</a> që të lehtësojë përhapjen e tyre.</li>

<li>"Mbrojtësit e software-it të lirë duhet t'i rikthehen qëllimit të tyre final të çlirimit
<li>"Mbrojtësit e software-it të lirë duhet ti rikthehen qëllimit të tyre final të çlirimit
të njerëzve, jo software-it", shkruan Benjamin Mako Hill në artikullin e vet <a
href="http://mako.cc/writing/hill-freedom_for_users.html">"Liri për
Përdoruesit, Jo për Software-in"</a>. Është botuar në librin <a
@@ -149,17 +149,17 @@ punën tonë! Nëse ju pëlqen ajo që lexuat, ju lutemi, <a
<li>Femrat në bashkësinë e Software-it të Lirë: "Deri sot, për fat të keq
jemi ende larg prej kësaj që thjesht ta shpërfillim krejt problemin
dhe të presim që të eliminohet vetë." shkruan Tonnerre në artikullin e vet <a
href="http://blogs.fsfe.org/tonnerre/archives/88">Liberalizëm Gjinor: ç'na pruri
href="http://blogs.fsfe.org/tonnerre/archives/88">Liberalizëm Gjinor: çna pruri
deri këtu, nuk do të na shpjerë më tej</a>.</li>

<li>Hugo ka filluar "serinë PatentBS". Numri i parë mbulon: <a
href="http://blog.hugoroy.eu/2012/12/24/patentbs-series-1-abolishing-software-patents-would-harm-free-software/">"Rrëzimi i
patentave të software-it do t'i bënte dëm Software-it të Lirë"</a>.</li>
patentave të software-it do ti bënte dëm Software-it të Lirë"</a>.</li>

<li>Anëtari Shok Nikos Roussos raporton prej <a
href="http://roussos.cc/2012/12/10/firefoxosappdays-hold-your-breath/">një
hackathon-i të vogël në Athens Hackerspace</a>. Të pranishëm qenë rreth 40
programues, për t'u njohur me përpjekjen e re të Mozilla-s për çlirimin e
programues, për tu njohur me përpjekjen e re të Mozilla-s për çlirimin e
ekosistemit të celularëve përmes Zbatimeve Web të Hapura dhe Firefox OS-it.</li>

<li>Çfarë duhet të keni në mendje kur shkruani një e-mail? Matija ka
@@ -171,7 +171,7 @@ punën tonë! Nëse ju pëlqen ajo që lexuat, ju lutemi, <a
.</li>

<li>Paul Boddie hedh vështrimin te mikrokontrollorët. Ai shkruan <a
href="http://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=111">"Pse Raspberry Pi s'është
href="http://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=111">"Pse Raspberry Pi sështë
Mikrokompjuteri i ri i BBC-së (dhe, ndoshta, as që duhet të ishte)"</a>.</li>

<li>Michael Kesper-i duhet të përdorë Microsoft Windows në punë. Ai shkroi
@@ -202,7 +202,7 @@ punën tonë! Nëse ju pëlqen ajo që lexuat, ju lutemi, <a
<h2>Aktivizohuni: E doni Software-in e Lirë? Shpaloseni!</h2>


<p>Si edhe vitin e kaluar, për 14 Shkurtin ju kërkojmë t'ua <a
<p>Si edhe vitin e kaluar, për 14 Shkurtin ju kërkojmë tua <a
href="/campaigns/ilovefs/2013/ilovefs.html">shpalosni dashurinë tuaj<